Uitrusting

Snel naar: introductie / deelnemersinformatie / initiatiefnemersinformatie / uitrusting / zwerftochten in de winterbeginnerstips / carpooling / We zijn gestart met een nieuwe e-mail verzendlijst, via deze pagina kun je jezelf aanmelden / privacy.
 

Uitrusting: belangrijk!

Op deze pagina: algemene uitleg - paklijst sneeuwschoenwandelen (aan het slot).
 

Inleiding

Een goede uitrusting is onontbeerlijk voor een goed verloop wandelweekend. Handig is het gebruik van een algemene checklist, dan kan je voor vertrek nog even nalopen of je niets vergeten bent. Bij de landelijke coördinatoren kan je een checklist opvragen, waarbij het goed is onderscheid te maken tussen wintertochten, tochten in voor- en najaar en zomertochten.Aandachtspunten zijn onder meer:

  • Goede schoenen met voldoende profiel op de zolen, rugzak, regenkleding.
  • Uitrusting voor overnachting en koken, onder meer tent, slaapzak, slaapmat en kookuitrusting.
  • Oriëntatie: kaarten, kompas, gps (gps-tracks, downloaden van geschikte kaarten)

Voor algemene vragen over de uitrusting kan je terecht bij de landelijke coördinatoren van de NKBV-zwerftochten of bij de initiatiefnemers van een zwerftocht. 

Extra informatie over een aantal onderdelen van de uitrusting

Wandelkleding

Jas

Een goretex jas wordt vaak de hele dag gedragen, terwijl hij eigenlijk bedoeld is om je te beschermen tegen regen en winderige / koude omstandigheden. Buiten deze omstandigheden kan bijv. een shirt, fleece en windstopper een heel goed alternatief zijn. Daarbij houdt je je goretex jas droog (zweetvrij), slijt de jas minder en kan deze tijdens pauzes worden gebruikt als extra isolatielaag.

Muts

De muts is een belangrijke regelaar voor je lichaamstemperatuur. Zo'n 80% van je lichaamswarmte gaat verloren via je hoofd. Een muts op betekent dat je een kledinglaag minder nodig hebt. Verder is een muts ook een ideale mogelijkheid inspanningswarmte kwijt te raken door hem af te zetten.

Kleding tijdens pauzes

Een fout die veel gemaakt wordt is om na buitensport inspanningen met dezelfde kleding buiten te pauzeren. Verstandig is om wat uit te trekken of droge reservekleding aan te trekken om zo het zweet snel van je lichaam te laten verdampen. Met bezwete kleding aan verlies je veel meer warmte dan zonder. Verder is een te lange pauze onder slechte (koude) weersomstandigheden niet verstandig. Ga je binnen in een warme omgeving pauzeren. Maak dan van de mogelijkheid gebruik zoveel mogelijk kleding uit te trekken en te laten drogen.

Navigatie en oriëntatie

Als je de bergen in gaat, is het belangrijk goed thuis te zijn in oriëntatie. Niet alleen blijft het belangrijk om ervaring te hebben met het lezen van papieren kaarten en het gebruik van een kompas. Tegenwoordig zijn digitale hulpmiddelen nuttig en interessant geworden:

  • De outdoor gps, zoals de Garmin eTrex en diverse andere modellen.
  • Smartphones en tablets. Er zijn diverse apps en kaarten die geschikt zijn voor deze apparaten en goed bruikbaar zijn voor de zwerftochten.
Digitale hulpmiddelen; iOS apps en kaarten

Voor uitgebreidere informatie verwijzen we naar gespecialiseerde informatiebronnen. Maar we willen niet nalaten onze eigen ervaringen met oriëntatie apps voor iOS apparaten te melden. Een app die heel geschikt is voor de zwerftochten is die van MotionX, de naam is GPS HD. De app maakt gebruik van Open Streetmap kaarten, die in terreinversie kunnen worden gedownload. Diverse zwerftochtenwandelaars maken gebruik van deze app en kunnen belangstellenden verder helpen.

Een gebruiksaanwijzing voor kaarten uploaden met GPS HD van MotionX, staat hier.

 

Paklijst

Het plan is om hier ook paklijsten te plaatsen. Voorlopig is hier alleen beschikbaar:

  • Paklijst sneeuwschoenwandelen zonder tent, pdf, Word (versie december 2019).

Voor op- en aanmerkingen, suggesties, enzovoorts, houden we ons aanbevolen. Mail ze naar dit e-mail adres.

 

Snel naar: introductie / deelnemersinformatie / initiatiefnemersinformatie / uitrusting / zwerftochten in de winterbeginnerstips / carpooling

 

De tent is een belangrijk onderdeel van de uitrusting. Er valt veel te kiezen: welke tent is wanneer het beste? Foto Ellen

---

Snel naar: introductie / deelnemersinformatie / initiatiefnemersinformatie / uitrusting / zwerftochten in de winterbeginnerstips / carpooling / We zijn gestart met een nieuwe e-mail verzendlijst, via deze pagina kun je jezelf aanmelden / privacy.