Veluwse dagtocht - 10 december 2022

Vorige
De Veluwe is mooi in de winter, dus alle redenen om aan de wandel te gaan

Deze dag lopen we vanaf de Dorpsstraat in Beekbergen een mooie, afwisselende route in en om Beekbergen richting Hoenderloo, waarbij we ons keerpunt hebben en via het Lierderbos en Schenkenshul teruglopen naar het startpunt.

Beekbergen en omgeving

Beekbergen is een dorp met ongeveer 5000 inwoners, gelegen aan de rand van de Veluwe en eveneens op de rand van die stuwwal, die op dat punt overgaat in de IJsselvallei. Door zijn ligging op de flank van die stuwwal is het dorp een flankesdorp. Een flankesdorp is een dorpsvorm gelijk aan de benaming ‘es-/brink-/enkdorp’ aan de rand van de zandgronden of natte weilanden, ontstaan in de Hoge Middeleeuwen. De stuwwal is ontstaan tijdens het Pleistoceen. De geologie van het dorp met een variatie van beekdalen en dekzanden heeft het dorp tot een aantrekkelijke plaats voor bewoning gemaakt. De dekzanden zijn ontstaan tijdens het laatste deel van het Pleistoceen, de vorige ijstijd. Doordat de Noordzee destijds droog lag, bracht de wind het zand van de bodem van de Noordzee naar het huidige vasteland van Nederland. De laatste ijstijd zorgde daarnaast voor erosie van de stuwwal, doordat smeltwater over het land stroomde. Omdat de grond permanent bevroren was, kon het smeltwater niet de grond in. Door het natter wordende klimaat ontstonden op de dekzanden bossen in Beekbergen en zijn omgeving. Door het verdwijnen van veel planten ontstonden er later in het gebied nog podzolgronden (in deze zandlandschappen zit een ijzerhoudend laagje om de zandkorrels heen, ontstaan door in de bodem weg gespoelde plantenresten, dat via chemische bewerking verandert in een vaalgrijze kleur). Recenter is het landschap van Beekbergen veranderd door vroegere landbouwmethodes. Voorbeelden van overblijfselen daarvan zijn de wildwallen en de open akkers die werden gebruikt voor landbouw met behulp van heidevelden.

Door Beekbergen loopt één beek, de Oude Beek, die in voorgaande eeuwen werd gebruikt om watermolens in beweging te brengen. Die watermolens werden gebruikt voor het malen van graan en het produceren van papier. De beek loopt door een beekdal.

De wandeling

Vanuit Beekbergen lopen we eerst over een aantal smalle wegen, voordat we in meer bosachtig terrein uitkomen. We passeren diverse bungalowparken en campings en kunnen onze eerste koffie-/lunchstop houden bij Restaurant De Lierdershoeve, Spoekweg 49, Beekbergen. Daarna vervolgen wij onze weg door Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo en komen langs Schenkenshul, een open vergrast heideveld waar we mooi uitzicht hebben over de bosrijke omgeving. Op de terugweg naar Beekbergen lopen we over smalle en brede bospaden op en neer in een flink heuvelachtig gemengd bos van dennenbomen en loofbomen. Het laatste deel van de wandelroute gaat door het bosgebied Bruggelen en bestaat uit stuifheuvels met zandheuvels en ‘eikenstrubben’. Dit zijn bossen met grillige, knoestige en gedrongen eikenstammen. Het laatste deel verloopt over een landweg door de Beekbergse Eng, met een prachtig uitzicht over het glooiende Veluwse landschap.

Weer terug in Beekbergen is er, voor wie dat wil, de gelegenheid om met elkaar te gaan eten of nog even iets te drinken ter afsluiting van de hopelijke mooie zwerftocht van vandaag in Eetcafe ‘De Heksenketel, Dorpsstraat 64, 7361 AW Beekbergen.

 

 

Praktisch

  • Dagtocht.
  • Start en startpunt: om 10 uur in Beekbergen, Dorpsstraat 23 voor de Albert Heijn. Achter de AH is een grotere parkeerplaats, waar je met je auto de hele dag gratis kunt staan.
  • Afstand: 25 kilometer.
  • Openbaar vervoer: bereikbaar vanaf station Apeldoorn. De bushalte (buslijn 43 van/naar station Apeldoorn) is op de Kerkweg, vlakbij de Dorpstraat.
  • Eigen vervoer en parkeren: zie bij startpunt.
  • Horeca onderweg: zie onderstaand overzicht.
  • Gpx-tracks: PM
  • Kopie van kaarten: nee

Horeca onderweg:

  • De Lierderhoeve, Spoekweg 49, 7361 TM Beekbergen. Openingstijden: Grand Cafe no. 49, zaterdag vanaf 9.00 u hele dag open.
  • Brasserie/vakantiepark Landal Miggelenberg, Miggelenbergweg 65, 7351 BP Hoenderloo. Openingstijden: niet bekend. Als we hier willen pauzeren, ter plaatse even kijken of we er terecht kunnen.

Horeca eindpunt: zie beschrijving aan het begin.

 

Aanmelden en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefnemer voor aanmelden en inlichtingen: Loes.