Pinksterzwerftocht Drentepad | 18 tot en met 20 mei 2024

Vorige
Zwerven door Drente tijdens het Pinksterweekend. We trekken van Zuidlaren naar Gasselte, vervolgens naar Exloo en eindigen in Emmen met als rode draad het Drentepad

Het routevoorstel:

 

Dag 1 - Zuidlaren-Gasselte

We starten op De Brink, voor het Brinkhotel, Brink O.Z. 6, waar zowel de bushalte als daar recht tegenover, de gratis parkeerplaats in Zuidlaren te vinden is. We lopen via Dennenoord en na de N34 al vrij snel(na 3,5 km) tegen onze evt. eerste koffiepauzeplek aan, Restaurant De Liefde van De Drentsche AA. Na de lange aanreistijd naar Zuidlaren is dit mogelijk wel zo prettig om hier eerst even te stoppen of anders na nog eens 6,5 km verder doorlopen, bij De Koningsherberg bij Anloo.

Tussen deze horecagelegenheden in ligt een prachtig gebied, De Zeegserduinen en de Drentse Aa. Leuk en opmerkelijk: De beek Drentsche Aa bestaat niet in Drente, maar wel in Groningen. Het gehele stroomgebied, met de diverse beken, wordt het Drentsche Aa-gebied genoemd. Alle beken dragen hier een eigen naam, genoemd naar het dichtstbij zijnde dorp of veld. In Drente noemen we beken geen beek maar loop, diep, stroom of Aa. Nationaal Landschap Drentsche Aa is onderdeel van De Hondsrug, welke een langgerekte rug in Drente en Groningen is, die zich van Emmen tot in de stad Groningen uitstrekt. Het maakt deel uit van een groter geheel van zandruggen en stroomdalen in Drenthe en Groningen dat wel het Hondsrugsysteem wordt genoemd. De Hondsrug vormt, samen met een deel van het omringende gebied, het enige geopark van Nederland.

Het gehele gebied bestaat uit naald- en loofbossen, meren, weides, dorpen, beken, stuifzanden, heiden en akkers. Binnen of bij het gebied zijn vijf natuurgebieden als Natura 2000-gebied aangewezen: Drentsche Aa, Bargerveen, Drouwenerzand en Elpermeer en Zuidlaardermeer. In deze gebieden komen verschillende zeldzame planten- en diersoorten voor, zoals het gentiaanblauwtje en de nachtorchis, en dieren zoals de kamsalamander en de grauwe klauwier.

Voordat we bij Anloo aankomen, kruisen we de Gasterense Duinen en Landgoed Schipborg. De Gasterse Duinen bestaat uit een golvend heidelandschap. Forse stuifduinen en schilderachtige vennen bepalen voor een groot deel het aanzicht van het terrein. Op Landgoed Schipborg bevindt zich een door de bekende architect Berlage, gebouwde zelfvoorzienende boerderij, welke in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller voor hun oudste zoon gebouwd is. Berlage maakt er een ‘Gesamtkunswerk’ van, dat inhoudt dat boerderij, agrarische functies en interieur woonhuis zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd en in één stijl ontworpen. De boerderij is een voor deze streek ongebruikelijk type, het heeft een carrévorm zoals veel boerderijen in Limburg. Op de toegangspoort staat de naam van de boerderij. De boerderij is niet te bezichtigen. Het wordt nog bewoond en bezoekers zijn daarom niet welkom.

Na Anloo komen we na ca. 1,5 km langs een Onderduikershol. Het hol in de bossen van Anloo is in eerste instantie gebouwd voor de onderduik voor de door de Duitsers verplichte tewerkgestelden, maar daarna vooral gebruikt door ondergedoken verzetsmensen. Het bos was in bezit van de familie Everts, ze gaven toestemming maar wilden niet gelinkt kunnen worden aan het hol. Het onderduikershol zelf is grotendeels verdwenen. Het is aannemelijk, dat het verwoest is door de Duitsers in 1944, toen het ontdekt is en ze er handgranaten ingegooid hebben en in brand gezet. Deze verzetsmensen hebben helaas de oorlog niet overleefd. Ze zijn kort voor de bevrijding alsnog gefusilleerd. Hun namen zijn te lezen op de gedenksteen, vlakbij het onderduikershol, waar overigens nu niets meer van te zien is.

