Biesbosch dagwandeling

Biesbosch dagwandeling

Vindt plaats op

Sinds mei 2017 kunnen we dwars door de Brabantse èn Hollandse Biesbosch lopen van Lage Zwaluwe naar de oude binnenstad van Dordrecht. Dank zij 2 seizoens fiets- en voetveerpontjes.

Wie loopt er mee door dit gevarieerde rivieren- en getijdengebied? Maak kennis met nieuwe deltanatuur in ontpolderd gebied en oude grienden, ga mee langs rietvelden, oude kades in een dagtocht met veel water, weidse vergezichten en sluip-door-de-jungle-paden. De Biesbosch wilgenjungle is in april en mei op haar mooist: fris klein groen in de wilgen waar het zonlicht nog goed door kan, gele spindotters, gele lis en het riet, reuzenbalsemien en de brandnetels nog laag, dus voldoende zicht.

De mooie oude binnenstad van Dordt is een geweldige afsluiter met diverse leuke cafés en terrassen (volgens de Times een secret mini- break https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/britse-tips-voor-secret-mini-breaks-in-europa-doe-eens-dordrecht~b83b43f2/).

We starten op station Lage Zwaluwe en lopen daar direct de oude polders in richting t oude haventje. Daar varen we met het Leeuweveerke (max 12 p alleen pinnen!) over naar de Jacominaplaat midden in de Biesbosch. Via de strekdam bereiken we de Deeneplaat, waar we oude grienden induiken en een monumentale griendkeet tegenkomen. Na de ontpolderde Hoge Hof slingeren we buitendijks langs de rivier en dwars door de ontpolderde Jantjesplaat. Direct voorbij de veerpont bij Kop van 't Land, is het de bedoeling met het pontje De Grienduil in ca 15 min te varen naar het Bezoekerscentrum Hollandse Biesbosch. Hier maken we nog een mooie gevarieerde ronde door dit Hollands stuk Biesbosch en nemen we de waterbus (OV chipkaart mee!) een flink stuk over de Beneden Merwede naar het oude centrum van Dordt. Daar wacht een terras voor de trein naar huis wordt genomen.

In totaal gaan we c.a. 3,5 km varen (4 verschillende bootjes) en c.a. 27 km lopen.

Bruggetje in De Biesbosch, foto Saskia Onnink (c)

Op de veerboot De Grienduil, foto Saskia [c]

Praktisch

  • Dagwandeling bereikbaar met het openbaar vervoer.
  • Gpx track: PM.
  • Kaartkopieën: nee. Wel kan via afstandmeten.nl zelf een kaart worden gemaakt.

Aanmelding en inlichtingen

Initiatiefnemer: Saskia Onnink saskia.onnink@gmail.com

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit.