Ourthe zwerftocht vanuit de HerBerg - 2/3 december 2023

Vorige
Het gebied van de Ourthe is in de winter wonderschoon. Soms berijpt en soms besneeuwd en met veel mooie uitzichten. We wandelen er twee dagen en overnachten in de HerBerg.

Dit weekend trekken we er zonder tent op uit; we maken gebruik van de NKBV 'berghut' in Sy, de HerBerg (voorheen de Tukhut).

 

Wandelplan

Op zaterdag langs de wondermooie GR 'Sentier de l'Ourthe' over de route des crêtes via Bomal en Durbuy naar Barvaux, waar we iets voor zessen de trein terug nemen naar Sy (24 kilometer). Horeca in Bomal, Durbuy en Barvaux. Beperkt aantal treinen; we mikken op de trein van 17:52 uur vanuit Barvaux naar Sy (9 minuten). (De trein daarvoor is om 15:52 uur. Treintijden t.z.t. te controleren.)

Op zondag een wandeling via Hamoir naar Comblain-au-Tour, waar we de trein terug naar Sy nemen (plm 25 kilometer). Alternatief is een route in westelijke richting, via Tohogne en langs een GR terug naar Hamoir (horeca) en vervolgens via de GR terug naar Sy.

 

Uitzicht op de Ourthe bij Bomal

 

Praktisch

  • twee dagtochten vanuit de HerBerg van de NKBV (voorheen ' de Tukhut') in Sy;
  • verzamelen op vrijdagavond;
  • overnachting in de verbouwde HerBerg, voorheen Tukhut;
  • avondeten zaterdagavond naar keuze: [a] zelf maken in de keuken van de HerBerg (als deze er nog is) met zelf meegebrachte ingrediënten; of [b] uit eten in een nabij gelegen restaurant, nog te checken;
  • de routes staan op de 1:50.000 topokaarten nummers 49 en 55 van Belgische topografische dienst;
  • van de geplande route van zaterdag is een gpx-bestand beschikbaar, zie hier onder;
  • geen kaartkopieën;
  • uitrusting: neem als het vriest iets mee om onder je schoenen te doen tegen uitglijden (krödels, lichte ministijgijzers), denk aan een thermosfles om iets warms te kunnen drinken onderweg;
  • er naar toe: Sy is met de trein bereikbaar; Ellen regelt autopooling voor degenen die dat willen.

 

Status organisatie: onze komst is nog niet bij de HerBerg aangekondigd, gaat half november 2023 gebeuren.

 

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

 

Routesuggestie

 

Fraaie rug vóór Bomal

 

Inlichtingen en aanmelding

Zowel [1] als [2] is nodig:

[1] Opgave bij initiatiefneemster Ellen per e-mail, vanaf 15 november 2023, graag opgeven of je wil eten in het restaurant. Ellen zorgt voor reservering van het restaurant. Verder graag opgave vervoer: [a] of je met de auto komt en mensen kunt mee nemen, resp. of je graag wil mee rijden; dan wel [b] dat je met de trein komt. Ten behoeve van het regelen van het autopoolen graag aanmelding uiterlijk de zondag vóór het weekend (zowel chauffeurs als meerijders). Latere aanmelding kan betekenen dat het regelen van autopoolen lastig wordt en je misschien zelf voor vervoer moet zorgen, maar zo lang de HerBerg plek heeft kun je mee.

[2] Opgave voor de HerBerg: graag jezelf aanmelden met je NKBV-lidmaatschapsnummer via de op de site van de HerBerg aangegeven wijze. Houd je NKBV-lidmaatschapskaart bij de hand, want opgave van je lidnummer is waarschijnlijk nodig. Je krijgt dan achteraf een rekening van de NKBV voor de overnachtingskosten. Maak er melding van dat je mee doet aan de de zwerftocht! (Pas nadat onze komst is aangekondigd.) >>> NB Zo ging het in het verleden, nog na te gaan of dit nog zo is.

 

PS Dit weekend heeft in februari 2019 op de agenda gestaan maar kon toen niet doorgaan omdat de HerBerg onverwachts dicht was en is in 2020 vanwege corona en in 2022 omdat de verbouwing nog niet af was verzet.