Introductie

Snel naar: introductie / deelnemersinformatie / initiatiefnemersinformatie / uitrusting / zwerftochten in de winterbeginnerstips / carpooling

Met NKBV-zwerftochten trek je er te voet op uit in Nederland, de Ardennen, de Eifel en andere streken in Duitsland en Frankrijk. Het jaarlijkse aanbod bestaat uit tientallen één- en meerdaagse tochten. Voorop staat gezelligheid, natuurschoon, kamperen, je lekker inspannen en ontspannen. De praktijk leert dat men na bijvoorbeeld een weekendje Ardennen of Eifel met een frisse kijk op de dagelijkse beslommeringen terugkeert.

  • Te voet er op uit, stevige tochten, meestal met tent en rugzak
  • Dagetappes van 20-30 km
  • Andere liefhebbers ontmoeten, je lekker inspannen en genieten van het landschap.
  • Samen uit eten, maar bij de tent koken doen we natuurlijk ook.
  • Een rijk gevuld programma, het hele jaar door!

Kamperen op het bivakterrein van Wortel, België, juni 2017. Foto: Ellen (c)

De zwerftochten zijn ook een prima gelegenheid om je voor te bereiden op een van de bergwandelreizen van bergsportreizen.nl. De zwerftochten zijn ideaal om je conditie te verbeteren en je buitensportmateriaal te testen. Lopen de bergschoenen lekker, hoe bevalt je uitrusting zoals de rugzak, de slaapzak, het matje, de brander en de tent? Daarnaast zijn zwerftochten een ideale gelegenheid om te oefenen met GPS en met kaart en kompas.

De afstanden die we lopen variëren van 20-30 kilometer, afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Laat je vooral niet afschrikken door de misschien forse afstanden, er wordt met de routebepaling altijd rekening gehouden met een verkorte route (met name in de winter). We houden daarom als regel aan dat de afstand per dag hemelsbreed maximaal ca. 15 kilometer is. Degenen die daar zin in hebben kunnen de route naar believen met extra lussen verlengen.

De insteek bij de zwerftochten is om al wandelend gelijkgestemden met betrekking tot de bergwandelsport te ontmoeten. Hierbij gaat het om het bergwandelen met rugzak al dan niet met kampeeruitrusting. We proberen het spectrum zo breed mogelijk te houden, zodat iedereen zich thuis kan voelen.

Deelnemen aan ons programma

Onze activiteiten bestaan uit dagtochten en meerdaagse tochten. Het totale jaaraanbod vind je in de jaarplanning.

Het is belangrijk voor degenen die deelnemen, om zich te realiseren dat de zwerftochten zich richten op mensen die graag zelfstandig willen wandelen en mede-enthousiasten willen ontmoeten. Als je voor het eerst meegaat is het goed om de informatie voor deelnemers door te lezen, zodat je weet wat je kunt verwachten. Voor vragen kun je altijd bij de initiatiefnemer van de beoogde tocht terecht. Lees de informatie voor deelnemers.

Wil je regelmatig per mail op de hoogte gehouden van nieuwe activiteiten van het zwerftochtenprogramma en andere bergwandelinitiatieven dan kun je jezelf aanmelden voor de e-mail verzendlijst.

Zelf initiatief nemen

Het organiseren van de NKBV-zwerftochten is puur vrijwilligerswerk. Vele handen maken het werk licht, dus degenen die zin hebben om in het kader van de zwerftochten een dagtocht of weekend te organiseren zijn van harte welkom en worden verzocht hun ideeën met de de landelijke zwerftochtcoördinator te bespreken. Lees ook de informatie voor initiatiefnemers.

Kijk voor de in het verleden georganiseerde tochten in het tochtenarchief, verdeeld in voorbije tochten lopende jaar en tochten eerdere jaren.

Blijf op de hoogte door de e-mail verzendlijst / zoek wandelmaatjes via de e-mail verzendlijst

De NKBV-zwerftochten hebben een e-mail verzendlijst. Het doel van de lijst is om informatie over nieuwe tochten te verspreiden, zodat het niet altijd nodig is op de site te kijken. Verder kunnen wandelaars elkaar uitnodigen voor trektochten en andere particuliere wandelinitiatieven (naast melding op het prikbord van de NKBV). Je kunt je via deze pagina aanmelden voor de e-mail verzendlijst (de lay-out moet nog worden aangepast aan de nieuwe huisstijl).

Bloemenpracht in de Duitse Hunsrück, juni 2017. Foto: Ellen (c)

 

Snel naar: introductie / deelnemersinformatie / initiatiefnemersinformatie / uitrusting / zwerftochten in de winterbeginnerstips / carpooling