Twee dagen wandelen door mooie, afwisselende landschappen gelegen nabij rivier de Dommel
Het plaatsje Liempde is startpunt van de de eerste dag. De tweede dag wandelen we rondom het buitengebied van Sint Oedenrode/Nijnsel, waar ook het Vresselse Bos gelegen is.
Even buiten Liempde zijn hoge bolle akkers, natte beemden, erfgoed en populierenbossen. Dat komen we op onze routes allemaal tegen. Het zijn de goedbewaarde kenmerken van een eeuwenoud landschap, welke op sommige plaatsen gecombineerd zijn met vernieuwde verbindingen, zoals een nieuwe brug over de Dommel (dag 1) tussen Liempde en Olland, speciaal voor fietsers en wandelaars.
Bij St.Oedenrode/Nijnsel (dag 2) vind je natuurgebieden rond het dorpje Nijnsel: het Vressels Bos, de Moerkuilen en de Dommelbeemden. De route gaat langs de schrale hooilanden, een verdroogde beekmeander, kleine moerasgebieden, stuifzandheuvels en ouderwets beheerde weilandjes van dit uiterst aantrekkelijke, onbekende natuurgebied.
We starten/verzamelen rond 10 uur bij het Wapen van Liempde aan de Dorpsstraat. Vanaf daar lopen we met de klok mee, naar het kerkpad door Smalder na de kruising met de Kapelweg. Via het Dommelsteegje komen we aan het eind aan bij het Sint Jans-trekpontje, waar maximaal vijf personen op mogen om het qua gewicht nog goed naar de overkant van de Dommel te krijgen. Ooit kon je via een bruggetje van Liempde naar Kasteren langs de Kasterense Watermolen. Zo’n kilometer stroomopwaarts, ongeveer op de hoek van de Kerkakkers en de Pastoor Dobbeleijnstraat, lag vanouds een pontje over de Dommel. Daar stond tot begin negentiende eeuw de Sint-Janskapel. Daar is dit huidige trekpontje naar vernoemd. Als iedereen aan de overkant is vervolgen wij onze route met aan aantal kilometers langs de Dommel en buigen af via de Slophoosweg naar onze eerste koffiestop Café ‘t Groene Woud, waar we met mooi weer op het terras kunnen zitten. We hebben dan ca. 4 km gelopen.
Hierna lopen we het natuurgebied De Geelders in, wat ten noorden van Liempde gelegen is. Het gebied bestaat uit hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes, heide, grasland en akkers. In het noordoosten van de Geelders stroomt de Beekse Waterloop, waar we ook langs lopen op onze route, welke uitmondt in de Dommel. Tussen 1314 en 1802 hoorde de Geelders bij een groot gebied genaamd de Bodem van Elde of de Vier Gemalen, dat gebruikt werd door de boeren van Boxtel, Sint-Oedenrode, Schijndel en Sint-Michielsgestel. De naam Geelders is mogelijk afgeleid van ‘gelde’, wat laag en nat gebied betekent. Al in de zeventiende eeuw werd het gebied door de Kartuizers(monniken) gebruikt als productiebos voor eikenhakhout. Tegenwoordig behoort Leembos De Geelders tot de belangrijkste natte bosgebieden van Nederland. Door de kwijnende bomen zijn vele holten ontstaan, die een schuil- of broedplaats bieden aan bosuilen of steenmarters. In de voorjaar heb je een prachtig zicht op de met miljoenen bosanemonen bedekte bosbodems.
Na het doorkruisen van Natuurgebied De Geelders en het passeren van MiniCamping De Geelders komen we weer uit bij de Dommel en onderlangs het plaatsje Olland. De naam 'Olland' is mogelijk afgeleid van 'Onlant', wat 'slechte grond' betekent.
Olland ligt in het Dommeldal, terwijl een zijbeek, de Ollandse Waterloop langs het dorp loopt. Het dorp maakt deel uit van nationaal landschap “Het Groene Woud” en ligt in een landbouwgebied dat betrekkelijk kleinschalig is met populierenrijen en soms kleine stukjes bos. Naar het zuiden toe gaat dit over in het Dommeldal, terwijl het gebied naar het noorden toe overgaat in een grootschalige heide-ontginning, 'Rooise Heide' genaamd en grenzend aan Natuurgebied de Geelders.
Net buiten Olland komen we, nu na 9 km, bij onze tweede koffiestop van vandaag, Café De Beuk. We kunnen er ook voor kiezen om nog even door te lopen naar de wel heel leuke, verrassende locatie van De Gasthuishoeve, welke nog 6 km/anderhalf uur verderop gelegen is of dat we bij allebei zullen stoppen.
Na Café De Beuk vervolgen we onze route via de Nieuwstraat, Hoogeind en Kinderbos, kruisen de Ollandseweg om even later uit te komen bij De Hooibrug(is hier aangelegd in april 2020), waar we de Dommel over kunnen steken. Er moet hier vlakbij ook een schuilhut zijn, welke gerestaureerd is naar wat het nu is. Eenmaal over de Hooibrug kunnen we even van de route linksaf doorlopen, voor wie dat aanspreekt, na ca. 350 m Uitkijktoren ‘Rond door Recht’ beklimmen. Deze transparante toren is gemaakt van cortenstaal, deels omkleed met staaldraad. Met deze open constructie verwijst de ontwerper van de toren, Lucas Lenglet, naar het omliggende coulisselandschap met zijn halfopen vergezichten, weidse graslanden met hier en daar groepen bomen. Ook de hoogte van die bomen zie je in de toren terug. Weer terug en de route vervolgend komen we via de Liempdseweg uit bij Gasthuishoeve, een bijzondere en kleurrijke locatie met een unieke mediterrane binnentuin, om nog even te pauzeren voordat we met nog de laatste 6 km te gaan, weer teruglopen naar ons startpunt van vanmorgen, Restaurant Het Wapen van Liempde. Dit is het adres waar we ons avonddiner zullen hebben, voordat we naar de camping in Nijnsel zullen rijden en/of voor wie voor één dag mee heeft gelopen en weer op huis aan wil gaan, mogelijk alleen een drankje hier nog mee te drinken of ook mee te eten. Laat bij aanmelding weten, wat je voorkeur heeft i.v.m. te reserveren tafel en aantal personen.
