Herfstzwerfweek Zwarte Woud Murgleiter

Herfstzwerfweek Zwarte Woud Murgleiter

Vindt plaats op tot en met

Rugzaktrekking langs de Murgleiter Wanderweg in het Zwarte Woud. De route is 110 kilometer langs, met 5000 hoogteverschil.

We gaan deze herfst een van de mooiste premium wanderwege van Duitsland wandelen: de Murgleiter.

We gaan deze 110 km lange tocht met totaal rond de 5000 m hoogteverschil in zijn geheel lopen en we starten In Gaggenau en eindigen in Schliffkopf, waarvandaan we doorlopen tot Ottenhofen im Schwarzwald. We reizen hiervandaan met de trein in ca. 1 uur weer terug naar Gaggenau.  De Murgleiter bestaat uit 5 etappen die allen als ''schwer''  zijn gekwalificeerd. We lopen in principe de afstanden die per etappe zijn aangegeven dat is dus ca. 25 km per dag. Dat is gelet op de hoogteverschillen per dag ook pittig genoeg.

De Murgleiter is een afwisselende tocht langs steile beboste hellingen, rotsformaties, drassige weiden en vele natuurlijke wateren. We komen regelmatig op fraaie toppen met een prachtig uitzicht over de mooie valleien. De markering en bewegwijzering is uitstekend.

Hier de globale opzet voor de week:

Er is uitstekend openbaar vervoer. Er loopt een treinverbinding (S41) door het Murgtal en er zijn  busverbindingen. Hier kunnen we handig gebruik van maken, dit is ook wel nodig omdat er weinig campings langs de route zijn. Omdat we gebruik maken van dezelfde camping resp. 3 en 2 dagen achter elkaar, hoeven we dan dus zonder tent te lopen.

Zaterdag: aankomstdag op camping Murgtal in Rastatt.

Zondag: starten in Bad Rothenfels, daar de auto parkeren of met ov ernaar toe reizen. Einde van de 1e etappe (aankomst in Gernsbach) met trein naar Raumünzach (22 min). Daar lopen (of bus ca. 5 min.) naar camping Erbersbronn (hier overnachten we 3 nachten).

Maandag: met de trein naar Gernsbach en 2e etappe lopen. Na aankomst in Forbach met de trein/ bus naar camping Erbersbronn.

Dinsdag: vandaag lopen we de route omgekeerd naar Forbach. Dan de trein naar Schönmünzach en teruglopen/ bus naar camping.

Woensdag: met de trein naar Schönmünzach en etappe 4 lopen. Aankomst in Baiersbronn met de bus 21 naar Mitteltal Naturbad. Hier is een camping (geen website, wel open, tel.0049-7449212) (hier overnachten we 2 nachten)

Donderdag: vandaag lopen we vanaf de camping naar de Schliffkopf. Hiervandaan met de bus naar Baiersbronn en hier vandaan lopen we de route terug naar camping.

Vrijdag: vandaag lopen we via een lokale wandelroute naar Ottenhöfen im Schwarzwald, daar overnachten we nog op de camping Murhof (geen website, tel.nr. 0049-78421670)

Zaterdag: Met de trein terug naar Bad Rothenfels (waar de auto geparkeerd is of met de trein terug naar Nederland)

Afhankelijk van de groepsgrootte kunnen we nog overwegen een keer bij een Schützhütte/ Feuerstelle te kamperen. Kostenindicatie trein/bus ca. 3-4 euro per rit. 

Eten en drinken: op de camping zelf is meestal geen eetgelegenheid, maar of we komen tijdens de reizen met ov door dorpen/ stadjes en eten daar of we lopen een stukje naar een eetgelegenheid. Dus in principe hoef je geen avondmaaltijden mee te nemen (tenzij je liever bij de tent kookt), wel een reservemaaltijd (en waterzak) voor het geval we een nachtje bij een Schützhütte gaan kamperen.

Voor diegene die voor het eerst meegaan met de zwerftochten is het handig de algemene info pagina door te lezen.