Winterkleuren langs de IJssel - 12 november 2022

Vorige
Onlangs wandelden we langs de IJssel en door landgoederen ten noorden van Deventer. Bekijk de foto's

Een foto-impressie van deze wandeling op 12 november 2022 is hier te vinden.

 

Vertrek vanuit Deventer met terugblik op de stad

 

Het winterzonnetje zakt steeds dieper boven het veld

 

 

 

Informatie over de wandeling, initiatief van Henk K:

IJsselvallei met uiterwaarden en landgoederen (ong. 25,5 km)

De route loopt voor een belangrijk deel door uiterwaarden van de IJssel ten noorden van Deventer en over enkele lommerrijke landgoedgebieden. Soms is het struinen geblazen daar waar er geen vaste route is. Vanaf de Lebuïnuskerk koersen we via enkele smalle straatjes naar de IJsselkade en volgen de rivier naar het noorden. Al snel lopen we langs een graspad langs het water. Na enige tijd bereiken we de uiterwaarden ter hoogte van het dorp Diepenveen. Hier in de mooie Keizers- en Stobbenwaarden zijn rond 2013 in het kader van het project ‘Ruimte voor de rivier’ diverse nevengeulen gegraven en is het agrarisch gebruik flink teruggedrongen ten behoeve van natuur en recreatie.

Verderop passeren we het fraai gelegen landhuis De Haere met daarbij ook een nepruïne. Dit landgoed speelde ten tijde van de Koude Oorlog een belangrijke rol in het kader van de IJssellinie. Vanaf 1950 werd deze verdedigingslinie in hoog tempo in het geheim opgebouwd. Doel: weerstand bieden in het geval van een eventuele invasie van de Russen. Restanten van verdedigingswerken zijn nog zichtbaar in de vorm van een hospitaalbunker, een commandobunker, inlaatwerken voor inundatie, enz.

Na het kleinschalige gebied Hengforden koersen we weer richting Deventer, pauzeren waarschijnlijk aan de rand van Diepenheim en komen uiteindelijk weer aan bij station Deventer via het landgoed Rande en enkele stadsparken.

Eventuele inkorting wandeling

Wie de voorkeur geeft aan een kortere wandeling kan ervoor kiezen om na ong. 15,5 km (gerekend vanaf station Deventer) de uitgezette route te verlaten en in noordelijke richting via landgoed Groot Hoenlo door te lopen naar station Olst (ong. 2,5 km verder; totaal ong. 18 km). Vanaf station Olst ben je per trein in 8 minuten terug bij station Deventer (halfuursdienst).