Zwerfdagtocht Doorn-Leersum | 22 juni 2024

Vorige

Wandeling vanuit Doorn naar Leersum over Landgoed Sandenburg, Landgoed de Ruiterberg, de Dartheide en Landgoed Darthuizen en De Wildeman en het vlonder-stormpad Breeveen. welke aangelegd is na de storm en valwind van 2021, over de omgewaaide bomen in Leersum

We starten bij Het Wapen van Sandenburg in Doorn en lopen al vrij snel tegen de uitkijktoren De Kaap aan, waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt over onder andere de Kaapse Bossen, de Amerongse Berg in het oosten tot de Domtoren van Utrecht in het westen. Bij mooi weer zie je in het zuiden zelfs de Rijn die als een glinsterend lint door de weilanden stroomt.

Bij het vervolgen van de route komen we over de Ruiterberg, welke onderdeel uitmaakt van de stuwwal van de Utrechtse Heuvelrug en ook van het Landgoed De Ruiterberg, de laatste aangelegde buitenplaats, die in Doorn werd gesticht. In 1916 begon men in opdracht van eigenaar J. Wilmink met de aanleg van De Ruiterberg en met een geometrische tuin. In 1917 startte men met de bouw van het huis, het poortgebouw, de carrévormige hoeve, het jachthuisje met kleine oranjerie en de ijskelder. Het terrein werd door architect Wattez in ruitvormige plateaus opgedeeld, met het landhuis op het hoogste plateau. In de Tweede Wereldoorlog werd het huis verwoest door bombardementen en is in 1950 weer herbouwd, in 1956 aangekocht door Natuurmonumenten. In 1997 kwam het huis in particuliere handen. De verwaarloosde tuinaanleg werd in 1999 gerestaureerd.

Aansluitend komen we uit op de Dartheide, een bosgebied op de steile helling van de 47 meter hoge Darthuizerberg. Voor 1932 maakte het deel uit van het Landgoed Darthuizerberg, dat op haar beurt ontstaan was uit het landgoed Nieuw Broekhuizen, ook Dartheide genoemd. De naam Dartheide is een samentrekking van de nabijgelegen buurtschap Darthuizen en de heidevelden die hier vroeger lagen. In de 18e eeuw beplantte men de heuvel met naaldbomen. Het gebied bestaat vooral uit oud dennenbos met veel ondergroei. De Pontische rodendendron weet zich in het gebied goed te handhaven. Qua fauna komt er behalve de vleermuis, ook de boommarter voor in de vele oude, holle bomen, die hier te vinden zijn.

Met even wat doorlopen komen we aan bij het 800 m lange aangelegde vlonderpad van het Stormpad Breeveen. De valwind die op 18 juni 2021 over het dorp Leersum raasde, blies ook 16 hectare van het bos in Breeveen omver. Utrechts Landschap koos ervoor het omgewaaide bos te laten liggen om zo de natuur de kans te bieden zelf te herstellen. Het Stormpad slingert zo’n 800 meter door het getroffen gebied. Via een houten trap bereik je het vlonderpad op 1,5 meter hoogte. Vanaf hier is de ‘mikado’ van omgevallen bomen en dode takken goed zichtbaar en krijg je een unieke blik op de gevolgen van de storm en het herstellend vermogen van het bos.

Hierna komen we met even wat verderop, uit bij half open gebied van Het Leersumse Veld en lopen een klein stuk langs de Leersumse plassen. Door ontbossing en overbeweiding werd het Leersumse Veld tot een gebied van stuifzand en heide. Stuifzanden zijn nu nog aanwezig in de vorm van de Ginkelse Heide, ten zuidoosten van de boswachterij. De heide wordt begraasd door een kudde Piëmontse, witte koeien (Italiaans ras) om vergrassing en dichtgroeien van de heide te voorkomen. Verder op onze route vinden we, midden op een ronde parkeerplaats, een opmerkelijke soort van uitkijkpunt, De Uilentoren. Links een beeld van een uil en de toren zelf heeft kanteelachtige randen. Op de hoeken van de toren zijn vier uilen aangebracht, waaraan de toren zijn huidige naam heeft ontleend. Een van de vier uilen op de toren is sinds 1966 een replica. De zoekgeraakte originele uil is echter in 2012 teruggevonden en in 2018 op een sokkel naast de toren geplaatst.

