Dagwandeling “Rhoonse en Carnisse Grienden”

Dagwandeling “Rhoonse en Carnisse Grienden”

Vindt plaats op

We lopen van Barendrecht naar Hoogvliet, een wandeling door een verrassend mooi natuurgebied en voor velen dicht bij huis. We gaan veel over smalle dijkjes, waar dit niet kan maken we gebruik van het fietspad. Er zijn op diverse plekken vlonders geplaatst en bruggetjes aangelegd om tot vlak bij de Oude Maas te komen en van het ene gebied naar het anderen te lopen.

De grienden zijn een z.g. zoetwatergetijdegebied, liggen buitendijks aan de Oude Maas en staan onder invloed van eb en vloed. Twee maal per etmaal staan grote delen van het gebied onder water waardoor het een bijzondere flora en fauna kent. Op en naast de knotwilgen groeien bijzondere mos-soorten, planten en paddenstoelen. Voorkomende planten in het gebied zijn de beschermde spindotterbloem, gele lis, kattenstaart, bittere veldkers en zomerklokje.
In de grienden worden de wilgen nog steeds regelmatig geknot waardoor het een heel fotogeniek landschap is met karakteristieke boomstammen en leuke doorkijkjes. Het wilgenhout (de tenen) wordt o.a. gebruikt voor het maken van zinkstukken, geluidschermen en het maken van manden en korven.

We pauzeren halverwege de tocht bij het Golfcenter Rhoon. Na afloop van de wandeling nemen we met de metro naar Rotterdam. Vlak bij metrostation “Stadhuis” is een goede Italiaan waar we kunnen gaan eten. Daarna gaat we te voet naar Rotterdam CS.

De dagtocht is circa 25 km en de GPS-file is down te loaden van https://afstandmeten.nl/index.php?id=2341999.

Initatiefnemers: Rinse en Carla rinsez@xs4all.nl

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit.