Pinkster-zwerftocht “Tussen Moezel en Rijn"

Pinkster-zwerftocht “Tussen Moezel en Rijn"

Vindt plaats op tot en met

Sluitstuk Saar-Hunsrücksteig (SHS)

Voor deze Pinkstertocht is de keuze gevallen op (grote delen van) de laatste twee etappes van de verlengde SHS naar het Oosten tot aan Boppard a/d Rijn, te weten de nummers:

23: https://www.saar-hunsrueck-steig.de/etappen/morshausen-oppenhausen; en
24: https://www.saar-hunsrueck-steig.de/etappen/oppenhausen-udenhausen-boppard.

De verlengde SHS is in het bijzonder gepland langs zo veel mogelijk onverharde, smalle en mooie voetpaden!

Hunsrückbahn

Omdat er langs deze routes en directe omgeving geen campings zijn, lopen we de te volgen delen van deze twee etappes in een andere volgorde, deels in een andere richting en maken we de laatste dag ook gebruik van het spoor incl. de toeristische Hunsrückbahn, het steilste reguliere spoortraject van Duitsland, van Boppard tot Buchholz.
Zie: https://www.hunsrueckbahn.de/index.php?id=382&L=0.

We verzamelen vrijdagavond op camping Mühle Vogelsang bij Brodenbach a/d Moezel. Zaterdag steken we vanaf daar door naar de Rijn via het stille Brodenbachtal met het Donnerloch, dat aansluit op SHS-etappe 24. Via een plateau en na het kruisen van de A61 loopt de route door uitgestrekte bossen over de Horstkopf met weids uitzicht. Vanaf de Engelseiche volgen we tot slot de Rheinburgenweg tot aan de Rijn naar camping Wilhelm in Brey.

Mittelrhein-Klettersteig

Vanaf Boppard maakt de Rijn een S-bocht waarbij ze tweemaal 180 graden van richting verandert. Omdat we de 2e en 3e nacht op dezelfde camping aan de Rijn bij Brey bivakkeren, kunnen de echte liefhebbers op 1e Pinksterdag zonder bepakking ook de Klettersteig in de steile en scherpste buitenbocht van de Rijn meenemen langs onze rondtocht van die dag:

“ Der Mittelrhein-Klettersteig bietet Klettersteigspaß: Zehn Eisenleitern, 130 Trittbügel und fast 200 m Stahlseil wurden im linksrheinischen Fels verbaut und ermöglichen ein ganz besonderes Rheinerlebnis. Gesicherte Kletterstellen, ausgedehnte Wanderpassagen, spannende Querungen und fantastische Ausblicke auf die Heidelandschaft, Weinberge, Wälder sowie die beeindruckende Rheinschleife prägen diese abwechslungsreiche Klettersteigtour. “

Deze Klettersteig vormt het verrassende sluitstuk van de verlengde Saar-Hunsrücksteig. De Klettersteigpassages zijn echter ook makkelijk te omzeilen.

Ehrbachklamm

2e Pinksterdag gaat onze route vanaf het Hunsrückbahn-station bij Buchholz via het stille Simmersbach- en Kobelsbachtal naar de Ehrbachklamm onder Schloss Schöneck.
Vandaar blijven we, grotendeels via SHS-etappe 23, de Ehrbach met meerdere horeca-gelegenheden volgen via de Ehrenburg tot de auto’s bij Brodenbach.

Loopafstanden:

ca. 25 km, 28 km* en 18 km.
* 1e Pinksterdag is de rondwandeling desgewenst ook in te korten of kan de dag een alternatieve bestemming gegeven worden.

Nadere informatie over benodigde kaarten volgt nog. Kaartkopieën met ingetekende route worden beschikbaar gesteld.

Hangbrug Saar-Hunsrücksteig bij Mörsdorf Pinkster-zwerftocht 2017 (Foto: Hans van Oort)

Hangbrug Saar-Hunsrücksteig bij Mörsdorf
Pinkster-zwerftocht 2017
(Foto: Hans van Oort)

AANMELDEN kan per email via ondergetekende t/m uiterlijk zondag 2 juni o.v.v.:

- namen, woonplaats en 06-nummers van de deelnemers; en

- beschikbaarheid autovervoer en aantal extra plaatsen voor eventuele medereizigers.

Let op: emailadressen en 06-nummers worden gedeeld met alle deelnemers.

Organisatie: Hans van Oort

---

Samenvatting

  • Rugzaktrekking met tent
  • Verzamelen op de avond vóór de eerste wandeldag
  • Autopooling: ja
  • Gpx-tracks: nee
  • Informatie over de kaarten volgt nog
  • Kaart kopieën: ja
  • Aanmelding uiterlijk zondag 2 juni