Winterkamperen

Vorige

Lang geleden heeft Carla vragen van een journalist over de lol van winterkamperen beantwoord. Met haar toestemming plaatsen wij de vraag en antwoord ook hier.

25 maart 2021

Winterkamperen op de Hoge Venen, januari 2010. Foto Carla Simons (c).

---

Brief over winterkamperen

Onderwerp: winterkamperen
Van: Rick
Datum: Do, 25 november, 2004 9:41

Als student journalistiek ben ik bezig met een groot achtergrondverhaal over winterkamperen. Naast de feitelijke informatie wil ik in mijn artikel ook een beeld scheppen, ervaringen vertellen van mensen die zelf ooit met hun tentje naar de sneeuw zijn geweest. Via het internet vond ik uw website, waar u verslag doet van uw ervaringen als winterkampeerster. Ik hoop dan ook dat u mij zou willen meehelpen door het beantwoorden van een aantal vragen.

---

Het antwoord van Carla

Datum: donderdag 25 november 2004 13:05:22 +0100
Van: Carla
Onderwerp: winterkamperen

Hoi,

Ik kreeg jouw mailtje van Ellen. Samen met haar organiseer ik winterkampeertochten voor de NKBV zwerftochten groep. Zij heeft gevraagd heeft of ik jouw vragen wilde beantwoorden.
Er is natuurlijk maar een goede manier om meer over dit onderwerp te weten te komen en dat is: … Mee gaan!!!!!
Maar misschien zie je dat niet zitten dus, hoop dat ik je hierbij voldoende informatie hebt. Als je nog meer vragen hebt hoor ik het wel.

Groetjes, Carla

p.s. Voor foto’s kan je beter bij Ellen terecht.

---

Vragen en antwoorden

Is winterkamperen iets voor avonturiers of juist niet?
Als je onder avonturiers verstaat: stoere binken die even de blits willen maken: Nee Als je onder avonturiers verstaat: mensen die van de natuur willen genieten en zich terdege voorbereiden op alle mogelijke ongemakken die zich voor kunnen doen bij koud weer: ja.

Is het waar dat je beter kan winterkamperen in het buitenland dan in Nederland, i.v.m. klimatologische omstandigheden? (liever koud en droog, dan vochtig en guur?)
“Tegen kou kan je je kleden, nattigheid is veel moelijker” dat is zeker de algemene regel. Maar met een goede uitrustig en een praktische instelling kan je je ook wapenen tegen langdurige regen en/of sneeuwbuien. Je bouwt bovendien iedere tocht weer ervaring op over inpakken, tent opzetten, kleding.

Wat is er zo mooi aan het fenomeen winterkamperen?
De stilte.
‘s Winters heb je veel meer het gevoel dat je alleen in de natuur bent dan ‘s zomers. Het is overal rustiger. In het bos, op de campings. Natuurlijk is het even doorbijten als je met koude vingers de tentpennen in de half bevroren grond moet zien te krijgen. Maar je wordt beloond met een behagelijke gevoel in je dikke warme slaapzak, met rondom je heen sneeuw.

Is winterkamperen gevaarlijk? Gebeuren er wel eens ongelukken?
Natuurlijk gebeuren er wel eens ongelukken, thuis ook. Wij geven altijd aan: “Je moet je wel goed voorbereiden”. Zorg voor een winterslaapzak. Goede isolatiemat. Betrouwbare tent. Regenkleding enz. Het gevaar zit in onzorgvuldigheid. Je spullen nat laten regenen, op lekke schoenen lopen, onvoldoende eten of drinken, vermoeidheid enz. De ernstigste ongelukken die wij hebben gehad is dat mensen met slechte uitrusting en nonchalante handelingen vingertoppen lieten bevriezen.

Wat voor soort eten is aan te raden als je gaat winterkamperen?
Belangrijker dan eten is drinken: bij voorkeur warm drinken. Verder moet je natuurlijk zorgen voldoende koolhydraatrijk eten binnen te krijgen. Er zijn kant en klare droogvoer pakketten in de handel. In “Op Pad” een bekend buitensportblad van de ANWB heeft enige tijd geleden een uitgebreid artikel gestaan over voeding bij intensieve prestaties. Ik heb zelf het idee dat je wat dat betreft wel eens teveel wordt opgedrongen door commerciële bedrijven.

Wat zijn klassieke fouten die beginnende winterkampeerders maken?
Denken “dat doe ik wel even”. Onvoorbereid weg gaan, slechte uitrusting en zichzelf overschatten. Wij adviseren altijd: “bouw het kamperen/lopen met een rugzak/winterkamperen/trektochten maken enz rustig op”. Je leert het meeste van je eigen ervaringen. Bovendien is het leuker te merken dat je steeds iets meer aan kan dan dat je een keer aan een veel te zware tocht mee doet en af te moeten haken.

Is het moeilijk om een wintercamping te vinden die ook faciliteiten biedt voor winterkampeerders of is dat punt niet aan de orde, kamperen winterkampeerders liever in het wild?
Natuurlijk kamperen winterkampeerders liever in het wild (veel zomerkampeerders trouwens ook)! Maar dat kan niet altijd. Er zijn niet veel campings die ‘s winters open zijn, bovendien zijn dat vaak de minst leuke: meestal grote bedrijven met zomerhuisjes enz. Wat winterkampeerders (en zwerftocht-kampeerders in het algemeen) eigenlijk zoeken is: toestemming om op een veldje te mogen staan. Het kost ons vaak veel moeite om dit te vinden.

---

Winters beeld in de Ardennen