Haspengauw lente zwerftocht | 1 tot en met 4 mei 2024

Vorige
Rugzaktrekking door de fruitboomrijke Vlaamse Haspengauw

Wandelen door Vlaanderen in de lente.

Onderweg zullen we gebruik maken van bivakplaatsen, wat het aantal wandelaars dat mee kan zal beperken tot tien personen. Op dit moment zijn we met zijn vijven (stand 22 februari).

De Haspengouw is de fruitmand van Vlaanderen en we hopen hier volop tussen de fruitbloesems te lopen. Het heeft een veelal redelijk kleinschalig golvend landschap, vol dorpjes en diverse kastelen, met mooie natuurgebiedjes in natte valleien van kronkelende riviertjes.

Inspiratie was een bezoek aan het imposante kasteel Alden Biesen met fruitboomgaarden en tuinen met wandelpaden. Het raadsel waarom dat grote kasteel daar ligt is het verhaal over de Duitse orde. Die orde is net zo iets als de orde van Malta of van de Tempeliers, maar dan dichterbij huis. Er zijn veel kastelen en kasteeltjes in de streek.

Praktisch

Het gebied is bereikbaar met het openbaar vervoer (stations Tongeren en Sint Truiden) en uiteraard per auto.

De aanwezigheid van voldoende Vlaamse bivakterreinen om een trektocht te kunnen maken, helpt, want campings daar doet men in Vlaanderen niet echt aan. De bivak plekken hebben GEEN WATER en max capaciteit. 1 bivak terrein (Grootbos) is voor ons gereserveerd tot max 10 mensen voor de 2 nachten aan start en einde dat we er doorbrengen, de andere twee bivakplekken (Hooilingen en Speelboomgaard Grootloon) kunnen niet gereserveerd worden. Meer info over de bivakzones is hier te vinden.

We lopen door bewoond gebied, met diverse dorpjes met winkelopties en/of café om water aan te vullen.We lenen stukken van de streek GRHaspengouw en andere regionale wandelcircuits om er een mooie route van te maken.

 

 

Tochtplan

Dag 1: Vanuit treinstation Tongeren is er een aanloop (8,5 km) die een paar oude stadmuren en delen van Tongeren aandoet en dan naar de eerste bivak Grootbos bij Genoelselderen, dit dubbelt met het laatste stuk van de eindetappe die weer op bivak Grootbos eindigt. Mensen met auto kunnen het waarschijnlijk het beste in de buurt van station Tongeren een parkeerplek zoeken of bij later vertrek in het dorp Genoelselderen parkeren. Het wijndomein kasteel Genoelselderen (met terras, boetiek en bar 10-18 uur open is buur. Hier vandaan kan eventueel op enige afstand lopen een eethuis of brasserie bezocht worden voor het avondeten. Eten bij de tent is ook optie.

Dag 2: Grootbos-Hooilingen, is etappe van 16 km om ook wat tijd te hebben voor het rondneuzen (na 9 km) in de tuinen van kasteel Alden Biesen en te wennen aan het lopen met rugzak incl tent. Bivakplek Hooilingen ligt ca 3 km van het dorp Hoeselt (met bakker waar we langs komen en mogelijk eetopties) en 1.6 km van t Siebelke, taveerne met terras en fietscafé waar pasta, pizza, en omeletten op de menu kaart staan.

Dag 3: Hooilingen-Speelboomgaard Grootloon ( lange en korte route optie: 20 km of 30 km)

De langere route zoekt het noordelijke kleinschaliger gebied van de Haspengouw op met o.a Bosreservaat Jongenbos. Rond km16 zijn er diverse cafés in Kortessem en een proxy Delhaize op de route. De kortere route steekt door naar t fietscafé de Bjoesem in St Huibrechts-Hern (na 3.5 km) en steekt door natuurgbiedje Eggertingen aan de Lerebeek met visvijvers, kruist door het dal van de Mombeek en doet Kerniel (13 km) en de rand van Borgloon zelf (16km) aan. Bivak Belevingsboomgaard Grootloon heeft een composttoilet, picnic terrein, speel spul en een schuilhut. Het ligt vlak bij een romeinse Kasseiweg, met diverse galloromeinse (villas) restanten, die we de laatste dag gaan nemen en vlak bij een bijzonder kunstwerk op de bollenberg. De route van 20 km komt hier langs ca 1 km voor de bivak: “Reading between the lines”. Hier is geen horeca dichtbij, alhoewel in Borgloon > 3 km wel wat te vinden is, lijkt koken bij de tent en genieten van de plek of bij het kunstwerk een goede optie.

Dag 4: Grootloon- Genoelselderen/bivak Grootbos 21 km

Deze route gaat door het boeren land, langs de Bollenbeek, de Mombeek, het Piringerbroek, via Piringen door t oude centrum van Tongeren en vervolgens de laatste 8 km naar het bivak Grootbos waar opnieuw kan worden overnacht. Door max 10 mensen. Mensen die geparkeerd hebben kunnen hun auto in Tongeren oppikken, mensen met de trein kunnen in Tongeren op de trein. Trein of bus verbindingen richting NL kunnen moeizaam zijn en een wijntje bij kasteel genoelselderen is wellicht een mooie afsluiting, of een echt bezoek aan kasteel Alden Biesen of Tongeren of Maastricht.

 

 

 

 

Praktisch

  • Vierdaagse rugzaktrekking met gebruikmaking van bivakplaatsen. Eventueel uitbreidbaar op zondag 5 mei 2024 met een wandeling of een stadsbezoek aan Tongeren (B) of Maastricht.
  • Carpoolen: graag opgeven waar vandaan je vertrekt, of je zelf rijdt of mee wilt rijden, hoeveel mensen je eventueel mee kan nemen.
  • Campings en bivakplaatsen: zie boven. Vanwege de bivakplaatsen maximaal tien wandelaars.
  • Verzamelen op woensdag 1 mei 2024 in de loop van de dag met een wandeling naar de eerste overnachtingsplaats.
  • De wandelingen starten op donderdag, vrijdag en zaterdag om 8:30 uur.
  • Horeca onderweg: n.n.b.
  • Avondeten: zelf koken of (als er restaurants in de buurt zijn) uit eten gaan, dan wel combi. Nog onbekend of er restaurants zijn nabij de overnachtingsplaatsen.
  • Gpx-track: ja.
  • Kopie van de kaarten: nee.

 

Aanmelden en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Saskia.