We vervolgen onze route en komen langs het Zwanemeer en na ca. 2 km bij onze 2e pauzeplek, Hotel Restaurant ‘t Zwanemeer, waar we koffie en/of onze lunch kunnen nemen. Met nog ca. 7,5 km te gaan zullen we op Camping ‘t Madeliefje aankomen voor onze 1e overnachting. Direct naast de camping bevindt zich Restaurant De Wiemel, waar we voor ons diner kunnen gaan eten.

 

Dag 2 - Gasselte-Exloo

We starten vandaag rond 9 u en lopen via Gasselte naar het Drouwenerzand. Op de Hondsrug, tussen de plaatsen Drouwen en Gasselte, ligt het prachtige natuurgebied ‘Het Drouwenerzand’. Het is een stuifzandgebied en tot de 20ste eeuw werden wegen regelmatig bedolven onder het zand waardoor het niet meer begaanbaar was. Het gebied zoals het er nu uitziet, is ontstaan door het steken van heideplaggen, overbegrazing en het opgraven van keien en is er ook vanaf de 20ste eeuw een groot gedeelte bebost. Toch bestaat het nog steeds voor een groot gedeelte uit stuifzand- en heidegebied en vinden we, kenmerkend voor dit gebied, hier veel jeneverbessenstruiken. Tegenwoordig wordt het Drouwenerzand beheerd door Stichting het Drentse Landschap, zij laten er kuddes heideschapen grazen.

Later op onze route komen we net voor Borger langs het Hunebedcentrum, waar we het ganggraf kunnen zien, welke het grootste hunebed (D27) van Nederland is. In het Hunebedcentrum is een café(open zo 11 u), waar we onze 1e koffiestop kunnen houden, maar we kunnen ook nog doorlopen naar de iets verderop gelegen Pannenkoekboerderij De Deugniet(ook open vanaf 11 u) in Borger.

Na Borger komen we in het gebied van het voormalige Buinerveld, gelegen tussen de dorpen Ees en Buinen. Sinds de ontginningen van de vorige eeuw is bijna het hele gebied in één groot bos veranderd. Op allerlei plekken in het bos vind je diepe (gletsjer-)kuilen, die ontstaan moeten zijn in de Weichsel-ijstijd. Net ten oosten van het recreatiepark ‘Land van Bartje’ bevindt zich een opvallende concentratie van deze droge gletsjerkuilen.

Geleidelijk aan komen we in de Boswachterij Exloo, waar gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar afwisselen en wie goed kijkt, ziet hier meerdere sporen uit het verleden. Zomaar op een driesprong staat een markesteen bij een dikke eikenboom. Vroeger gaven zulke stenen de grens aan tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen. Een stuk verder ligt de Gletsjerkuil, een soort begroeide krater die in de ijstijd is ontstaan. Ook het dorp Exloo, waar we doorheen komen, is een bezoek waard. Oude eiken en linden omlijsten de dorpsrand en in het dorp is een schaapskooi. ’s Morgens neemt de herder de kudde Drentse heideschapen mee naar het Molenveld.

Aan de rand van Exloo maken we nog een koffie-/bierstop bij Herberg De Boschrand, met daarna nog zo’n 8 km te gaan, voordat we bij Camping Exloo aan zullen komen. Op de camping kunnen we dan eerst onze tent opzetten, voordat we doorlopen naar Fletcher Hotel/Restaurant De Hunzebergen, wat ca. 500 m verderop gelegen is vanaf de camping.

 

Dag 3 - Exloo-Emmen

Vandaag alweer de laatste wandeldag, welke iets korter is (21 km) en zal eindigen bij het station van Emmen. We zullen nu ook tussen 9-9.15 u vertrekken en naar Valthe lopen, waar we, na ca. 8 km onze koffiestop zullen houden bij Grand Café Het Perron, Hoofdstraat 98, Valthe. We zullen aansluitend daarna nog een prachtige route door het Valtherbos en Haantjesduin(gelegen in de Emmerdennen) lopen, alvorens we in Emmen zijn.

