Limburgse voorjaarszwerftocht - 24/25 april 2021

Terug

Dit weekend gaan we vanuit een minicamping in Gulpen twee dagwandelingen maken in het Limburgse land, hopelijk in voorjaarstooi. Voor de liefhebbers uit te breiden met de maandag en dinsdag na het weekend (dinsdag is Koningsdag)

Uitvalsbasis van onze wandeltochten is boerderij Camping Berghemmerhof, gelegen op de Gulpenerberg, met mooie vergezichten. Gedurende vier dagen zullen we het schitterende Zuid-Limburgse heuvelland in voorjaarstooi verkennen.

Op zaterdag wandelen we langs het 12e eeuwse kasteel Rijckheyt in Wittem, door wijngaarden en langs de kronkelende Selzerbeek. Halverwege de route passeren we boscafé 't Hijgend Hert, de enige berghut van Nederland. Via het Vijlenerbos, met steile hellingbossen, en langs de Geul wandelen we terug naar de camping.

Op zondag gaat onze route via graspaadjes en holle wegen langs de Gulp naar Slenaken. Onderweg komen we door Noorbeek, wat wel het meest traditierijke dorp van Zuid-Limburg wordt genoemd. Het dorpsplein (d’r Pley), met een stokoude plataan, het 13e eeuwse terpkerkje en de devotiekapel van de patrones H. Brigida, is nog hetzelfde als 350 jaar geleden. De terugweg voert via het plateau van Margraten.

Maandag dalen we af naar kasteel Neubourg, dat we vanaf de camping al zien liggen. Via het Gerendal, bekend om zijn uniek grote bloemenrijkdom, lopen we naar Oud-Valkenburg. Dit plaatsje heeft een rijksbeschermd gezicht met onder andere twee kastelen (Kasteel Schaloen en Kasteel Genhoesa, Johannes de Doperkerk en de 300 jaar oude Schaloensmolen. Via Ramsdaal en de Eyserbeek keren we terug naar de camping.

Tijdens onze laatste wandeling ontdekken we het Savelsbos, dat op een steile helling boven de Maas ligt. In het bos staan nog vele oude woudreuzen en staat daslook waarschijnlijk volop in bloei. Ook vind je hier een aantal oude groeves, waar 4000 jaar geleden al kalsteen en vuursteen werd gedolven. Ook passeren we een aantal hoogstamboomgaarden. Via het kasteel van Mheer keren we terug naar het beginpunt van deze wandeling.

 

Praktisch

  • Wandelweekend vanuit standplaats, desgewenst met één of twee dagen uit te breiden.
  • Degenen die dat willen kunnen ook alleen de dagtochten mee lopen.
  • Kamperen op een minicamping in Gulpen. Er is een beperkt aantal kampeerplekken beschikbaar, helaas hebben we rond 28 maart 2021 de limiet al bereikt. Bij afmeldingen kunnen plaatsen vrij komen, maar vooralsnog ziet het er naar uit dat mensen die nu nog mee willen elders moeten gaan kamperen/overnachten. Actuele informatie is bij de initiatiefnemer verkrijgbaar.
  • Afstand circa 25 kilometer per dag.
  • Vertrek om 9:00 uur 's-ochtends.
  • Waarschijnlijk onderweg wel enige horeca met meeneem-mogelijkheden, maar neem voor de zekerheid zelf etenswaren en iets te drinken mee voor onderweg.
  • Avondeten: zelf koken op de camping.
  • Gpx-track: ja.
  • Kopie van de kaarten: PM.

 

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

 

Meer informatie en aanmelden bij initiatiefnemer Maarten.