Zwerven met rugzak en tent door het Maasgebied vanaf Arcen naar Well via een gedeelte van het Maas-Niederrheinpad en het Maas-Peelliniepad vanaf Vierlingsbeek en Landgoed Geijsteren terug te komen in Arcen.
Het voorstel van Loes is als volgt:
Dag 1 - Arcen-Well
We doorkruisen tijdens deze 3-daagse rugzaktrekking verschillende landgoederen, zoals Landgoed De Hamert na onze 1e koffiestop bij Pannenkoekenhuis Jachthut Op den Hamer(na 7 km)(voormalige woning van de jachtopziener Handrie Janssen, die tot zijn pensioen in 1968 op de Hamert werkte) en Nationaal Park De Maasduinen. Bij Well buigen we af via de Gemeentebossen van Bergen naar het Reindersmeer en lopen onderlangs het meer het laatste gedeelte van 1e dag naar Camping ’t Wolfsven, Wolfsven 14, 5855 ER Well. Afspraak met de campingeigenaar is: bij aankomst je overnachting te betalen. Euro 10,- p.p.
Vlakbij de camping (op 1 km) kun je gaan eten bij Restaurant De Wellsche Hut. Als je daar voor kiest, scheelt dat weer in gewicht aan kookspullen. Laat mij even weten, wie daar interesse in heeft. Dan kan Loes een tafel reserveren.
Mocht je toch onderweg nog wat boodschappen willen halen, dan is die te vinden bij Recreatiepark Klein Vink, Klein Vink 4, buiten Arcen(op de route) en anders bij de SPAR in Well (is 3 km van de route af)(geopend tot 18 u).
Dag 2 - Well-Maashees
Vertrek vanaf de camping: 9.15 u. We lopen terug naar het Reindersmeer en steken daar met het trekpontje het Reindersmeer over naar Bosbrasserie In de Sluis/Bezoekerscentrum Maasduinen. Bosserheide 3e, Well. Open vanaf 10 u.
We kunnen hier al onze 1e koffiepauze houden, tenzij je ervoor kiest dit later te doen, maar dan is er niet eerder gelegenheid voor, dan in Café-Restaurant De Wildeman(na 17 km), Grotestraat 38 in Vierlingsbeek (open vanaf 10 u). Vlak daarbij is er een PLUS-supermarkt, Vrijthof 15. Open vanaf 7.30 u.
Voordat we daar zijn vervolgen we vanaf het bezoekerscentrum onze route door het prachtige natuurgebied van De Maasduinen. Landgoed De Hamert, waar we de vorige dag al door heen liepen, is het zuidelijke deel en eveneens onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. In Nationaal Park De Maasduinen vind je de langste rivierduinengordel van Nederland, ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Het park loopt van Afferden tot Arcen.
We komen langs diverse vennen, zoals het Driessenven en het Eendenmeer. Het gebied bij het Eendenmeer is omringd door heide en een prachtig waterrijk wandelgebied met grotendeels onverharde paden en met op een paar plaatsen mooie vergezichten. Ook verder op onze route passeren we bij de Eckeltse Bergen het smalle heidegebied, welke aan de westzijde wordt geflankeerd door naaldbos. We buigen via Bleyenbeek (een kasteelruïne) geleidelijk af naar de Heukelomsebeek om bij Oud Bergen de Maas over te steken met het Bergse Veer naar Vierlingsbeek, waar we bij Café Restaurant De Wildeman onze 2e drinkstop kunnen houden en evt. bij De Plusmarkt wat boodschappen kunnen doen voor we verder gaan via De Vliegenberg bij Holthees, waarna we naar Natuurcamping Landgoed Geijsteren lopen. We kunnen, voor wie dat zou willen, eerst naar Maashees gaan om daar te kunnen gaan eten en niet te hoeven koken bij Plein 27, Mgr. Geurtsstraat 27. Open vanaf 16.00 u. Een andere mogelijkheid is Restaurant De Watervogel, Op Den Berg 1, Maashees, welke op korte afstand van de camping te vinden is. Op dit moment nog niet duidelijk of dit restaurant op 1e Paasdag open is. Nadere info later.
Op camping Landgoed Geijsteren is een overdekte kookplaats met een houtkachel voor gebruik, waar we ’s avonds kunnen zitten. Hier staat ook een koffiezetapparaat en waterkoker.
Dag 3 - Maashees-Arcen
Vertrek vanaf de camping: 9.00 u. We gaan eerst een mooie route lopen over Landgoed Geijsteren, voordat we via de Nieuwlandsche Bosschen, Wanssum, Meerlo en de Tienraijsche en Swolgenderheide bij Broekhuizen weer de Maas over gaan steken naar Arcen. We komen eerst door het Natura 2000-gebied Boschhuizerbergen, het gebied bestaat voornamelijk uit dennenbos met een fraaie kern van jeneverbessenstruweel en enkele ingesloten stuifzandhoekjes. Aan de noordoostzijde zijn in een laaggelegen zone enkele moerassige weilanden en broekbossen aanwezig. Het beheer door Het Limburgs Landschap is nu gericht op het geleidelijk creëren van afwisseling van alleen dennenbossen naar ook berkenbomen, een proces dat vele tientallen jaren in beslag neemt. Op onze route kunnen we op Landgoed Geijsteren langs een eeuwenoude kapel en een Rosmolen komen. De kapel is in gotische stijl gebouwd maar de plaats zelf was al lang voor de bouw van deze kapel een bedevaartsoord. De kapel dateert ongeveer uit de 16e eeuw. Naast de kapel bevinden zich een eeuwenoude waterput die van oudsher bekendstaat als de heilige bron en een grenspaal uit 1551. De Rosmolen is een watermolen op de Oostrumsebeek te Oostrum, gelegen in het Landgoed Geijsteren. Ze is eigendom van de familie De Weichs de Wenne, die ook het landgoed bezit. De molen was de onderste molen op de Oostrumse Beek, de bovenste molen De Oostrumse Molen. De Rosmolen dateert uit 1667, maar is eigenlijk een watermolen. De naam Rosmolen is afkomstig van de daarnaast gelegen boerderij en is deze naam daarbij overgegaan op de watermolen.
Na Landgoed Geijsteren/De Buizerd gepasseerd te zijn lopen we door de Nieuwlandse Bossen naar Wanssum, waar we zowel kunnen pauzeren in het Van Wanssums’ Café, Venraijseweg 2, open vanaf 10 u, als ook bij Jumbo/Jan Linders, Burg. De Weichshavenstr. 1 evt. broodjes e.d. kunnen kopen(=300 m verderop te vinden). Na Wanssum vervolgen wij onze weg en komen na Swolgen/Swolgenderheide (met nog een afstand van ca. 10 km te gaan) uit bij het veer van Broekhuizen. Als we aan de overkant zijn, lopen we terug over een smal pad langs de Maas, naar Arcen.
Voorstel is om bij Restaurant De Oude Hoeve, Raadhuisplein 6 in Arcen dit driedaagse zwerftochten-Paasweekend met elkaar te gaan sluiten.
Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.
Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Loes