Winterswijk-Aalten - dagtocht 15 oktober 2022

Vorige
Dagtocht van Winterswijk naar Aalten via Bekendelle en Bredevoort door het kleinschalige coulissengebied van Nationaal Landschap Winterswijk

Lijnwandeling van station naar station van 22 - 25,5 kilometer.

 

Cultuur en landschap

Het gebied rond Winterswijk heeft om goede redenen de status verworven van Nationaal Landschap. De wandeling slingert door het karakteristieke coulisselandschap van de Achterhoek: een lappendeken van houtwallen, bos, natuurgebied en kleinschalig weide- en akkerland. Boerderijen hebben vaak een ossenbloedrode houten topgevel en soms in vakwerk uitgevoerde muren. Hier en daar treffen we een statige scholtenboerderij. Scholten waren grote boeren, die gaandeweg steeds machtiger werden en uitgroeiden tot grootgrondbezitter omringd door een hele reeks kleine pachtboerderijen. De scholte werd tevens bestuursfunctionaris, die recht sprak en de orde handhaafde. In de 19e eeuw bouwden vele scholtes dwars voor hun boerderij een enorm herenhuis.

Het landschap is vaak lichtglooiend, een gevolg van dekzandafzettingen gedurende de laatste ijstijd. Op dekzandkoppen bevinden zich al honderden jaren lang ‘kampen’. Deze verhogingen in het verder vaak drassige landschap waren ideale vestigingsplekken voor boeren, voor wie geen plaats was in esdorpgemeenschappen of die zich wilden onttrekken aan alle daar geldende regels en verplichtingen. Door eeuwenlang aanbrengen van heideplaggen verrijkt met mest zijn de akkers gaandeweg steeds meer gaan opbollen. Het gebied wordt doorsneden door kleine beken en stroompjes.

 

Wandeling

De wandeling – een oude NS-wandeling met toevoeging van de optie Bredevoort - begint bij station Winterswijk, koerst vandaar naar het zuidwesten en eindigt bij station Aalten. Het riviertje de Slinge komen we onderweg diverse keren tegen. Op twee plekken steken we de beek over ter hoogte van een watermolen met klassieke schoepraderen. Bij het gebied Bekendelle met z’n oude loofbossen is er een uitzonderlijk mooi stuk, waar we de wilde oever van dit riviertje een tijdlang volgen. Dichtbij Aalten is er de optie om via een extra lus van 3,5 km het charmante plaatsje Bredevoort aan te doen. Dit mini-vestingstadje ontstond rond een brede doorgang (‘brede voort/voorde’) op een zandrug omgeven door moerassen in het lang betwiste grensgebied tussen Münster en Gelre. Het is een voormalige ‘heerlijkheid’ en kreeg stadsrechten in het jaar 1388. Het kasteel vloog in 1646 de lucht in toen de kruittoren werd getroffen door bliksem. Maar de voormalige vestingwerken en historische bebouwing geven de plaats nog steeds een heerlijk charmante sfeer. Het centrum van Bredevoort is beschermd stadsgezicht. De plaats staat ook bekend als ‘boekenstad’ waar regelmatig boekenmarkten plaatsvinden en je treft er nog een enkel antiquariaat. Het eindpunt van de tocht is Aalten, een oud esdorp waarvan de geschiedenis minstens teruggaat tot de 8e eeuw. Het marktplein en directe omgeving heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Het NS station ligt ongeveer 800 m ten zuiden van het centrum. De wandeling voert over een mix van onverharde paden en - veelal weinig gebruikte - verharde wegen, waaronder klinkerwegen en stukken fietspad.

 

 

 

 

 

Praktisch

  • Dagtocht in de vorm van een lijnwandeling.
  • Start 10:15 uur aan voorkant station Winterswijk, Stationsstraat 32, 7101 GH (tegenover benzinestation).
  • Afstand 22 km of 25,5 km bij bezoek aan ook Bredevoort.
  • Openbaar vervoer. Naar startpunt: per Arriva sneltrein vanaf station Zutphen naar station Winterswijk (vertrek 09:38 uur, aankomst 10:11 uur). Vanaf eindpunt station Aalten is er elk half uur een Arriva trein richting Winterswijk en via een overstap door naar Zutphen (of Arriva stoptrein naar Arnhem). Check s.v.p. de definitieve dienstregeling direct voorafgaand aan de wandeldag.
  • Eigen vervoer en parkeren. Tip: ’s ochtends auto parkeren bij station Aalten (gratis, aan de Landbouwstraat direct ten westen van het station). Vandaar stoptrein van 10:00 uur nemen richting Winterswijk, aankomst 10:10 uur, dus net voor de start van de wandeling. Let op, dit is een andere trein dan die voor OV-reizigers vanuit Zutphen. Overigens is er ook gratis parkeren mogelijk bij station Winterswijk op de Kleine Parallelweg (72 plaatsen).
  • Horeca onderweg: neem voor de zekerheid zelf wat eten en drinken mee. Onderweg is er in ieder geval horeca op de volgende plekken: na 3 km restaurant De Gulle Smid (open v.a. 10 uur), na 5 km café-restaurant Berenschot’s Watermolen (open v.a. 10 uur), in het centrum van Bredevoort en natuurlijk diverse gelegenheden in het centrum van Aalten rond de markt. Wellicht is er animo om na afloop van de wandeling samen iets te gaan eten (zie vraag verderop)?
  • Gpx-tracks: ja (aparte tracks voor tocht van 22 km resp. 25,5 km).
  • Kopie van kaarten: nee.

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefnemer voor aanmelden en inlichtingen: Henk.

Geef bij aanmelding s.v.p. ook door:
- je mobiele telefoonnummer;
- of je interesse hebt om na afloop in het centrum van Aalten iets te gaan eten; als er hiervoor 4 of meer geïnteresseerden zijn zal de initiatiefnemer een reservering maken bij een gezellige restaurantje.

 

Alle foto's in deze aankondiging zijn van Henk (c), behalve de foto in de kop, die is van Ellen (c)