Koningsdagweekend in de Haspengouw

Koningsdagweekend in de Haspengouw

Vindt plaats op tot en met

[Onder corona-voorbehoud.]

Dit weekend vindt een driedaagse zwerftocht door de Belgische Haspengouw plaats. Haspengouw is de Betuwe van Vlaanderen, maar dan met meer en mooiere kastelen en een beetje reliëf.  Dank zij spiksplinternieuwe bivakplekken is een trektocht door dit bijzondere gebied mogelijk geworden sinds 2019. Hier moeten we van proeven als de bloesem aan de fruitbomen het daar extra mooi maakt.

Plan is te carpoolen: treinen tot Tongeren kost vanwege een slechte aansluiting naar België relatief veel tijd.

Vrijdag einde middag/avond verzamelen we op het bivakterreintje Grootbos en zetten we onze tentjes op.  Koken bij de tent.

De eerste dag lopen we naar het bivakterrein Hooilingen bij Hoeselt via het bijzonder grote kasteelcomplex van Alden Biezen, met Engelse tuin restanten en een zgn fructuarium, dat oude fruitrassen  geënt op jonge onderbomen veiligstelt. We wijken hiervoor ietsje af van de streekroute om er later weer op tekomen. Hoeselt zelf heeft ook een imposant kasteel  Heerenhoeve kasteel van Bockrijck (met een openlucht museum, dat we niet aandoen). De etappe kan kort gehouden worden (ca 18 km). Een verlenging door het dal van de Demer, door andere Engelse landschapstuin en langs een oude watermolen  maakt inkopen in Bilzen (met mooi stadhuis) mogelijk. Hoeselt heeft overigens ook een kruidenier volgens de kaart.

De tweede dag lopen we van Hooilingen naar Jesseren (ca 30 km). Om de etappe uitvoerbaar te houden, snijden we een stuk van het streekpad af. We doen echter diverse mooie beekdalen en natte natuurgebiedjes aan en eindigen volop in het fruit.

De derde dag lopen we in ca 30 km van Jesseren eerst een mooi stuk met leuk relief van het Haspengouw-streekpad door de fruitboomgaarden. Na fruitstad met fruitveiling en stroopfabriek Borgloon nemen we echter voor een stuk het Vlaanderen pad(GR 128). We komen weer op het streekpad, en tevens op de pelgrimsweg naar Compostella bij de oude stad van Tongeren. Vandaar volgen we het streekpad naar Genoelselderen waar de auto’s staan.

Voor autogangers die sneller thuis willen zijn is een stukje meer teruglopen van het traject van dag 2 en vervolgens de doorsteek van het streekpad naar het oosten vervolgen iets korter.  Eventuele treinreizigers kunnen in Tongeren op de trein en hebben deze dag een etappe van ca 20 km, dus hopenlijk voldoende tijd om thuis te raken.

 

Samenvatting

  • Rugzaktrekking met tent, waarbij we gebruik maken van de nieuwe bevakplekken..
  • Vanwege die bivakplekken kunnen we niet met een al te grote groep zijn. Omdat de plekken niet gereserveerd kunnen worden weten we niet of er andere mensen zullen zijn. Waarschijnlijk is dit vooral een risico voor de zaterdagavond.
  • Verzamelen op avond voor de eerste wandeldag.
  • Er wordt carpooling geregeld dus daarom graag aanmelding uiterlijk maandag voor vertrek. Latere aanmelding kan betekenen dat je op eigen gelegenheid moet reizen.
  • Zelf koken op de bivakplekken.
  • Gps-track: PM.
  • Kopie wandelkaart(en): PM.

 

Inlichtingen en aanmelding 

Ga je voor het eerst mee, lees dan dit.

Initiatiefnemer: Saskia, aanmelding per e-mail saskia.onnink@gmail.com 

 

Extra informatie