Twente weekend 2023 - 21 en 22 januari 2023

Vorige

Het Twente weekend gaat ook dit jaar plaats vinden.

De locatie in Diepenheim is vol!!!

Let op! Voor de accommodatie in Diepenheim hebben zich inmiddels 20 mensen aangemeld; deze is dus VOL. Er is een kleine kans dat een enkeling zich nog moet afmelden. Daarom kun je je nog wel op een reservelijst laten zetten.

Wat ook kan: je aanmelden voor alleen deelname aan de wandeling(en) op zaterdag 21 en/of zondag 22 januari 2023. Een eventuele overnachting en maaltijden moet je dan zelf regelen.

Overigens staat er nu ook een winters wandelweekend gepland op 28-29 januari in Brabant. Voor details: zie de agenda.

 

Het plan is er een winters wandelweekend in het Hof van Twente van te maken.

Aansluitend op een ongeveer 25-jarige traditie maken we midden in de winter een tweedaagse lichtgewicht looptocht door weer een heel bijzonder deel van Twente. Dit keer is gekozen voor de gemeente ‘Hof van Twente’ met belangrijke kernen als Delden, Diepenheim en Goor. Een hele reeks kastelen, buitenhuizen en landgoederen geeft delen van het overwegend kleinschalige landschap een bijzondere allure. Die krans van havezaten en landgoederen heeft te maken met de strategische ligging aan de rand van de Sallandse Heuvelrug en aan de Hessenweg tussen Deventer en de stad Münster in Duitsland. Delden fungeerde daarbij als tol- en pleisterplaats en vele van de huidige logementen stammen nog uit die periode.

We volgen overwegend het Overijssels Havezatenpad. Een havezate is een versterkt huis (burcht), hof of hoeve met meestal een flinke lap land. Veruit de meeste havezaten in Nederland vind je in Overijssel. Ook lopen we een stuk van het Marskramerpad, de route van veelal arme keuterboeren uit het naastgelegen Duitse Westfalen, die van de 16e tot de 19e eeuw ín tussenseizoenen als arbeider - of als handelaar met een grote gevlochten mand (‘mars’) - naar het westen trokken om wat bij te verdienen. Van zaterdag op zondag wordt er overnacht in appartementen in het centrum van Diepenheim, het kleinste ‘stedeke’ van Overijssel. Zaterdagavond zorgen zwerftocht-vrijwilligers voor een smakelijk diner. Zondagochtend is er een uitgebreid ontbijt en kun je zelf je lunch samenstellen. Alles wat je nodig hebt tijdens dit weekend past ‘dus’ in je dagrugzak!

 

Programma

Zaterdag 21 jan: Delden – diverse kastelen en landgoederen – Diepenheim (ong. 29 km)

Starttijd: 09:45 uur. Startpunt is het station van het stadje Delden, net ten westen van Hengelo/Overijssel. We maken om te beginnen een mini-lusje door het compacte centrum van het stadje Delden langs diverse historische bezienswaardigheden. Daarna bereiken we al snel Twickel, het grootste particuliere landgoed van Nederland met een imposant kasteel (16e eeuw en later) en prachtige tuinen. Ten westen hiervan ligt het kleinschalige en licht glooiende landschap van de Deldeneresch. Vervolgens lopen we langs twee takken van het Twentekanaal, die pas in de jaren ’30 van de vorige eeuw gegraven zijn ten behoeve van de textielindustrie.Ten slotte arriveren we in een landschappelijk heel aantrekkelijk landgoederengebied met de statige kastelen/landhuizen Wegdam, Weldam en Het Nijenhuis. Tegen het vallen van de avond bereiken we het kleine ‘dorp met stadsrechten’ Diepenheim, waar we overnachten.

 

Zondag 22 jan: Diepenheim – landgoederen – Herikerberg – Regge - station Goor (ong. 24,5 km)

Na een uitgebreid ontbijt gaan we rond 09:00 uur op pad. Vanuit het eenvoudige, maar charmante centrum van Diepenheim vervolgen we onze landgoederenroute en passeren achtereenvolgens Huize Diepenheim, Huize Warmelo en landgoed Westerflier, alle gelegen aan de bovenloop van de rivier de Regge of aan de Schipbeek. Via de in de 15e eeuw gegraven Schipbeek creëerde de stad Deventer een directe vaarverbinding met Duitsland. Na 8 km leggen we vast even aan bij het pittoreske Café-Restaurant De Viersprong, gebouwd rond 1860 als jachthuis/café van Huize Westerflier. Ten noorden van het Twentekanaal doorkruisen we de bossen van de Herikerberg, een oude stuwwal met keileem dicht aan het oppervlak en een top van 46 m. We passeren diverse bijzondere plekken: leemkuilen, grafheuvels, een oude uitzichttoren (belvedère), een voormalige nettenkeet, een galgenbelt, enz. Tijdens het laatste deel van de tocht lopen we langs de kronkelende oevers van de Regge. Die rivier heeft de afgelopen jaren een veel natuurlijker voorkomen gekregen met meanders en brede plasbermen. De wandeling eindigt bij station Goor. Deze dagwandeling kan overigens op eenvoudige wijze ingekort worden.

