Pinksterzwerftocht Semois

Pinksterzwerftocht Semois

Vindt plaats op tot en met

Tijdens het Pinksterweekend wandelen we met rugzak en tent langs de schilderachtige rivier de Semois.

We gaan wandelen en kamperen in de Semoisstreek waarbij we deels de GR 16 (langs de Semois) en deels het oude traject van de opgeheven spoorweg 163A zullen volgen.

We komen vrijdagavond bijeen op de camping La Rosiere in Florenville, (of  je parkeert vrijdag de auto in Bertrix en gaat dan met de trein naar Florenville, dit kan tot max 20.21 u!) Voor de meesten is gelet op files e.d. handig om op maandagmiddag weer per trein terug vanaf Bertrix naar Florenville te reizen (duurt ca. 20 min, let wel!: trein vertrekt elke 2 uur vanaf 14.21;16.21;18.21!)  

Zaterdag beginnen we de GR16 te lopen langs de Semois. Halverwege maken we even lusje naar de buik van de vervallen spoorwegtunnel noordelijk van St -Cecile. We zullen die dag lopen tot aan Herbeumont, waar we op de camping Arnocamps overnachten. Bij aankomst lopen we over de fraaie bakstenen spoorviaduct.

Zondag vervolgen we de GR 16 langs de Semois en lopen voorbij aan camping Saint-Remacle, we lopen tot aan camping Maka, daarvandaan lopen we oostelijk naar de camping Saint-Remacle waar we overnachten.

Maandag gaan we het spoor 163a nalopen via het dal van het riviertje de Aise. De eerste tunnel die gaan doorlopen is die bij Mortehan. Hierna komen we ook nog fraaie Hoefijzervormige viaducten tegen. Vervolgens komen we bij Gribomont een tunnel tegen die we ook doorlopen. Ook hier is er weer licht aan het einde van de tunnel, en het blijkt dat we dan stijl het dal moeten uitklimmen, hopelijk gaat dit ons goed af. De spoorlijn 163A maakt vervolgens een 180 graden bocht richting Bertrix. Er is bij de tunnels altijd de mogelijk een alternatieve route te lopen. Tijdens het lopen in de tunnel is het handig om een hoofdlamp bij te hebben en voldoende batterijen!

"De spoorlijn 163A was misschien wel de duurste uit de Belgische spoorgeschiedenis, er werd een fortuin aan gespendeerd. En waarvoor? Spoorlijn 163A bleek van weinig economisch nut. Enkel de Duitse bezetter tijdens WO I en WO II trok er profijt uit door de spoorlijn te integreren in een internationale militaire verbinding". (citaat van website trekkings.be)

Camping vrijdagavond:

Camping La Rosiere
Rive gauche de la Semois - B-6820 Florenville      Tél : +32(0)61/31.19.37

Camping zaterdagavond:

Arnocamps/ camping le Champ le monde
Rue du  Champ le Monde  n4(anc rue de bravy 65)
Herbeumont. Tel. +32 (0) 476/777.217

Camping zondagavond:

Camping Saint-Remacle
62 rue de la forteresse
B-6880 CUGNON. Tel. +32 61 41 29 02

Eten en drinken:
Op alle campings is eenvoudige horeca (veelal eenvoudige maaltijd zoals patat/ schnitzel/ salade) aanwezig (in Herbeumont is in het dorp meer keuze). Houdt voor de zekerheid rekening met een reservemaaltijd. Op de camping Saint Remacle is een winkel waar nog brood ed kan worden gekocht.

Dagafstanden zijn ca. 25 km. Kopiën van de ingetekende route wordt verstrekt.