Grijs is meer - Bossche rondwandeling - januari 2022

Vorige

Op 15 januari maakten we een rondwandeling vanuit Den Bosch. Lees het gedicht van Saskia en bekijk enkele foto's

Impressie van de wandeldag:

 

Wat we zagen:

Vochtige natuur langs een plankenpad. Foto Saskia (c)

 

Overal mos en groen. Foto Saskia (c)

 

De hele dag hing er een mistwolk over het landschap. Foto Saskia (c)

 

Wandelen langs de noordrand van de Loonse en Drunense Duinen. Foto Saskia (c)

 

Het was al donker toen we Den Bosch bereikten:

 

Sint-Jan met verlichting en een vanwege de corona-maatregelen uitgestorven plein. Foto: Ellen (c).

 

De gelopen route is hierna te zien:

 

Beschrijving van de route van ongeveer 30 kilometer, die door Saskia is bedacht:

We maken kennis met de moderne Paleiswijk van Den Bosch om mee te starten. Dan duiken we vervolgens de Moerputten in via onder andere het Halvezolenpad, vernoemd naar t enkelspoor dat hier ooit richting schoen en leerindustrie in de Langstraat liep. We trekken de indrukwekkende oude spoorbrug over die nu als industrieel erfgoed vooral uitzicht biedt op de Moerputten. Voor natuurliefhebbers die een extra kilometer niet schuwen is er ook een vlonderpad de Moerputten in, dat via een grasdijk en natte weide aan de andere kant van de lange brug uitkomt.

Vervolgens ronden we de rand van Vlijmen via een oude Heidijk met zicht op een klein gerestaureerd stukje van de vroeger vele kilometers turfvaart die hier door het vlakke land liepen. Na ronding van het Nieuwkuijckse Wiel (jawel in 1880 door dijkdoorbraak in Heidijk ontstaan), steken we door richting zuiden. We steken het Drongelens kanaal over en proeven een stukje van het droge hogere zanderige beboste land, dat bij de Loonse en Drunense Duinen hoort.

Vervolgens ronden we de plek waar een IJzeren Man ooit veel zand heet weggehaald voor de bouw, wat een mooie zwemplas achterliet. Hier ben ik in mijn kinderjaren vaak wezen zwemmen. Toen was het minder georganiseerd ingericht.

We ontdekken vervolgens de Vughtse Lunetten en gaan via Fort Isabella richting het Bossche Broek. Via een trekpontje trekken we nog even een moerassig en leeg land in met zicht op de stadwallen en de Sint Jan.

Vervolgens duiken we een stukje mooie binnenstad van Den Bosch in om nog even te genieten van misschien een Brabants biertje en een Bourgondische terrasje. In ieder geval bewonderen we de Sint Jan, de Markt en nog wat mooie gevels voor we terugkeren bij trein of auto.