Voorzichtig op reis met smartphone en tablet

Vorige

Het Digital Trust Center publiceerde cybersecurity tips die ook nuttig zijn voor recreatieve reizigers.

12 maart 2021

Niet alleen zo weinig mogelijk meenemen, maar ook:

  • Wees voorzichtig met openbare laadstations. Maak hier alleen gebruik van wanneer het strikt noodzakelijk is, via de USB-aansluiting kunnen namelijk gegevens worden uitgewisseld. Aanvallers zijn in staat om USB-oplaadpunten zo aan te passen dat kwaadaardige software wordt geïnstalleerd of dat gevoelige gegevens op het aangesloten apparaat automatisch worden gekopieerd. Deze aanval wordt ook wel juice jacking genoemd.
  • Zet het automatisch zoeken naar netwerken en daarmee verbinden uit (Dat is altijd aan te bevelen.)
  • Zorg ervoor dat andere verbindingsdiensten zoals bluetooth, wifi en GPS (lokalisatiediensten) zoveel mogelijk uitgeschakeld zijn. Dit kan via de netwerk en/of app-instellingen op de betreffende apparaten. (Dit is ook algemeen aan te bevelen want wifi en bluetooth zijn een bekend veiligheidsrisico.)
  • Op veel openbare plaatsen wordt gratis toegang tot internet geboden, zoals in restaurants, hotels, beurzen, congressen en bezienswaardigheden. Dit zijn geen veilige internetverbindingen, Maak je toch gebruik van een openbaar wifi-netwerk, gebruik dan een VPN-verbinding. VPN staat voor Virtual Private Network en legt een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en de dienst waar je gebruik van wilt maken op het internet (bijvoorbeeld internetbankieren). Zorg ervoor dat je in Nederland, voorafgaand aan jouw reis, een VPN hebt aangeschaft en geïnstalleerd aangezien in sommige landen websites van bepaalde VPN-dienstenaanbieders worden geblokkeerd en je die dus niet ter plekke kunt installeren.

Lees het complete bericht van het Digital Trust Center voor alle tips.