Tips voor nieuwe rugzakwandelaars

Tips voor nieuwe rugzakwandelaars

Als je nog niet zo veel ervaring hebt met wandelen met rugzak, is het slim om het eens uit te proberen in een 'makkelijk' seizoen. In dit bericht wat tips voor wandelweekends van de NKBV-zwerftochten.

Als beginnende rugzakwandelaar weet je misschien nog niet of je uitrusting wel goed is en of je de afstand wel aan kunt. Toch: om te weten of het wat is, is het slim om het gewoon te proberen. Denk dan aan het volgende:

  • Begin met een tweedaags weekend.
  • In het 'warme' seizoen (zo van mei tot en met september) hoef je minder gewicht mee te nemen. Verder hoeft je uitrusting aan minder eisen te voldoen.
  • Kijk nog eens naar de uitrustingspagina op deze site.
  • Heb je nog geen geschikte tent of andere uitrustingzaken? Probeer er evt. een te lenen of om met iemand de tent te delen. Tijdens een zwerftocht kom je veel gebruikerservaringen over bijvoorbeeld tenten te weten en kun je op basis hiervan een betere tentkeuze maken. Dit voorkomt miskopen. Dit geldt ook voor andere uitrustingartikelen.
  • Informeer bij de initiatiefnemer van het weekend naar de afstanden en de vraag of de route misschien in te korten is, bijvoorbeeld met de trein.
  • Zorg er voor dat je tijdens de wandeling je eigen plan kunt trekken, dus zorg zelf voor kaart en kompas/gps en ga op zoek naar medestanders. Niet iedereen wil even ver of even snel.
  • De avond van aankomst is het moment dat iedereen met elkaar kennis maakt en dat bekenden bijpraten. Dat is ook het moment dat de route van het weekend wordt bekeken en besproken. Doe daar aan mee en stel alle vragen die je hebt.

De NKBV-zwerftochten zijn bedoeld voor iedereen; we hopen dat ook beginners kunnen meegenieten van de mooie natuur waar we in rondzwerven!

Wandelen in de Belgische Condroz. Foto Ellen