Zlatá stezka rugzaktrektocht door Tsjechië

Zlatá stezka rugzaktrektocht door Tsjechië

Vindt plaats op tot en met

In Tsjechië is een nieuwe langeafstandswandelroute geopend met de naam "Zlatá stezka", gebaseerd op de oude handelsroutes die in Duitsland bekend staan als de 'Goldsteig'. Het plan is om tijdens de week van Hemelvaart 2019 deze Tsjechische route te volgen met tent en rugzak.

Onderstaand volgt eerst een beschrijving van ons tochtplan en daarna algemene informatie over deze route. Aan het eind staat informatie over de aanmelding.

Tochtplan

Het tochtplan is als volgt:

 • Op zaterdag 25 mei verzamelen op de camping van Passau in Duitsland. Deze plaats is uitstekend met het openbaar vervoer bereikbaar.
 • Zondagochtend 26 mei nemen we de Ilztalbahn (soort museumspoorlijn) naar het plaatsje Freyung. Vertrek 7:35 (A 8:54) of 11:00 uur (A 12:19). Dan pakken we de bus naar Finsterau en lopen we vanuit dat laatste plaatsje te voet  Tsjechië in en overnachten op de bivakplaats Bucina.
 • Op maandag 27 en dinsdag 28 mei lopen we vanaf Bucina in twee dagen door het natuurpark Sumava naar het plaatsje Vimperk. Daarmee doen we ongeveer de 'goudroutes' volgens deze internetpagina. Dinsdagavond staan we op de camping van Vimperk.
 • In Vimperk pakken we op woensdag 29 mei de officiële Zlatá stezka route op in westelijke richting. Het betreft in principe traject 5 (Vimperk-Stachy, 11,3 km) en 6 (Stachy-Kasperske Hory, 15,9 km) op die woensdag. Donderdag volgen we traject 7 (Kasperske Hory-Hartmanice, 15,2 km) en een deel van traject 8 (Hartmanice-Javorna, 17,7 km). Op vrijdag 31 mei kijken of we nog een stuk Zlatá stezka volgen of dat we al richting Duitsland afbuigen.
 • Op zaterdag 1 juni steken we door het Sumava park en het Beierse Woud naar Bayerisch Eisenstein in Duitsland.
 • Op zondagochtend 2 juni kan vanaf het station van Bayerisch Eisenstein worden teruggereisd naar Nederland.

 

Een globale aanduiding van ons plan is op onderstaande kaart te vinden:

Opmerkingen:

 • Route van maandag en dinsdag door het Sumava park naar Vimperk nader vast te stellen. Dus hoeft niet persé in oostelijke richting te zijn.
 • Langs de Zlatá stezka volgen we in principe de aangegeven route in westelijke richting tot en met vrijdag 31 mei, tot een zodanig plaats dat we op zaterdag Bayerisch Eisenstein makkelijk kunnen bereiken.
 • Onderweg wordt de route door de groep van dag tot dag bekeken, ook afhankelijk van het weer en andere omstandigheden. Het kan zijn dat de route onderweg wordt aangepast.

 

 

Foto van de site van de Tsjechische route

Algemene informatie over de route

 

Onderstaand een overzichtskaart van de Goldsteige, afkomstig van de Tsjechische Goldsteig site. Van de Tsjechische route gaan we een gedeelte lopen.

 

 

Op de site van het Tsjechisch verkeersbureau staat dit bericht:

Goldsteig krijgt uitbreiding in Tsjechië

Nieuwe wandelroute door het Boheemse Woud

In de voetsporen van zouthandelaren
De Goldsteig is een historische wandelroute en brengt je door een streek van eeuwenoude handels- en smokkelpaden. Zout, het “witte goud” van de middeleeuwen, werd via deze handelswegen getransporteerd van de Donau naar Bohemen. De route ging dwars door het Beierse en Boheemse Woud en bracht de aangrenzende dorpen enorme rijkdom. Welvarende steden zoals Prachatice en Vimperk ontstonden en burchten en kastelen werden gebouwd. Tot 1692, toen Leopold I besloot zout via een andere route aan te voeren, was de Goldsteig één van de belangrijkste handelsroutes van Europa.

