Ourthe weekend vanuit de Tukhut

Ourthe weekend vanuit de Tukhut

Vindt plaats op tot en met

Het gebied van de Ourthe is in de winter wonderschoon. Soms berijpt en soms besneeuwd en met veel mooie uitzichten. Dit weekend trekken we er zonder tent op uit; we maken gebruik van de NKBV 'berghut' in Sy, de Tukhut.

NB Onder voorbehoud aangezien de Tukhut wordt verbouwd en mogelijk de verbouwing dit weekend nog niet is afgerond. Het kan dus zijn dat dit weekend naar 2020 wordt verzet.

Wandelplan:
Op zaterdag langs de wondermooie GR 'Sentier de l'Ourthe' over de route des crêtes via Bomal en Durbuy naar Barvaux, waar we iets voor zessen de trein terug nemen naar Sy (24 kilometer). Horeca in Bomal, Durbuy en Barvaux. Beperkt aantal treinen; we mikken op de trein van 17:52 uur vanuit Barvaux naar Sy (9 minuten). (De trein daarvoor is om 15:52 uur.)
Op zondag een wandeling via Hamoir naar Comblain-au-Tour, waar we de trein terug naar Sy nemen (plm 25 kilometer). Alternatief is een route in westelijke richting, via Tohogne en langs een GR terug naar Hamoir (horeca) en vervolgens via de GR terug naar Sy.

Uitzicht op de Ourthe bij Bomal

Fraaie rug vóór Bomal

Praktisch

  • twee dagtochten vanuit de Tukhut in Sy;
  • verzamelen op vrijdagavond;
  • overnachting in de Tukhut in een lager, neem een warme slaapzak mee of leen een deken van de patron (in het lager is het koud; het is warm in de algemene ruimte beneden);
  • avondeten naar keuze: [a] zelf maken in de keuken van de Tukhut met zelf meegebrachte ingrediënten; of [b] uit eten in het nabij gelegen 'Le Bonheur de Sy', dit restaurant is normaliter zaterdagavond open, nog te checken;
  • de routes staan op de 1:50.000 topokaarten nummers 49 en 55 van Belgische topografische dienst;
  • van de geplande route van zaterdag is een gpx-bestand beschikbaar, zie hier onder;
  • er wordt gezorgd voor kaartkopieën;
  • uitrusting: neem als het vriest iets mee om onder je schoenen te doen tegen uitglijden (krödels, lichte ministijgijzers), denk aan een thermosfles om iets warms te kunnen drinken onderweg;
  • er naar toe: Sy is met de trein bereikbaar; ik regel autopooling voor degenen die dat willen.

Status organisatie: onze komst is nog niet bij de Tukhut aangekondigd, ga ik half november 2019 doen.

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit.

Routesuggestie

Inlichtingen en aanmelding
Zowel [1] als [2] is nodig:

[1] Opgave bij Ellen per e-mail, vanaf 22 november 2019, graag opgeven of je wil eten in het restaurant. Ik zorg voor reservering van het restaurant. Verder graag opgave vervoer: [a] of je met de auto komt en mensen kunt mee nemen, resp. of je graag wil mee rijden; dan wel [b] dat je met de trein komt. Ten behoeve van het regelen van het autopoolen graag aanmelding uiterlijk maandag 9 december a.s. (zowel chauffeurs als meerijders). Latere aanmelding kan betekenen dat het regelen van autopoolen lastig wordt, maar zo lang de Tukhut plek heeft kun je mee.

[2] Opgave voor de Tukhut: graag jezelf aanmelden met je NKBV-lidmaatschapsnummer via de op de site van de Tukhut aangegeven wijze, het kan telefonisch, per webformulier (let op dat de gegevens die je invult per e-mail aan je worden teruggestuurd, dus doe dat niet als je dat niet wilt) of e-mail. Houd je NKBV-lidmaatschapskaart bij de hand, want opgave van je lidnummer is nodig. Je krijgt dan achteraf een rekening van de NKBV voor de overnachtingskosten. Maak er melding van dat je mee doet aan de de zwerftocht! (Pas nadat ik onze komst heb aangekondigd.)

 

PS Dit weekend heeft in februari 2019 op de agenda gestaan maar kon toen niet doorgaan omdat de Tukhut dicht was.

 

De befaamde rotsen ten noorden van Sy