 

 

Plaquette met uitleg over de in 2012 teruggevonden originele vierde uil

 

De toren is opgetrokken in baksteen en afgewerkt met kiezelcement.

Als we na het bezichtigen van deze uilentoren doorlopen, komen we (inmiddels 9 km gelopen) aan bij onze enige koffie-/lunchstop van vandaag, Restaurant Darthuizen in Leersum.

Na deze pauze lopen we al vrij snel over Landgoed Wildeman, een natuurgebied ter grootte van 65 hectare in de Nederlandse provincie Utrecht. Het gebied vormt samen met De Hoogstraat (150 ha), het Leersumse Veld (500 ha) en Landgoed Broekhuizen (6 ha) Boswachterij Leersum. Het gebied De Wildeman bestaat uit een gevarieerd natuurlandschap met loof- en naaldbossen, veel eikenhakhout en kleine stukjes heide. Dit gebied heeft tevens een belangrijke afwaterfunctie, waardoor er diverse waterpartijen en beken aanwezig zijn. In dit gebied passeren we ook nog Landgoed Voreneng. Landgoed Voreneng is een gevarieerd landgoed op de overgang van Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied, gelegen bij de voormalige Darthuizer Eng. Het bevat gedeelten van de hofstede Oud Broekhuizen, een voormalig kasteel bij Leersum, daterend uit 1397.

Bij het vervolgen van onze route komen we daarna weer over Landgoed Darthuizen en Sandenburg. Landgoed Sandenburg maakte oorspronkelijk deel uit van het gelijknamige particuliere landgoed met kasteel in het Langbroekerweteringgebied. In 1975 besloot de eigenaar van Landgoed Sandenburg, baron Van Lynden van Sandenburg, een strook bos aan Utrechts Landschap te verkopen. Dit Sandenburg bestaat uit een smalle strook bos tussen de provinciale weg van Doorn naar Leersum (N225) en de historische Postweg, waarover vroeger de tram tussen Utrecht en Rhenen reed. Een herinnering aan dit tramverleden zijn de huisjes van de remise in het gebied. Sandenburg bestaat uit gemengd loof- en naaldbos, doorsneden door beukenlanen en eikenwallen. Utrechts Landschap vormt het bos geleidelijk om naar loofbos.

Met Landgoed Sandenburg komen we weer op ons eindpunt van deze dagtocht, Restaurant Het Wapen van Sandenburg, waar we deze dag gezellig met elkaar kunnen afsluiten met een biertje e.d., maar er ook kunnen gaan eten voordat we weer op huis aan gaan. Laat mij bij aanmelding even weten wat je voorkeur heeft i.v.m. reservering van een tafel.

 

Praktisch:

  • Dagtocht
  • Verzamelen: Restaurant Het Wapen van Sandenburg, Sandenburgerlaan 2, Doorn
  • Starttijd: rond 10 u
  • Afstand: 25 km
  • Eigen vervoer en parkeren: op parkeerplaats van Restaurant Sandenburg
  • OV: reis naar treinstation Driebergen-Zeist. Loop 300 m naar Bushalte Station. Buslijn 50 / Syntus Utrecht U-link richting Wageningen via Doorn. Uitstappen: Bushalte Kaap Doorn (9:57). Het restaurant is ca. 4 minuten lopen vanaf de bushalte.
  • Horeca, start-/eindpunt: Restaurant Het Wapen van Sandenburg, Sandenburgerlaan 2, Doorn (open 10-21 u) / Restaurant Darthuizen, Rijksstraatweg 315, Leersum (open12 u) (na ca.9 km).
  • Gpx-track: ja
  • Kopie van kaarten: nee

 

Aanmelding en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Loes. Geef bij aanmelding even door of je bij afloop nog even gezellig mee gaat om wat te drinken dan wel of ook mee gaat eten, in verband met reservering van een tafel en voor hoeveel personen.

 

 

Op onderstaande foto uitkijktoren De Kaap, foto Loes (c)