Ootmarsum zwerftocht - 29/30 mei 2021

Terug
Dit weekend wordt Twente verkend vanaf een camping in de omgeving van Ootmarsum met twee tochten op het programma, beide met een lengte van ongeveer 25 km.

Op zaterdag maken we een wandeling door het kleinschalige, glooiende heuvellandschap ten noorden en noordwesten van Ootmarsum met z’n bosschages, essen, kampen, houtwallen, heggen en karakteristieke Twentse boerderijen. Een hoogtepunt is het Springendalgebied en het Dal van de Mosbeek bovenop de stuwwal van Ootmarsum met z’n mooie bossen, bronbeken en -vijvers. Verder naar het oosten rond Vasse komen we langs een gebied met oude grafheuvels, enkele watermolens en een voormalige smokkelroute voor paarden. Wie wil kan tijdens het laatste deel van de wandeling aanleggen in het gezellige stadje Ootmarsum. Het oude centrum met z’n vele vakwerkhuizen en monumentale panden is een beschermd dorpsgezicht.

Op zondag maken we een wandeling langs wellicht het mooiste deel van de Dinkel, een charmant, vrij meanderend riviertje in het uiterste oosten van Twente dichtbij de grens met Duitsland. Het start- en eindpunt is in principe de waterradmolen van landgoed Singraven, zo’n 11 km ten zuidoosten van onze kampeerplek. We kunnen deze plek bereiken per auto (zo nodig met elkaar meerijden) of eventueel per gehuurde fiets. Van hieruit volgen we het dal van de Dinkel tot het Lutterzand. Daar heeft het riviertje metershoge, goudgele kliffen uitgevreten in de stuwwal. Via een grotendeels andere route keren we terug naar het startpunt.

Uiteraard onder corona-voorbehoud, wat betekent dat er aanpassingen aan het programma nodig kunnen zijn.

 

 

Het is een waterrijk gebied met grote en kleine stroompjes. Foto: Henk

 

Kamperen
We kamperen op een eenvoudige natuurcamping in de buurt van Ootmarsum met toiletten, eenvoudige wasgelegenheid en twee warme douches. Er is is geen slecht-weer-voorziening. Camping: camping De Witker, Maatmansweg 17, 7662 PR Hezingen, telefoon 0541-680701 (fam. Weersink).

Let er op dat er een niet voor de hand liggende aanrij route naar de camping is, die de initiatiefnemer voor vertrek aan de medewandelaars zal toezenden.

 

 

Praktisch

  • Standplaats kampeerweekend met twee dagtochten.
  • Wie wil kan ook alleen meedoen aan één of beide dagwandeling(en) zonder overnachting(en) ter plekke.
  • Verzamelen op vrijdagavond op de camping. Starten op zaterdagochtend kan ook.
  • Zaterdagavond zelf koken op de kampeerplaats. Houdt er rekening mee dat er geen slecht-weer-faciliteiten zijn, dus neem zelf iets mee (bijvoorbeeld een tarp als je die hebt).
  • Gps-track: ja.
  • Kopie wandelkaart(en): ja, op aanvraag (beperkt aantal exemplaren).

 

Ga je voor het eerst mee, lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

 

Inlichtingen en aanmelding
Initiatiefnemer: Henk. Graag zo mogelijk vóór 6 mei in verband met het regelen van de camping.