Dagtocht Baarn-Hollandse Rading | 25 augustus 2024

Vorige

Dagtocht van station naar station, door de noordelijke uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug, via kasteel Groeneveld en heidegebied De Stulp naar Hollandse Rading

Tijdens deze dagwandeling steken we de noordelijke uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug over. Via een hooggelegen wijk van Baarn met prachtige villa’s uit het begin van de vorige eeuw bereiken we kasteel Groeneveld. Daarachter ligt een langgerekt en verrassend mooi park met veel waterpartijen. Na een flinke boswandeling komen we aan in het open heidegebied De Stulp, dat waarschijnlijk volop in bloei staat. Het dorpje Lage Vuursche is een voor de hand liggende pleisterplaats. Na een boswandeling van 3 km bereiken we het eindpunt Hollandse Rading.

 

Meer over de wandeling

We snuiven om te beginnen even de sfeer van het Baarnse Bos met z’n statige beukenlanen.

Daarna kuieren we door het Wilhelminapark dat vanwege z’n hoge ligging ook wel Hoog Baarn wordt genoemd. Het is een wijk met prachtige villa’s uit de periode 1910 - 1930. Kasteel Groeneveld - onze volgende bestemming - is in de 18e eeuw in Rococostijl opgetrokken en diende destijds als zomerverblijf voor rijke Amsterdammers. Via het bijbehorende, romantisch aangelegde park met veel waterpartijen en oude bomen steken we door naar Kasteel De Hooge Vuursche uit 1911. Het is tegenwoordig een hotel, dat we alleen na een klein ommetje in het vizier krijgen.

Via een lichtglooiend bos bereiken we De Stulp, een open heidegebied en vergeleken met de omringende statige koninklijke bossen een relatief ‘woest’ stukje natuur: grote kans dat de golvende heuvels die dag gedrapeerd zijn met paarsbloeiende heide.

Even verderop ligt het charmante Pluismeer.

Voor we aankomen in Lage Vuursche maken we een ommetje door het ‘Nonnenland’, genoemd naar het nonnenklooster in De Bilt dat eigenaar was van deze voormalige turfafgraving. De huidige eigenaar – Staatsbosbeheer – heeft sinds 2003 een consequente vernattingsstrategie toegepast op het destijds sterk verdroogde gebied. Het gevolg is een veel grotere soortenrijkdom, inclusief reptielen en amfibieën.

Wie wil kan in het beslist aardige, maar ook volop toeristische ‘pannenkoeken’-dorpje Lage Vuursche een late lunch o.i.d. nemen. Kasteel Drakesteyn, dat lange tijd bewoond is geweest door Prinses Beatrix, ligt direct ten oosten van het dorp. Via onder meer de Karnemelkseweg en enkele omzwervingen komen we aan bij het eindpunt, station Hollandse Rading.

 

 

Praktisch

 • Dagtocht van ongeveer 25 km.
 • Startpunt: bij station Baarn. Neem zuidwestelijke uitgang naar Eethuys-Café De Generaal, Generaal van Heutzlaan 5, open vanaf 9 uur. Gelegen op een steenworp afstand direct ten zuiden van het station Baarn. De initiatiefnemer checkt pal voor vertrek bij de uitgangen van station Baarn of er laatkomers zijn, die deze plek wellicht niet meteen kunnen vinden.
 • Starttijd: 10:15 uur. We wachten op de trein die om 10:08 aankomt uit Amersfoort.
 • Eindpunt: station Hollandse Rading. Vanhier kun je desgewenst met de trein via Hilversum terugreizen naar het startpunt station Baarn.
 • Reizigers per OV: check s.v.p. kort voor het weekend de actuele reistijden.
 • Autoreizigers. P+R bij station Baarn. Dit is een gratis P+R parkeergelegenheid aan de kant van restaurant De Generaal (Q-park) met 200 P-plekken. Aan de andere kant van het station aan de Gerrit van der Veenlaan is een kleinere P+R met 99 P-plekken (ook gratis).
 • Gpx-tracks: ja.
 • Kopie van kaarten: nee.

 

Horeca onderweg

Een leuke plek voorafgaand aan de wandeling is het startpunt Eethuys-Café De Generaal, Generaal van Heutzlaan 5 (open v.a. 9:00 uur). Onderweg c.q. bij het eindpunt zijn er vier mogelijkheden:

 • Na ruim 4 km, dus erg vroeg in de wandeling, bij Landgoed Groeneveld. In het koetshuis is een Grand Café dat open is v.a. 10:00 uur.
 • Na ong. 10 km: Theehuis ’t Hooge Erf, Hoge Vuurscheweg 11, Lage Vuursche (met ook terras).
 • Na 18,5 km in Lage Vuursche (dorp). Hier zijn diverse horecagelegenheden, waar je eventueel ook een late lunch kunt nemen. Op zondag kan het bij goed weer druk zijn.
 • Het eindpunt is station Hollandse Rading met aanpalend koffie/lunchroom Het Perron met o.m. zelfgebakken taarten. Voor alcoholhoudende dranken en eventueel diner kun je 150 m verderop terecht bij Café Moeke, Utrechtseweg 263 (bereikbaar via de Vuursche Dreef). Voor de hele dag zelf eten en drinken meenemen is natuurlijk altijd prima.

 

Aanmelden en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefnemer voor aanmelden en inlichtingen: Henk.