Šumava wintertrektocht | 27 december 2024 tot en met 3 januari 2025

Vorige
Wintertrektocht met tenten door de Tsjechische Šumava en het aangrenzende Beierse Woud

Tijdens de jaarwisseling vindt een winterkampeertrektocht in de Tsjechische Šumava en het aangrenzende Beierse Woud plaats, met heen- en terugreis per trein. Als de condities geschikt zijn wordt het een sneeuwschoentocht.

 

Route door Šumava en Beierse Woud

We gaan zes a zeven dagen rondtrekken door het prachtige Tsjechische natuurpark Šumava en het aangrenzende Duitse Beierse Woud. Het startpunt is het treinstation Bayerisch Eisenstein, vervolgens lopen we de tocht door de Šumava en het Boheemse Woud om op het treinstation Zwiesel te eindigen. De exacte route moet nog worden bepaald maar gaat zoveel mogelijk over bestaande routes, zoals de Tsjechische en Duitse Goldsteig. Zo mogelijk nemen we bekende toppen mee zoals de Polednik, Grosse Falkenstein en Grosse Rachel.

 

Overzichtskaart

 

Winterse beelden van een sneeuwschoentocht in 2012. Foto: Paul (c)

 

Praktisch

Dagafstanden zijn afhankelijk van het weer en zullen rond de 25 kilometer bedragen. Hoogtemeters zullen afhankelijk zijn van de gekozen routes en het weer. De bedoeling is diverse toppen tot 1400 hoogtemeters te beklimmen.

Gelet op beperkte kampeermogelijkheden (weinig campings open) en weersomstandigheden (sneeuw / wellicht sneeuwschoenen nodig) wordt gekozen voor een groep van maximaal zes personen. Aangezien er weinig mogelijkheden zijn om onderweg in de dorpen inkopen te doen, moet rekening gehouden met het mee nemen voor minimaal drie tot vier dagen.

Er is een goede winteruitrusting nodig. Afhankelijk van het weer zijn sneeuwschoenen en wandelstokken onontbeerlijk.

Let op dat dit geen georganiseerde reis is met begeleiding van deelnemers, iedereen die mee gaat wordt verondersteld zelfstandig te kunnen wandelen en oriënteren, lees ook de introductie van de zwerftochten.

 

Winterkamperen tjdens de sneeuwschoentocht in 2012. Foto: Paul (c)

 

Treinreis

We reizen per trein, op de heenweg naar Bayerisch Eisenstein op de grens tussen Duitsland en Tsjechië. De terugreis gaat vanuit het Duitse Zwiesel. Een handige verbinding loopt via Venlo. Helaas is er nog geen informatie over de verbindingen rondom de jaarwisseling. Onderstaand een voorbeeld van de verbindingen op 13 december a.s.:

 


Inlichtingen en aanmelding

Snelle aanmelding is belangrijk, want vroegboeken van de trein kan veel geld schelen.
Heb je interesse, meld dat dan zo spoedig mogelijk bij Paul.

 

Onderstaande foto's zijn eveneens gemaakte tijdens de sneeuwschoentocht in 2012. Foto: Paul (c)