In de loop van de jaren hebben de Emmerdennen, ook wel ‘Klein Zwitserland genoemd’, zich ontwikkeld tot een prachtig gemengd bos waar Emmen in de loop van de tijd omheen gegroeid is. Rond Haantjeduin heeft Staatsbosbeheer de voormalige zandverstuiving hersteld. Reusachtige dennen lijken hier op poten (‘luchtwortels’) te staan. De wind heeft het zand rond hun wortels weggeblazen. Het Haantjeduin vormt met zijn 31 meter boven NAP een van de hoogste toppen van de Hondsrug.

We kunnen kijken, wie er vanaf het station direct op huis aan wil gaan en wie mee teruggaan naar Zuidlaren. We kunnen ter afsluiting van deze 3-daagse al in Emmen nog wat gaan drinken, (Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8/open ma vanaf 15 u) of in Zuidlaren bij het Brinkhotel.

 

 

 

 

Praktisch:

  • Driedaagse rugzaktrekking. Ook mogelijk om twee dagen mee te lopen vanaf de camping in Gasselte of Exloo, voor wie korter wil lopen. Laat mij even weten wat je voorkeur heeft.
  • Verzamelen: zaterdagmorgen Brinkhotel, Brink O.Z. 6, Zuidlaren.
  • Starttijd: zaterdag rond 10 u; zondag en maandag vertrek vanaf de camping 9-9.15 u.
  • Afstanden: zaterdag ca. 24 km / zondag ca. 25 km en maandag ca. 21 km
  • Eigen vervoer en parkeren: op parkeerplaats tegenover Brinkhotel en bushalte, Brink O.Z.6, Zuidlaren
  • OV: Reis via treinstation Assen naar station Haren. Loop op station Haren naar Bushalte Station en neem Qbuzz lijn 51 richting Assen via Annen. Aankomst 9.42 u. De bushalte is vlakbij het Brinkhotel. Laat mij bij aanmelding weten of je met eigen auto of met het OV komt.
  • Overnachtingen: dag 1: Camping Madeliefje, Gieterweg 4A, Gasselte; dag 2: Camping Exloo, Valtherweg 37, Exloo
  • Horeca zaterdag: De Liefde van de Drentse Aa, Ruiterweg 2, Schipborg (open za vanaf 10 u/na 3,5 km) / De Koningsherbergh, Brinkstraat 2, Anloo (open za 12 u/na 9,5 km) / Hotel Restaurant ‘t Zwanemeer, Oud Groningerweg 1, Gieten (open za 12 u) / Avonddiner: Restaurant De Wiemel, Gieterweg 2, Gasselte (direct naast de camping) / zondag: Café Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27, Borger (open zo 11 u) of met nog even iets doorlopen Pannenkoekboerderij De Deugniet, Hoofdstraat 10, Borger (open zo 11 u/na ca 8 km) / Herberg De Bosrand, Hoofdstraat 96, Exloo (open zo 11 u / na 17 km) Avonddiner: Fletcher Hotel Restaurant De Hunzebergen, Valtherweg 36, Exloo (500 m vanaf de camping) / maandag: Grand Café Het Perron, Hoofdstraat 98, Valthe (open 10.30 u) (na ca. 8 km) / Grandcafé Rue de la Gare, Stationsstraat 8, Emmen en/of eenmaal terug in Zuidlaren, Brinkhotel, Brink O.Z.6, Zuidlaren.
  • Avonddiner zaterdag en zondag: zie hierboven. We hoeven (in principe) geen kookspullen mee te nemen. Op beide campings is er een waterkoker beschikbaar en zijn op korte loopafstand 2 restaurants, welke Loes al gereserveerd heb i.v.m. de te verwachten pinksterdrukte en we er zeker terecht kunnen. Laat Loes bij aanmelding even weten, of je wel of niet mee gaat eten (je toch zelf wilt gaan koken). Dan kan ze zo snel mogelijk het definitieve aantal doorgeven aan beide restaurants.
  • Gpx-tracks: ja
  • Kopie van de kaarten: nee

 

Aanmelding en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Loes