Bewegingsarmoede als gevolg van de coronamaatregelen

Vorige

Opnieuw zijn er coronamaatregelen genomen, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Bewegingsarmoede is een westerse kwaal die wordt verergerd door de maatregelen

18 december 2021

Dat de sportbeoefening is verminderd, wordt bevestigd in een onderzoek dat sportkoepel NOC-NSF heeft laten uitvoeren. Lees hun bericht. Onder meer schrijft men:

 

Zorgen om voldoende beweging tijdens kerstperiode

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat Nederlanders zich door de avondlockdown fysiek (21%) en mentaal minder fit voelen (24%). De verwachting is dat een verlenging van de maatregelen ervoor zorgt dat de sportdeelname onder Nederlanders verder daalt en daarmee ook de fysieke en mentale weerbaarheid.

Van den Tweel vervolgt: "We gaan met de kerstperiode een vaak ongezonde en bewegingsluwe tijd van het jaar in. December is een maand waarin traditioneel minder gesport wordt en we inleveren op fitheid. Dat is in deze periode en met de huidige maatregelen extra zorgelijk, want een goede weerbaarheid en vitaliteit is én blijft van groot belang. Zeker nu we niet terecht kunnen bij onze clubs is het erg belangrijk om in beweging te blijven en aan je fysieke conditie te werken. We hopen op spoedige versoepelingen die het voor velen weer mogelijk maken om te gaan sporten."

 

Het kabinet heeft geen gehoor gegeven aan de oproep van NOC-NSF om het avondverbod op sport aan te passen.

Kritiek op de coronamaatregelen komt ook van Erik Scherder, die al jaren aandringt op meer sport en beweging. In een artikel voor De Ondernemer uit hij forse kritiek op het ontbreken van aandacht voor voldoende bewegen.

Lees ook het artikel Impact corona op beweeggedrag in Nederland dat in november 2021 is geactualiseerd.

Het is te hopen dat OMT, RIVM en kabinet zich gaan realiseren dat sportbeoefening en andere vormen van bewegen bevorderd moeten worden, om te voorkomen dat meer mensen kwetsbaar worden voor corona.

 

Aanvulling 14 januari 2022
De NKBV heeft mee gedaan aan een oproep aan het kabinet om meer aandacht te besteden aan sport en beweging, lees het bericht Sport is essentieel,11 januari 2022.