Goldsteig naar Tsjechië
In 2007 werd het wandelnetwerk Goldsteig geopend en dit voorjaar wordt de route uitgebreid met 600 km aan wandelpaden in Tsjechië. Wandelaars kunnen in de voetsporen treden van middeleeuwse kooplieden en de unieke natuur van het “Groene Dak van Europa” ontdekken. Het Tsjechische wandeltraject wordt Zlatá stezka genoemd en gaat door de regio Pilsen en Zuid-Bohemen. Dankzij het veelzijdige wandelnetwerk zijn het Boheemse en Beierse Woud één van de meest aantrekkelijke wandelgebieden van Europa. Het Tsjechische traject loopt voor een groot deel door het nationale park Šumava. Dit beschermde landschap met haar oude bossen, glaciale meren en moerassen was door het IJzeren Gordijn jarenlang ontoegankelijk. De natuur heeft hierdoor een uniek en ongerept karakter.

Dwalen door bossen en rustige dorpjes
Wandelaars kunnen de route beginnen in Volary, een plaatsje ten westen van het Lipnomeer. Het traject leidt langs de Duits-Tsjechische grens en meerdere malen heb je uitzicht over het Tsjechische en dan weer het Beierse landschap. In totaal zijn er twaalf grensoverschrijdende trajecten tussen de Tsjechische en Duitse secties van de Goldsteig. Zlatá stezka eindigt in Chodová Planá, een plaats vlakbij het beroemde kuuroord Marienbad ofwel Mariánské Lázně. Wandelaars die na deze lange afstandswandeling behoefte hebben aan ontspanning kunnen bij de lokale brouwerij Chodovar in Chodová Planá een bierbad nemen.

Volg de gouden S
De Tsjechische paden zijn gemarkeerd met het logo van de Goldsteig: Een gouden ‘S’ op een witte achtergrond. De route is voorzien van rustplaatsen en informatieborden, die geplaatst zijn op geschikte startpunten voor wandelingen. Diverse start- en eindpunten zijn per bus en trein bereikbaar. Daarnaast is het mogelijk om voor een cirkelvormige route te kiezen van één of twee dagen. De routes lopen via plateaus en lage bergen en zijn hierdoor ook geschikt voor onervaren wandelaars en gezinnen met kinderen.

Meer informatie

 

Logo van de Tsjechische Goldsteig:

 

Praktisch

 • Meerdaagse rugzaktrekking met de tent, verzamelen op zaterdagavond in Passau (Duitsland).
 • Over de reis vindt overleg plaats, in ieder geval worden de treintijden uitgewisseld, zie ook de info hierna. Verzamelen in Passau (Duitsland); het eindpunt is het station van Bayrisch Eisenstein (eveneens Duitsland). Indien er mensen willen autopoolen worden zij met elkaar in contact gebracht.
 • Gps track door initiatiefnemer(s): ja, het deel dat de officiële Zlatá stezka route betreft. Die complete route is hier (gpx file) te vinden. De rest wordt geïmproviseerd.
 • Kaart kopieën: nee. Wel tips over de aan te schaffen kaart en de eventueel beschikbare digitale kaarten.

Treinreizigers
Voor de heenreis wordt gedacht aan deze ICE vanuit Hannover:


Uiteraard zijn er ook andere (latere) mogelijkheden.

De terugreis vanuit Bayrisch Eisenstein betekent dat er eerst een regionale trein naar Plattling moet worden genomen, die om de twee uur gaat. Onze voorkeur gaat uit naar de trein van 8:41 uur, die om 9:54 uur in Plattling is en een overstap mogelijkheid richting Nürnberg en Frankfurt geeft:

 

Informatie en aanmelding

Initiatiefnemers: Gerlof en Ellen. Aanmelding bij Gerlof graag uiterlijk vrijdag 17 mei 2019, zodat in dat weekend de gegevens onder de wandelaars kunnen worden verspreid en eventueel autopooling kan worden geregeld.

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit.

Beelden uit de fotogalerie van de site van de route.