We rijden rond 9 uur na ontbijt en kampeerspullen weer in de auto, eerst naar Natuurpoort de Vresselse Hut in Nijnsel, waar we vandaag ons startpunt hebben. We starten daar rond 9:15 uur en lopen met de klok mee richting het Vresselse Bos. Vressel en Nijnsel betekenen letterlijk oude en nieuwe woonplaats. Vressel bleef altijd een buurtschap, Nijnsel groeide uit tot een dorp.
We lopen via de Vresselseweg en slaan, na het Bakkerpad, rechtsaf naar de Lieshoutseweg en even later naar links om bij de Veldweg(uitkijk)toren te komen. Leuk om er even op te klimmen om van het uitzicht te kunnen genieten over de Dommelbeemden en omgeving. Na deze toren lopen we via de Achterstesteeg naar voor vandaag onze enige, leuke en kleurrijke koffiestop (na ca.7 km) van de Boerderijwinkel met terras De Klaproos. Je kunt hier leuke en lekkere biologische producten kopen, dus zeker even de moeite waard om hier in het winkeltje binnen te kijken, naast dat we hier ook koffie kunnen drinken met zelfgemaakte taart voor een nog betaalbare prijs.
Na dit bezoek lopen we even hetzelfde pad terug over de Achterstesteeg om via het Everse Akkerpad onze route te vervolgen. We passeren een uitkijkplatform en later De Moerkuilen. De Moerkuilen is een veenplas in het Dommeldal. Je vindt hier verschillende soorten waterlelies, fonteinkruiden, slangenwortel en zeggensoorten. Deze plas is ontstaan in een laagte met veengrond die werd afgegraven voor het winnen van turf. Vandaar de naam veenplas. Deze visrijke veenplas trekt veel vogels aan. Rondom deze plas is een broekbos ontstaan, welke wordt begrensd door begroeide rivierduintjes. Er is een gevarieerde flora met onder meer hengel- en dalkruid. Een aantal kilometers later komen we door het Vresselse Bos. Het Vresselse Bos is een bosgebied van 241 hectare groot en ligt ten oosten van het kerkdorp Nijnsel/Sint-Oedenrode en de rivier de Dommel. Het bos is genoemd naar de nabijgelegen buurtschap Vressel. Dit gebied van 250 hectare ligt op een stuifzandheuvel, die drie meter hoger is dan de omliggende akkers. Vennen en natte heiden vormen prachtige gedeelten tussen begroeide heuvels en bos. Het bos is een leefplaats voor Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Aan de randen van het gebied woonden boeren die veel last hadden van het stuifzand. Om de akkers te beschermen werd daarom besloten de stuifzanden te bebossen. In die tijd werden vrijwel uitsluitend naaldhoutsoorten toegepast. Het hedendaagse beheer door Staatsbosbeheer richt zich meer op het verkrijgen van een meer gevarieerd bosbeeld, met ondermeer inlandse eik, linde en beuk. Om te voorkomen dat de in het bosgebied gelegen Hazenputten verdrogen, wordt concurrerende beplanting rondom de vennen verwijderd.
Het gebied rondom de vennen wordt ook hier begraasd door Schotse Hooglanders. Bijzondere vegetatie komt vooral rondom de vennen voor. Het gebied kent een rijke vogelpopulatie waaronder de geelgors, het goudhaantje maar ook de buizerd, havik en zwarte specht. De Hazenputten, een natuurlijk ven, bevindt zich in het midden van het gebied, waar we later op de route langskomen nadat we het Vresselse bos doorkruist hebben. Daarvoor komen we nog langs het Haverven en Heikantven, wat onderdeel is van natuurgebied De Mosbulten.
De Mosbulten is rond 2000 ontwikkeld ter compensatie van de natuuraantasting door de aanleg van de A50. In het kader van de natuurontwikkeling werd het Haverven opnieuw uitgegraven evenals de zuidkant van het Heikantven. Het oorspronkelijke slotenpatroon is nog deels zichtbaar. Sinds de afronding van de aanlegwerkzaamheden in 2001 zijn er hier veel bijzondere planten te vinden, waarvan de zaden vermoedelijk nog in de bodem aanwezig waren. In het gebied komen ook veel vogels voor.
Na De Mosbulten lopen we via de rand van het Vresselse Bos, terug naar ons startpunt van vandaag, De Vresselse Hut. Daar aangekomen, kunnen we er op het terras(met mooi weer) of anders binnen, nog een afsluitend biertje nemen. Wie dat zou willen, kan daarbij friet met kroket/hamburger e.d. bestellen.
Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.
Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Loes.
Iedereen die zich aanmeldt wordt verzocht aan te geven of je alle dagen of een gedeelte daarvan gaat meelopen en of je zaterdagavond mee eet. Verder of je met de auto of met het OV komt. Dit laatste voor het geval autovervoer nodig is voor de OV'ers.
Foto's op deze pagina: Loes (c)