Lesse & Lomme in de Carnavalsperiode - februari 2024

Vorige
In de Carnavalsperiode liep een groepje zwerftochtenwandelaars in het Ardense gebied van Lesse & Lomme. Bekijk de foto's van Peter, Paul en René en lees Paul's verslag

Onderstaand het verslag van Paul. De foto's zijn van Peter, Paul en René.


Bekijk het foto album voor alle foto's van de Lesse & Lomme zwerftocht

 

 

Ardennenzwerftocht tijdens Carnaval - februari 2024

Vijf zwerftochtenwandelaars gingen op pad gedurende de Carnaval en maakten een vierdaagse winterkampeertrektocht. In het verleden was het met Carnaval nog weleens flink winter, maar de laatste jaren is het veelal boven nul. Zo ook afgelopen tocht, hoewel de laatste nacht de tenten toch nog bevroren.

 

 

 

Bij alle bivakzones waren waterbronnen met uitzondering van de eerste, maar voor de eerste bivaknacht hadden we water van huis meegenomen. Door het regenrijke weer was het overigens ook goed te doen water uit de beken te gebruiken, hoewel bronwater uiteraard het zuiverste is. Sommige wandelaars hadden waterfilters bij zich.

 

 

 

Vrijdagavond kampeerde we op de Bivouac Virée à Chêne. Deze ligt twee kilometer lopen vanaf een speciale parkeerplaats (Parking Fau Mayau), die voor de wandelaars van de wandelroute “Enter Lomme et Lesse” is aangelegd. Paul had een zak met droog timmerhout meegenomen om het eerste kampvuurtje te kunnen maken. Dit lukte heel goed, zo goed zelfs dat er nog voldoende over bleef voor het tweede en het derde kampvuurtje (dit hebben we verdeeld over de groep meegenomen).

 

 


De eerste dag liepen we een deel van de Lomme et Lesse Route naar de bivakzone Bois de Biolin (die we vorig jaar ook hadden bezocht). We kwamen voor donker en voor de regen aan en konden droog onze tenten opzetten. Hier konden we een kampvuurtje maken in de hutten waar een soort grillplaats was gemaakt. Tijdens de eerste dag had Peter zijn hand opengehaald aan een tak, en een serieus diepe snijwond opgelopen. Met stevig snelverband heeft hij de hele route toch uitgelopen.

 

 

 


De volgende dag vertelde Mike ons dat hij vanwege zijn kapotte brander afzag van verdere deelname en terug naar huis ging. Zo bleven we met vieren over. De tweede dag hadden we een stevige hike van tegen de dertig kilometer en volgens de gps van René tegen de 1200 hoogtemeters. Dat bleek wel toen we een stevige klim aan het eind van de middag hadden op weg naar Saint Hubert. Jos had voorzichtigheidshalve de route ingekort. Aangekomen op de camping en na onze tenten te hebben opgezet en lekker gedoucht, gingen we lekker uit eten in Saint Hubert bij een hele goede pizzeria. Paul was jarig en trakteerde op een rondje.

 

 


De derde dag, maandag ging de tocht verder naar de Bivouac Bois de Bané (Ochamps). We liepen over heuvels, door bossen, langs rivieren. Onderweg kwamen we ook zeldzame vogels tegen, zoals de ijsvogel, de waterspreeuw en raven (super zeldzaam volgens Jos, vogelkenner en SNP-reisleider met specialisatie vogels).

Tijdens regenbuien kwamen we op de bivak aan en troffen een gemengd Nederlands en Belgisch gezelschap. Ondanks het vroege tijdstip in het jaar waren we toch nog met zijn tienen op een relatief klein terrein. Kan je nagaan hoeveel kampeerders er met warm weer zullen zijn, als dat maar gaat passen? Paul en René waren druk bezig met hout verzamelen en brandhout zagen, toen een vervelende bui kwam opzetten. Ojee daar gaat ons kampvuur dacht Paul. Vlug het droge meegenomen hout in plastic zak opbergen en de geprepareerde vuurplek afdekken en wachten tot het droog werd. Na een half uur was de bui gelukkig voorbij. Met de hoop in zijn schoenen gezakt ging Paul proberen om een vuur te maken. De basis waren twee grote blokken beukenhout die de houtzagers voor ons in het bos hadden klaargelegd. Een dennenboompje moest geveld worden voor het fijne brandhout, onderweg hadden Jos en Paul een dode staande boom omgedrukt en meegedragen naar de bivakplaats. Ook nog wat droge varens van onderweg (gedroogd in de broekzak) en wat tondel (van oude kerstservetten) en het fijn gekloofde timmerhout moesten de goede start zijn. En jawel hoor, langzaam maar zeker kreeg het vuur volume en kon het natte hout droog gestookt worden en gingen de grote blokken ook branden. Iedereen was ongelooflijk blij met het vuur en iedereen verbroederde. We vertelde over de zwerftochten en ik denk dat er een paar nieuwe aanmeldingen zullen komen.

 


De laatste dag liepen we weer langs de route van Lomme en de Lesse terug naar de parkeerplaats en de auto.
Het was weer schitterend om in deze natuurrijke en bosrijke omgeving te lopen en te kamperen, even weg van de bewoonde wereld (met uitzondering van Saint Hubert). Volgend jaar gaan we in januari, hopelijk dan met winters weer.

 

Bekijk het foto album voor alle foto's van de Lesse & Lomme zwerftocht

 

Informatie over deze tocht

Er werd genoten van de winter in de Ardennen tijdens deze rugzaktrekking die ten zuiden van Saint-Hubert plaats vond. De route:

  • Vrijdagavond verzamelden we op de Bivouac de Viree a Chene, circa 2,5 kilometer van het plaatsje Lesse, coördinaten 49.98877°N 5.18127°E.
  • We liepen met de klok mee. Zaterdag liepen we een gemarkeerde route, circa 25 kilometer ('Tussen de Lomme en de Lesse') naar de Bivouac Abri du Biolin. Soms werd afgeweken van de route door middel van een slimme afkorting.
  • Zondag volgden we een eigen route (circa 27 kilometer) naar Europacamping St. Hubert. In St Hubert zijn genoeg restaurants waar gegeten kan worden. Indien nodig kon de route worden ingekort in verband met weersomstandigheden. Bij sneeuw (bij laagdikte van meer dan 30 centimeter zijn sneeuwschoenen aan te raden) zijn deze afkortingen super handig.
  • Maandag liepen we een eigen route (circa 24 kilometer) naar de bivak bij Ochamps. Overigens konden in St Hubert nog inkopen gedaan worden.
  • Dinsdag pakten we zuidelijk van Ochamps de route van de Lomme en de Lesse weer op en liepen deze tot aan Lesse (circa 24 kilometer).

 

Onderstaand de kaart met het routevoorstel:

 

Er waren gpx-bestanden beschikbaar, bekijk deze zipfile. (Let op dat de zipfile eerst 'ontzipt' moet worden en je pas daarna de gpx-bestanden in jouw navigatie app kunt importeren.)

Onderstaand de kaartjes van de bivak- en kampeerlocaties:

 

Nacht 1 bivak:

 

Nacht 2 bivak:

 

Nacht 3 camping:

 

Nacht 4 bivak:

 

 

Bekijk hier de fotoserie van de Ardennenzwerftocht die in februari 2023 plaats vond.