Herfstzwerftocht Ahrtal

Herfstzwerftocht Ahrtal

Vindt plaats op tot en met

Herfstzwerftocht door het wijngebied van het Ahrtal, tijdens het begin van de oogst en de wijnfeesten.

We gaan dit jaar weer naar de Ahr tijdens het begin van de oogst en de wijnfeesten. Er zijn de afgelopen jaren al vaker Zwerftochten in de Ahr geweest maar het is toch weer gelukt om nieuwe routes te vinden. De mooiste wandeling rond dit tijdstip van het jaar is de Rotweinwanderweg met overal wijnboeren die hun eigen wijn in de wijngaard verkopen. Hiervan lopen we natuurlijk op zaterdag weer een stuk van ongeveer 7 kilometer. Wel in de tegengestelde richting als 2 jaar geleden. 

Vanwege de grote drukte voor de wijnoogst waren alle campings in het hoofddal bezet of alleen het hele weekend boekbaar. Dus we beginnen dit jaar weer op camping Viktoria Station in Kreuzberg, dezelfde als 2 jaar geleden.

Op zaterdag gaan we van de camping eerst steil omhoog om naar de AV1 (Ahrsteig Verbindungsweg 1) te lopen. Dit is een spectaculaire wandeling over steile rotspartijen zuidelijk van de Ahr en bezoekt oa. het bekende Teufelslog. In Rech breken we de AV1 wandling af en lopen aan de noordkant van de Ahr via de beroemde Rotweinwanderweg terug naar Altenahr. Liefhebbers kunnen nu bij kraampjes in de wijngaarden wijn gaan proeven. Het zwaarste stuk zit er nu wel op :-) Vanaf Altenahr lopen we via de Sahrbach weg naar camping Sahrtal in het Sahrbachtal. De route is ongeveer 24 km en bevat ongeveer 800m hoogteverschil. Vooral op het AV1 stuk is het hard werken in de ochtend. 

Zondag lopen we in het Sahrtal ten westen van het Ahrtal. Hier zijn geen wijngaarden meer en is het wat rustiger en bosrijker. Vanaf de camping vervolgen we de Sahrbachweg naar KirchsAhr. Na KirchsAhr volgen we de Gottfried-Kinkel-Weg weer terug naar de auto in Kreuzberg. De route is ongeveer 15 km lang met 500m hoogteverschil. Maar voor de echte die-hards is er de mogelijkheid om over de lokale wandelwegen 5 en 10 nog een extra 9 km door de heuvels boven Altenahr te lopen.

Initiatiefnemer: Yvonne van Hilst

 

 

Foto:  Yvonne van Hilst