Oud en Nieuw weekend Ebbegebirge en Biggesee 2019-2020

Oud en Nieuw weekend Ebbegebirge en Biggesee 2019-2020

Vindt plaats op tot en met

We gaan dit jaar met Oud en Nieuw wandelen in de buurt van de Biggesee. Een rugzaktrekking van twee, drie of vijf dagen tijdens de donkere periode van het jaar. We lopen het jaar 2019 uit, liefst met zo weinig mogelijk geknal en ander vuurwerk.

Het weekend vóór Oud en Nieuw, 28 en 29 december, lopen we een trektocht van van twee dagen door het Ebbegebirge. We verzamelen vrijdagavond 27 december op Camping Kalberschnacke gelegen aan de Listersee, een zijtak van de Biggesee.  Zaterdag rijden we naar de parkeerplaats bij de Fürwiggetalsperre waar we de auto 1 nachtje neerzetten. Hiervandaan lopen we terug naar de camping. Zondag lopen we weer terug van de camping naar auto bij de Fürwiggetalsperre.  Het is een mooie afwisselende wandeling door het Naturpark Ebbegebirge een minder bekend deel van het Sauerland.  Het is een zeer heuvelachtig gebied met als hoogste punt de Nordhelle (663 m). De noordelijke tocht is de hoogste en waarschijnlijk het mooiste deel van de wandeling en die lopen we op de dag met de beste weersvoorspelling.

De volgende drie dagen, 30 december tot en met 1 januari, gaan we ook in dit gebied wandelen. Er zijn rond de Biggesee meerdere wintercampings open en er zijn veel wandelmogelijkheden, ook omdat er ook een spoorlijn door het gebied loopt. De meest eenvoudige optie is om de  Bigge Lister Wanderweg te gaan lopen. Dit is een 46 km lange wandeling rondom de hele Bigge- en Listersee.  Maar er zijn ook andere opties.

 

Praktisch

Het Oud & Nieuw weekend is van vrijdagavond 27 december tot en met woensdag 1 januari 2020, naar keuze kan twee of drie dagen worden mee gelopen (vrijdag 27 december tot en met zondag 29 of maandag 30 december), dan wel de volle vijf dagen.

Olpe en Attendorn zijn redelijk goed bereikbaar met het OV. Bijgaand een pdf met de tijden vanaf Utrecht, de aangegeven routes gaan via Oberhausen-Essen-Finnentrop of via Venlo-Hagen-Finnentrop.

Omdat er geen geschikte camping beschikbaar was, verzetten we op zaterdagochtend de auto en lopen we terug naar de camping. De eerste twee nachten op camping Kalbersnacke en de horeca op zaterdagavond zijn geregeld. De rest van de dagen moet afhankelijk van de invulling nog geregeld worden.

Overzicht route eerste twee dagen (link met meer detail) :

 

Samenvatting:

  • Rugzaktrekking met tent.
  • Kamperen op nader te bepalen campings.
  • Verzamelen op vrijdagavond 27 december 2019.
  • Duur: twee, drie of vijf wandeldagen.
  • Warme maaltijden onderweg: nog te regelen of we uit eten kunnen.
  • Gps-tracks: PM.
  • Kopieën van kaarten: PM.
  • Carpooling: ja. In verband daarmee graag aanmelding uiterlijk de maandag vóór vertrek, zodat de geografisch meest logische indeling kan worden gemaakt; er wordt naar gestreefd dat de chauffeurs zoveel mogelijk uit het oosten van Nederland komen en dat de westerlingen per trein naar het oosten komen (bijvoorbeeld Arnhem). Alles hangt natuurlijk ook af van hoeveel chauffeurs er bij de verschillende tochtlengtes zijn.

Ga je voor het eerst mee, lees dan dit.

Initiatiefnemer: Jan Flokstra, van 1 tm 23 december 2019 aanmelding en inlichtingen. Het vervoersplan wordt 24 december, de dag voor Kerst, rondgestuurd. Na 24 december is aanmelden niet meer mogelijk.

Graag bij aanmelding opgeven [a] of je een auto hebt en hoeveel passagiers je mee kunt nemen; dan wel of je mee wil rijden; dan wel of je met het OV gaat; [b] autoreizigers: plaats van vertrek en terugkeer; [c] hoeveel dagen je mee gaat en zo ja welk aantal dagen.