Hoge Venen winterzwerftocht

Hoge Venen winterzwerftocht

Vindt plaats op tot en met

De winter in onze kontreien is altijd een mooie gelegenheid om te testen of je uitrusting (en jezelf) wel koudebestendig is (bent). Dit weekend zwerven we over de Hoge Venen met rugzak en tent.

We beginnen deze winterse zwerftocht over de Hoge Venen door op vrijdagavond de 15de te verzamelen op de camping La Gileppe boven Jalhay (www.lagileppe.eu). Zaterdagochtend zetten we de auto bij stuwdam de Wesertalsperre, daar is een parkeerterrein en een horeca. Vandaar lopen we naar Monschau.

Zaterdag staan we op het kampeerterrein van de Aachener Camping Club (ACC) net achter Monschau (met speciale toestemming). In Monschau, dat één km verder ligt, zijn vele eetgelegenheden.

Route
De tocht loopt over de Hoge Venen, waarvan grote delen niet toegankelijk zijn. De routesuggesties, zie hierna, gaan over de paden in de open gebieden. Als ze door sneeuw onbegaanbaar zijn kan het dat bepaalde paden gesloten zijn (rode vlag of bal). Dan moet er omheen of langs gelopen worden.

Bij veel sneeuw kan het lonen sneeuwschoenen mee te nemen, maar dat weten we pas vlak voor vertrek. De Hoge Venen is het hoogste en meest sneeuwkansrijke gebied van België.

Een overzichtskaart (pdf) van de open respectievelijk gesloten gebieden is hier te vinden. Er is ook een toeristische winterkaart op deze locatie.

Laatste restjes sneeuw op de Hoge Venen, februari 2019

Kamperen langs de Roer, februari 2019, foto Jan [c]

Praktisch

Routesuggesties
Er is voor zowel naar en van het ACC-terrein als naar en van de Jugendzeltplatz een routesuggestie gemaakt (heen 25+ en terug 22+). De route langs de zuidzijde loopt langs een horeca. (www.ternell.be). Het is te downloaden, allereerst de routesuggesties (gpx, kml) als één zip bestand 1902HogeVenen-gpx-kml.zip. Alternatief is de routesuggesties door middel van losse gpx- en kml-bestanden te downloaden:

Zaterdag
wesertalsperre_acc.gpx
wesertalsperre_acc.kml
wesertalsperre_JZP.gpx
wesertalsperre_JZP.kml

Zondag
acc_wesertalsperre.gpx
acc_wesertalsperre.kml
JZP_wesertalsperre.gpx
JZP_wesertalsperre.kml

De route staat op Freizeitkarte 1:50.000, nr 26, Nordeifel-Hohes Venn (Nordrhein-Westfalen). 

Overig

  • Tweedaagse rugzaktrekking, verzamelen op vrijdagavond.
  • Gps-track: ja, zie boven.
  • Kaartkopieën: ja.
  • Aanmelding bij voorkeur uiterlijk in het weekend vóór vertrek, zodat een goede autopooling indeling kan worden gemaakt. Late aanmelding kan betekenen dat je op eigen gelegenheid moet reizen.
  • Autopooling: ja, wordt geregeld door de initiatiefnemer. Indeling van het autopoolen omstreeks de maandag vóór het weekend.

Ga je voor het eerst mee, lees dan dit.

Aanmelding / inlichtingen

Initiatiefnemer: Cees.

Langs de Eschbach, februari 2019

Tenzij anders vermeld zijn de foto's van Ellen [c]