 

Delden: nieuw gebruik voor oud fabriekscomplex textielindustrie. Foto: Henk (c)

 

Kasteel Twickel bij Delden. Foto: Henk (c)

 

Praktisch

 • Tweedaags wandelweekend. Je kunt er echter ook voor kiezen om alleen mee te wandelen (1 of 2 dagen) zonder overnachting.
 • Afstand per dag: circa 29 km op zaterdag en ca. 24,5 km op zondag. We lopen in kleine groepjes en in eigen tempo.
 • Beginpunt op zaterdag: voorkant station Delden, start om 09:45 uur. Start zondag rond 09:00 uur vanaf de accommodatie in Diepenheim. Eindpunt is station Goor.
 • Reizigers per OV (heenweg). De Blauwnettrein vanuit Zutphen richting Oldenzaal komt om 09:37 uur aan in Delden. S.v.p. kort voor weekend nog even checken.
 • Autoreizigers. Bij station Delden kun je gratis parkeren. Adres: Spoorstraat 1, 7491 CK, Delden. Tip: parkeer op zaterdagochtend je auto bij station Goor; gratis parkeren. Adres station: Stationslaan 3, 7471AP Goor. Neem vandaar om 09:30 uur de Blauwnettrein richting Oldenzaal. Aankomst in Delden om 09:37 uur. Zodoende beschik je op zondag na afloop van de wandeling direct weer over je vehikel.
 • Overnachting: Werkplaats Diepenheim, Hagen 3, 7478 AJ Diepenheim (centrum). Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers in een viertal verwarmde appartementen/studio’s (2 studio’s beide met badkamer en slaapkamer voor 3 pers.; 2 appartementen beide met 2 badkamers en 2 slaapkamers voor totaal 6 c.q. 8 personen). Voor iedereen ligt klaar: setje lakens, sloop, een beddek en een handdoek; nog wel even zelf je bed opmaken. Er is ook een grote gemeenschappelijke woonkeuken, waar we met z’n allen kunnen zitten en eten. Afwassen en na afloop basaal schoonmaken/opruimen van eigen studio/ appartement/woonkeuken: door de deelnemers. LET OP: Als er 20 deelnemers zijn, zullen degenen die zich daarna aanmelden zelf hun overnachting en avondmaaltijd moeten regelen!
 • Maaltijden in de accommodatie: inbegrepen in de prijs is zaterdagavond een door onszelf te vervaardigen smakelijk 2- of 3 gangendiner incl. koffie/thee en op zondag een uitgebreid ontbijt incl. koffie/thee e.d. en een zelf klaar te maken paklunch. Kernelementen van het diner worden door Henk vooraf thuis klaargemaakt, zodat verdere voorbereiding van het diner ter plekke (salades, eventuele soep, e.d.) relatief weinig tijd zal kosten. Wil je meehelpen bij de laatste voorbereidingen van dat diner c.q. van het ontbijt zondag: geef dat dat s.v.p. even door bij je aanmelding.
 • Horeca onderweg. Op beide wandeldagen zijn er zowel onderweg als nabij het eindpunt enkele horecagelegenheden. Details hierover ontvang je kort voor vertrek.
 • Gpx-tracks: ja.
 • Kopie van kaarten: nee.
 • Kosten: ongeveer € 50 p.p. voor 1 x overnachting in gedeelde slaapkamer in Werkplaats Diepenheim, 1 x avondeten incl. koffie/thee, 1 x ontbijt incl. koffie/thee e.d. en 1 x paklunch. Op zaterdagavond wordt er ook in beperkte mate gezorgd voor drank (fris, sapjes, bier, wijn, enz.), die je tegen een lage prijs kunt kopen.
 • Aanmelding: uiterlijk 4 weken voor vertrek (vrijdag 23 december). Heel kort daarna moet de reservering voor deze overnachting door de initiatiefnemer definitief gemaakt worden en ook betaald. Wacht s.v.p. niet te lang met aanmelden in verband met een beperkt aantal overnachtingsplekken (max. 20).
 • Het bedrag van € 50 moet uiterlijk 4 weken voor vertrek overgemaakt zijn, dus op vr. 23 december. Pas als je tijdig betaald hebt wordt je aanmelding definitief. Eventuele meer- of minderkosten (dan gaat het om een klein bedrag) worden aan het einde van het weekend verrekend. Ongeveer vijf weken voor het weekend ontvang je informatie over de wijze van betaling.

 

Aanmelding en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefnemers: Henk en Willem. Aanmelding en inlichtingen bij Henk. Zoals hierboven vermeld: meld je tijdig aan; laat ook je 06 weten in verband met eventualiteiten. Geef bij de aanmelding aan of je mee eet en of je aan de overnachtingen mee doet; verder of je maaltijdwensen hebt (vegetarisch, allergieën, enzovoorts) en of je mee wil helpen aan de voorbereiding van ontbijt en avondeten.

 

Pad langs Almelose tak van Twentekanaal. Foto: Henk (c)

 

Bolscherbeek. Foto: Henk (c)

 

Parkachtig landschap bij landgoed Wegdam. Foto: Henk (c)

 

Kasteel Nijenhuis bij Diepenheim. Foto: Henk (c)