Rugzaktrekking Douanierspad Bretagne, juni 2024

Vorige
In Bretagne loopt langs de kust het fraaie Sentier des Douaniers. Carla zocht zwervers die zin hebben om een deel van de route in juni 2024 te lopen. Dat is gelukt

Naar aanleiding van de aankondiging die hier eerder stond, meldden zich belangstellenden. Inmiddels is de zwerftocht achter de rug en namen elf zwerftochtenwandelaars er aan deel. Het was een groot succes.

Waarschijnlijk volgen de foto's binnenkort.

 

Onderstaand foto van Ellen van de tocht in juni 2024:

 

 

Onderstaand de aankondiging.

Rugzaktrekking Douanierspad Bretagne | 31 mei tot en met 9 juni 2024

Langs de kust van Bretagne loopt het fraaie Sentier des Douaniers.

 

Het plan is om begin juni 2024 met een groepje van ongeveer acht mensen een deel van de GR 34, de “Sentier des Douaniers” in Bretagne te lopen. We denken aan acht dagen trekken met tent, zonder reserveringen van onderkomens en dergelijke. Er zijn meerdere campings onderweg en er is busvervoer van het ene dorp naar het andere indien nodig. Heen en terug gaan we met de trein of carpoolen.

Het gaat om het deel van de GR 34 tussen Paimpol en Lannion, in het gebied van de “Granit Rose”. Die hele route kunnen we in acht dagen niet halen, maar door wat creatieve alternatieven kunnen we de mooiste stukken er best uit halen. Rinse en Carla hebben het in 2007 gelopen.

 

Route

Het voorstel is om op 31 mei 2024 te verzamelen in Guingamp en de volgende dag per trein naar het startpunt te reizen. Er gaat een trein rechtstreeks die er ongeveer 45 minuten over doet.

De gemarkeerde GR 34 van Piampol tot Lannion is 175 kilometer, wat we theoretisch in zeven dagen zouden kunnen lopen. Het is echter een route waar je echt niet overal vijf kilometer per uur loopt, bovendien komen willen we ook rondkijken en genieten. Verder zijn er redenen om af te wijken van dit pad, bijvoorbeeld het stuk langs een toeristisch zandstrand en het traject nabij een drukke weg vlak langs de kust. Daar kunnen wij het binnenland even opzoeken, ook even een afwisseling. Dat bekijken we allemaal tijdens onze tocht.

Er zal onderweg niets vooraf worden geboekt. Er zijn campings langs de route die we bij voorkeur zullen gebruiken, maar mogelijk kamperen we ook zo maar ergens onderweg, bijvoorbeeld in de buurt van een gezellig restaurant of na het bezoek aan een buurtwinkel. Als het slecht weer is kan het ook zijn dat we een hotelletje of B&B opzoeken om de spullen te drogen. Het is nog geen hoogseizoen dus we gaan er van uit dat dit kan.

Vanaf het eindpunt Lannion kunnen we op zaterdag 8 juni 2024 met een trein in circa 30 minuten terug naar Guingamp en kan er op dezelfde locatie als op de heenweg worden overnacht. De volgende dag kunnen we terugreizen naar Nederland met het openbaar vervoer of auto’s.

Het beoogde gedeelte staat op onderstaande kaart (klik op de kaart voor een vergroting):

 

Algemene informatie over de Sentier des Douaniers

Er is veel te vinden op internet over deze route, onder meer:


De wandelgids van de route is:

Côte de Granit rose. Trégor morlaisien
Le Topoguide
FF Randonnee
GR 34
ISBN : 978-2-7514-0100-8

De gids is onder meer verkrijgbaar bij De Zwerver.

De Franse topografische dienst heeft kaarten van de route, onder meer een pakket van 1:25.000 kaarten van de hele route, die hier is te vinden. Op onderstaand kaartje een overzicht:

 

Onderstaand een overzicht van de totale route van de GR24:

 

 

Praktisch

  • Meerdaagse rugzaktrekking.
  • Heenreis op vrijdag 31 mei 2024, verzamelen op vrijdagavond op het startpunt. Terugreis op zondag 9 juni 2024.
  • Vervoer naar/vanaf begin- en eindpunt: beide plaatsen zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Als er voldoende auto's & chauffeurs zijn kan er ook gecarpoold worden. Zie verder het volgende punt.
  • Het lijkt Carla handig om via de plaats Guingamp te reizen, niet ver van de stad is een mooie camping. We kunnen aldaar verzamelen en terug daarvandaan met auto’s of OV terug reizen. De afstand van Utrecht naar Guingamp is circa 900 kilometer. dus per auto ongeveer negen uur reizen afhankelijk van de drukte op de route via Parijs of eventuele wegwerkzaamheden enz. op de kust route. Met de trein van Utrecht naar Guingamp is ook zo'n negen uur reizen. Dit gaat via Parijs en dus overstappen met de metro. Op het ogenblik geeft NS internationaal vertrektijden omstreeks 9.00 uur ’s-morgens en aankomst omstreeks 18.00 uur ’s-avonds. Prijs zal waarschijnlijk tussen de 150 en 200 euro zijn voor 2e klasse non-flexibel.
  • Eten onderweg: neem voor de eerste dagen ontbijt en lunch mee. Onderweg kopen we verder in. Er kan zelf gekookt worden of uit eten gegaan, afhankelijk van de mogelijkheden. We zullen nog afstemmen wie er branders en kookmateriaal mee nemen.
  • Gpx-track: ja: zie dit zip-bestand. Let op! is gezipt, dus eerst ontzippen voor je het in je navigatie-app importeert. Je kunt ook een zip-bestand met gpx-bestand en overzichtskaartje downloaden.
  • Kopie van de kaarten: nee.

Let op dat dit geen georganiseerde reis is met begeleiding van deelnemers, iedereen die mee gaat wordt verondersteld zelfstandig te kunnen wandelen en oriënteren, lees ook de introductie van de zwerftochten.


Aanmelden en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Carla. Aan deze trekking kunnen een beperkt aantal zwervers deelnemen. De groep is compleet; er is alleen nog aanmelding voor de reservelijst mogelijk (met een kleine kans dat je mee kunt).