Zlatá stezka rugzaktrektocht door Tsjechië

Zlatá stezka rugzaktrektocht door Tsjechië

Vindt plaats op tot en met

In Tsjechië is een nieuwe langeafstandswandelroute geopend met de naam "Zlatá stezka", gebaseerd op de oude handelsroutes die in Duitsland bekend staan als de 'Goldsteig'. Het plan is om tijdens de week van Hemelvaart 2019 deze Tsjechische route te volgen met tent en rugzak.

Meer informatie over het deel van de route dat we gaan volgen volgt te zijner tijd.

Foto langs de route via de site van de Tsjechische route

Algemene informatie over de route

 

Onderstaand een overzichtskaart van de Goldsteige, afkomstig van de Tsjechische Goldsteig site. Van de Tsjechische route gaan we een gedeelte lopen.

 

 

Op de site van het Tsjechisch verkeersbureau staat dit bericht:

Goldsteig krijgt uitbreiding in Tsjechië

Nieuwe wandelroute door het Boheemse Woud

In de voetsporen van zouthandelaren
De Goldsteig is een historische wandelroute en brengt je door een streek van eeuwenoude handels- en smokkelpaden. Zout, het “witte goud” van de middeleeuwen, werd via deze handelswegen getransporteerd van de Donau naar Bohemen. De route ging dwars door het Beierse en Boheemse Woud en bracht de aangrenzende dorpen enorme rijkdom. Welvarende steden zoals Prachatice en Vimperk ontstonden en burchten en kastelen werden gebouwd. Tot 1692, toen Leopold I besloot zout via een andere route aan te voeren, was de Goldsteig één van de belangrijkste handelsroutes van Europa.

Goldsteig naar Tsjechië
In 2007 werd het wandelnetwerk Goldsteig geopend en dit voorjaar wordt de route uitgebreid met 600 km aan wandelpaden in Tsjechië. Wandelaars kunnen in de voetsporen treden van middeleeuwse kooplieden en de unieke natuur van het “Groene Dak van Europa” ontdekken. Het Tsjechische wandeltraject wordt Zlatá stezka genoemd en gaat door de regio Pilsen en Zuid-Bohemen. Dankzij het veelzijdige wandelnetwerk zijn het Boheemse en Beierse Woud één van de meest aantrekkelijke wandelgebieden van Europa. Het Tsjechische traject loopt voor een groot deel door het nationale park Šumava. Dit beschermde landschap met haar oude bossen, glaciale meren en moerassen was door het IJzeren Gordijn jarenlang ontoegankelijk. De natuur heeft hierdoor een uniek en ongerept karakter.

Dwalen door bossen en rustige dorpjes
Wandelaars kunnen de route beginnen in Volary, een plaatsje ten westen van het Lipnomeer. Het traject leidt langs de Duits-Tsjechische grens en meerdere malen heb je uitzicht over het Tsjechische en dan weer het Beierse landschap. In totaal zijn er twaalf grensoverschrijdende trajecten tussen de Tsjechische en Duitse secties van de Goldsteig. Zlatá stezka eindigt in Chodová Planá, een plaats vlakbij het beroemde kuuroord Marienbad ofwel Mariánské Lázně. Wandelaars die na deze lange afstandswandeling behoefte hebben aan ontspanning kunnen bij de lokale brouwerij Chodovar in Chodová Planá een bierbad nemen.

Volg de gouden S
De Tsjechische paden zijn gemarkeerd met het logo van de Goldsteig: Een gouden ‘S’ op een witte achtergrond. De route is voorzien van rustplaatsen en informatieborden, die geplaatst zijn op geschikte startpunten voor wandelingen. Diverse start- en eindpunten zijn per bus en trein bereikbaar. Daarnaast is het mogelijk om voor een cirkelvormige route te kiezen van één of twee dagen. De routes lopen via plateaus en lage bergen en zijn hierdoor ook geschikt voor onervaren wandelaars en gezinnen met kinderen.

Meer informatie

Logo van de Tsjechische Goldsteig:

Informatie

Initiatiefnemer: Gerlof Homan.

Praktisch

Naar verwachting zal er een uiterste aanmelddatum zijn, deze wordt nog bekend gemaakt.

  • Meerdaagse rugzaktrekking met de tent, verzamelen op zaterdagavond.
  • Over de reis vindt overleg plaats, autopooling en/of reizen per trein.
  • Gps track door initiatiefnemer(s): ja.
  • Kaart kopieën: nee. Wel tips over de aan te schaffen kaart en de eventueel beschikbare digitale kaarten.

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit.

Beelden uit de fotogalerie van de site van de route.