Vogezen zwerftocht - 19 t/m 26 oktober 2024

Vorige
De Vogezen, een middengebergte met uitgestrekte beukenbossen, is een prima locatie voor herfst-kleuren-wandelingen. Het is een populair wandelgebied met goed bewegwijzerde en bewandelbare paden

Daarbij kunnen de ‘ballons’ worden beklommen, alhoewel door de ronde toppen sprake is van omhoog lopen. Maar er kunnen toch flinke hoogtemeters gemaakt worden, de hoogste berg is de Grand Ballon met 1424 meter. Vlakbij ligt het Rijndal met leuke wijndorpjes/stadjes, waar in geval van erg slecht weer of als afwisseling naar uitgeweken kan worden.

De uitvalsbasis is een camping in de buurt van Munster, ongeveer op 400 meter hoogte. Van daaruit kunnen dagtochten worden gelopen of een trekking. Cees loopt i.i.g. dagtochten. De meerdaagse trekking met kamperen houdt in dat je deels wild moet kamperen en eten mee moet nemen.

Het voorstel is om op zondag 20 oktober heen te reizen en op de zaterdag 26 oktober weer terug. Op zondagavond kunnen plannen worden gemaakt.

Papieren kaart: vanwege de grootte van het gebied, de wandelroutes en het overzicht is een kaart handig. De ‘oude’ Club Vosges kaart 6/8 is niet meer verkrijgbaar. Op basis van web info, lijkt de navolgende kaart ons een goed alternatief: https://www.das-landkartenhaus.de/kompass-karte-2222-elsass-vogesen-sued.

Routemogelijkheden

Dagtochten: vanaf de camping zijn toppen als de Petit Ballon (1272) en de (Petit) Hohneck (1363) goed te bereiken in (2x) een dagtocht. Voor meerdaagse tochten zijn diverse mogelijkheden.

Dagtochten met autoverplaatsing, wat suggesties:

 • Diverse toppen en de omgeving ervan bijvoorbeeld Grand Ballon (1424), Ballon d’Alsace (1247) etc.
 • De Gazon du Faing, Gazon de Faite en de meren Lac Blanc en Noir.
 • Sentiers des Roches.
 • Wandeling langs de wijnplaatsjes aan de voet van de Vogezen.

Trekkingsuggestie: van de camping naar de Grand Ballon en vandaar de graat volgen richting Col de la Schlucht (Sentier des Roches) enkele gazon’s en Lac Blanc e.o. Lac Noir en vandaar terug.

Ook interessant: de fraaie wijndorpjes/stadjes in de Elzas langs de voet van de Vogezen, onder andere Turckheim, Wettelsheim, Eguisheim en Gueberschwihr. Voor de architectuurliefhebbers: Notre Dame Du Haut, kapel van Le Corbusier, bij Ronchamp (wel 1,5 uur rijden vanaf de camping).

De uitvalsbasis

Camping Les Amis de la Nature. Adres: 4, rue du Château; Luttenbach pres Munster; 68140 Frankrijk. Telefoon 00 33 (0)3 89 77 38 60. Op de camping zijn mogelijkheden om een huisje/barrel te huren voor diegenen die wat meer beschutting en een beter bed willen. Restaurant op camping: open woensdag t/m zaterdag van 9.30-21.30 en zondag van 9.30-15.00, telefoon 00 33 (0)7 71 08 81 00. Dagmenu's, salades, vleeswaren, zuurkool, flammkuchen, drankje of een dessert. Er is ook een brooddepot, op 5 minuten van de camping. Het stadje Munster ligt op 2km afstand en heeft meerdere restaurants en winkels.

Voor kamperen kun je gewoon bij aankomst op de camping inschrijven. Cees zal ze van tevoren informeren dat we komen. Een barrel/huisje moet je zelf bij de camping reserveren.

De ferme-auberges

Naast de plaatsjes in de dalen, zijn er op de hellingen soms ferme-auberges, waar bij de wandelingen al of niet koffie gedronken, gegeten of overnacht kan worden, zie https://www.fermeaubergealsace.fr/. De openingsperiode/-tijden staan op de site. Maar voor eventueel overnachten bij een trekking is het verstandig te reserveren.

 

 

Het Sentier des Roches. Foto Cees (c)

 

 

Praktisch

 • Meerdaagse zwerftocht met naar eigen keuze dagtochten vanaf de uitvalsbasis of een trektocht.
 • Verzamelen op de startcamping op zondag 20 oktober. Wie dat wil kan desgewenst op zaterdag 19 oktober aanreizen.
 • Plannen maken op zondagavond 20 oktober.
 • Afstanden nader te bepalen.
 • 's-Ochtends start om 8:30 uur.
 • Horeca onderweg: PM.
 • Overnachtingen: kamperen. Zie de beschrijving hiervoor.
 • Avondeten: zelf koken of uit eten gaan, afhankelijk van de mogelijkheden.
 • Gpx-track: nee.
 • Kopie van de kaarten: nee.

 

Aanmelding en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefnemer voor aanmelden en inlichtingen: Cees. Opgeven vanaf 1 september. Bij aanmelding s.v.p. doorgeven:

 • Naam/namen en woonplaats.
 • Of je een auto hebt en hoeveel mensen er mee kunnen rijden.
 • Of je graag een trekking wilt lopen en eventueel tochtgenoten zoekt.
 • Of je de eerste (reis)avond mee wilt eten (restaurant).

 

Geen herfst zonder fraaie paddestoelen. Foto: Ellen (c)