Fiets- en wandeltocht Dordrecht-Nieuwe Biesbosch

Fiets- en wandeltocht Dordrecht-Nieuwe Biesbosch

Vindt plaats op

Let op een 1,5 meter combi-dagtocht met fiets , lees meer over de 1,5 meter dagtochten.

Fotoverslag: kijk hier.

Dit moet je een keer meegemaakt hebben. 2000 hectares in 2015 ontpolderd land met golfbeschermende structuren bij de hoogspanningsmasten, met waterbuffels die dank zij hun waterliefde bijna overal kunnen grazen en stoere openingen in de meerdere kilometers lang verlaagde dijk die het water van de Boven Merwede vrij toegang geven tot het doorstroomgebied. Met een nest van zeearenden in de hoogspanningsmast en bevers waar ze niet verwacht werden. Dank zij stoere bruggen is dit een waar fiets- en vogellaarsparadijs.

Dit nieuwe natte land is niet simpel per OV te bereiken is. Dus vertrekken we OP DE FIETS vanaf Dordrecht station, centrumzijde en gaan we vooral met de (OV- of eigen meegebrachte) fiets op pad. We stappen op bijzondere plekken af voor een verkenningslus te voet van diverse deelgebieden, bezichtiging van  landschapskunst, we lopen door een eendenkooi en wilgentuin en staan oog in oog met waterbuffels of konikpaarden.

In totaal ca. 50 km fietsen en 14 km lopen. Als de tijd en de veerpont bij Kop van het Land het toelaat pakken we de gelegenheid om de spiksplinternieuwe fiets- en wandelpaden in de natte natuur op het eiland van Dordrecht, dank zij een hevel over de dijk heen, te verkennen.

Een aantal jaren geleden hebben we het accent zoveel mogelijk op wandelen gelegd, waardoor de ontpolderde Grote Noordwaard niet verkend is. Nu juist wel.

Parkeren
In verband met social distancing en OV - vooral voor cruciale beroepen - : autoparkeren (met fietsendrager) kan gratis op twee plekken:

1. Weeskinderendijk 21 3314 CM Dordrecht aan westkant tegen het spoor, vlak bij de A16. Hier kan nu langer dan 24 uur gratis geparkeerd worden, zolang het thuiswerkadvies geldt hoef je je kenteken niet in te voeren. Ook als het thuiswerkadvies vervalt is het gratis, maar moet je je kenteken invoeren en bon achter de ruit leggen en is het er snel voller. Van hier is binnen 5 min naar voorkant station te fietsen.

2. Halmaheiraplein 8 3312 GH Dordrecht: Dit is het Parkeerterrein voor groot sportcomplex Reeweg, het ligt aan de randweg Dordrecht N3. Dit is zolang er alleen jeugd mag sporten op 1,5 m een goede optie; de fietsroute naar de veerpont richting Werkendam komt hier bijna langs.

 

 

Ga je voor het eerst mee, lees dan dit.

Initiatiefnemer: Saskia, aanmelding per e-mail saskia.onnink@gmail.com