Duin en strand rugzaktrekking - 25-26 februari 2023

Vorige
Zwerftocht door de fraaie Nederlandse duinen en langs het strand met winterkampeerovernachting bij NIVON-huis De Banjaert.

De wandeling loopt door het Noordhollands Duinreservaat, een 5300 hectare groot bos- en duingebied tussen Wijk aan Zee en Bergen. Het gebied wordt gebruikt voor drinkwaterwinning (Noordhollands Duinreservaat | PWN) maar is tevens een prachtig wandelgebied.

Wij lopen zaterdag van Bergen naar Wijk aan Zee en zondag via een andere route terug naar Bergen. Op zaterdagavond kamperen we bij NIVON-huis De Banjaert. Overnachten op het kampeerterrein van het NIVON-huis wordt door de initiatiefneemster geregeld; degenen die binnen willen overnachten moeten dat zelf regelen.

Er wordt een suggestieroute op GPX voor de heen (28 kilometer) en terugweg (30 kilometer) doorgestuurd. De routes lopen afwisselend door de duinen, het bosgebied en over het strand. Het eindpunt is het NIVON-huis “De Banjaert” in Wijk aan Zee. De geplande route komt langs enkele horecagelegenheden. Er is een uitgebreid netwerk aan wandelpaden in het hele gebied zodat de afstand desgewenst korter maar ook zeker langer gemaakt kan worden. Voor de wandelknooppunten kijk op: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/routeplanner.

Om hier te wandelen is een duinkaart verplicht, deze moet je ZELF KOPEN, dat kan op deze site:
Bestel uw duinkaarten | PWN. De kosten zijn 2 euro per persoon per dag.

 

 

Praktisch

  • Tweedaagse trektocht.
  • Start op zaterdagochtend om 9.35 uur in het centrum van Bergen (bushalte Plein in Bergen).
  • Overnachting: kanpeerterrein bij NIVON huis De Banjaert. Voor de overnachting hebben we gereserveerd bij om te kamperen op het trekkersterrein. Nadere info op de site. In het verenigingsblad van het NIVON staat dat “De Banjaert” dit jaar voor het eerste als winterbestemming open is en dat ze daar een verwarmde ruimte hebben voor de kampeerders. De kampeerovernachting wordt door ons als groep vooraf betaald en ter plaatsen verrekend. Je hoeft je dus niet zelf aan te melden als kampeerder en niet vooraf te betalen. Er is plaats genoeg dus geen maximum aantal. Als je lid bent van het NIVON; geef dan wel even je kaartnummer door; dan krijg je korting op de overnachting. LET OP: Degenen die in het NIVON huis willen overnachten, moeten dat zelf regelen, via de site of per e-mail: ams.banjaert.h@nivon.nl.
  • Afstand: rond 25 kilometer per dag.
  • Openbaar vervoer: Bergen is goed bereikbaar met openbaar vervoer: Als je met de trein vertrekt uit Amsterdam om 8.39 uur kom je om 9.16 uur aan op treinstation Alkmaar. Bus nr. 166 van Connexxion vertrekt om 9.23 uur vanaf het busstation in Alkmaar en komt aan om 9.35 uur in Bergen, bushalte Plein. Let wel op ; de bus heeft een halfuurs dienst, de volgende bus komt pas na 10.00 uur aan in Bergen. Het is wel een flinke wandeling dus na 10.00 uur vertrekken vinden wij te laat. Check zelf de vertrektijden!
  • Eigen vervoer en parkeren: neem daar de tijd voor..
  • Avondeten zaterdag: zelf koken of uit eten gaan, er is volop keuze in het dorp. Indien gewenst kunnen we hiervoor in overleg reserveren.
  • Voor het ontbijt is niets geregeld; zelf voor zorgen dus. Dat geldt ook voor eten en drinken onderweg. We zullen vast wel ergens aansteken, maar voor het geval horeca gesloten is of te ver lopen; zorg er altijd voor dat je zelf iets mee hebt.
  • Gpx-tracks: ja
  • Kopie van kaarten: nee

 

Aanmelden en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Carla