Over de hoogvlakten van Dreiborn en Vogelsang (Eifel) - maart 2024

Vorige
Op 16 en 17 maart 2024 trokken we door de Eifel van Dedenborn, via Vogelsang naar Schleiden en weer terug. Bekijk de foto's van Paul, Rex en Ellen

Kijk hier voor de complete fotoserie van deze Eifel-trektocht.

 

Het voormalige militaire oefengebied Vogelsang is tegenwoordig een natuurpark, waar genoten kan worden van het wijdse landschap.

Op vrijdagavond verzamelden we op de camping in Dedenborn, om op zaterdag van start te gaan.

Op bovenstaande foto is het plaatsje Einruhr aan het stuwmeer van de Roer te zien.

 

We liepen in oostelijke richting door de bossen, op weg naar de hoogvlakte.

 

De hoogvlakte is schitterend. In het verleden hebben we er herten gezien, maar die hielden zich dit keer schuil.

 

Op de hoogvlakte ligt een verlaten dorp dat door de militairen als oefenterrein werd gebruikt.

 

Uitzicht op het voormalige kamp Vogelsang, met een mooi uitzicht op het stuwmeer.

 

Interessant smal paadje door een bos vol met omgevallen bomen.

 

Ons kampeerterrein in Schleiden.

 

De volgende dag zetten we onze trektocht voort.

 

Met volop afwisseling.

 

en fraaie uitzichten.

 

Opnieuw belanden we op de hoogvlakte, een ander deel dan de eerste dag.

 

Ruig terrein.

 

Aan het einde van de wandeling kwamen we een roedel moeflons tegen, die ons nieuwsgierig bekeken.

 

De lente kondigt zich aan.

 

Kijk hier voor de complete fotoserie van deze Eifel-trektocht.

 

 

Informatie over de trektocht

Tijdens deze zwerftocht brengen we een bezoek aan het voormalig opleidingscentrum Vogelsang dat midden in het natuurgebied van de Eifel ligt. Dit gebied heeft een luguber verleden als opleidingscentrum van de NSDAP tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna is het een militair oefengebied geworden voor verschillende NAVO-landen. Het was toen “streng verboden toegang” om het terrein te betreden en bovendien gevaarlijk wegens niet ontplofte munitie. Toen de militairen er wegtrokken had het wild er vrij spel, er waren veel wilde varkens en grote roedels edelherten.

In 2006 werd het gebied opengesteld voor het publiek. Het is een uitgestrekte hoogvlakte met diverse prachtige uitzichtpunten over het stuwmeer; de Urftsee. Middenin het terrein ligt het spookdorp Wollseifen waar nog ruïnes van huizen zijn te zien die gebruikt werken als doel voor de militaire oefeningen.

 

Route informatie

Deze tocht werd door Carla georganiseerd.

Onze camping voor vrijdagavond was in Dedenborn (gemeente Simmerath), zo’n zeven kilometer voorbij Monschau. De in dit seizoen dichtst bij zijnde horeca was open in Einruhr. We werden vriendelijk ontvangen door het Eifelhaus.

Zaterdag parkeerden we de auto’s in Dedenborn op een gratis parkeerplaats voor wandelaars, de Hans-Josef-Hilsenbeck-Platz, Rauchenauel 11, 52152 Simmerath, coördinaten: 50.58712°N 6.36092°E. We begonnen onze wandeling langs de Ruhr waar de Eifelsteig - een goed gemarkeerd langeafstandswandelpad - ons naar de Dreiborner Hochflache bracht. Dat is het natuurgebied van Vogelsang. We kwamen op de hoogvlakte langs Wollseifen en konden pauzeren bij het bezoekerscentrum met horeca op het voormalige militaire terrein. Langs de rivier de Hoddelbach arriveerden we in Schleiden, na een wandeling van ongeveer 25 km. We konden terecht op camping Dieffenbachtal. In het dorp Schleiden was voldoende gelegenheid om te eten te gaan.

Zondag liepen we via het dorp Dreiborn terug, waar een café open was. Via de Musauelsberg en de Gierberg kwamen we terug in Dedenborn, na een wandeling van 19 km.