Winterweekend Oost-Nederland 2025 | 8 en 9 februari 2025

Vorige

Dit is het jaarlijkse winterweekend in Oost-Nederland door de NKBV-zwerftochten, voorheen het Twente weekend. Dit keer wandelen we van Velp via het Nivonhuis bij Eerbeek naar Dieren

Aansluitend op een ruim 35-jarige zwerftochtentraditie maken we in de winter een mooie tweedaagse lichtgewicht looptocht in Oost-Nederland, van Velp via Eerbeek naar Dieren.

Vanwege de overnachting in een Nivonhuis is er afwijkende werkwijze, nl. vroege aanmelding en betaling vooraf.

Meld je snel aan als je in het Nivon Natuurvriendenhuis wil overnachten!
Vooraf: Voor deze tocht is het – net als afgelopen jaar - noodzakelijk om heel vroegtijdig een groepsreservering te maken voor het ABK-huis bij Eerbeek (Nivon Natuurvriendenhuis). Reden: de strenge reserveringsvoorwaarden. Er is een optie genomen voor dertig personen. Dit leek ons een acceptabele groepsgrootte: grote interesse in het verleden en in de praktijk wordt er gelopen in kleine groepjes. Die optie loopt af op maandag 11 november aanstaande. Om deze optie om te kunnen zetten in een formele reservering is het nodig om voldoende mensen te vinden, die zich uiterlijk vrijdag 8 november aanmelden en die – na bevestiging - meteen de betaling doen voor de overnachting. Dan kan het weekend doorgaan. De initiatiefnemers moeten bij formele reservering op 11 november direct 30% van het totaalbedrag overmaken. Op 30 november sluit de mogelijkheid voor inschrijving voor dit weekend. Details vind je hierna.

 

Het wandelgebied: de Veluwezoom

Deze tweedaagse zwerftocht vindt plaats in het Nationaal Park (NP) de Veluwezoom (wikipedia). Dat NP is om heel goede redenen niet alleen het oudste (1930), maar ook het grootste NP van Nederland. De reliëfrijke Oost-Veluwse stuwwal met z’n uitgebreide heidevelden, gevarieerde bossen en smeltwatervalleien kent aan de zuidoostzijde steilranden op de overgang naar de IJsselvallei. Vruchtbare lössgronden maakten het van oudsher heel aantrekkelijk voor de elite om hier landgoederen aan te leggen: goed voor landbouw, maar ook voor de aanleg van imposante parken. Bomen kunnen hier zomaar twee keer zo hoog en breed worden als bovenop de stuwwal. We nemen twee dagen de tijd om dit zeer gevarieerde NP uitgebreid te doorkruisen.
Omdat je overnacht in een Natuurvriendenhuis kun je lichtgewicht lopen. Maaltijden verzorg je zelf, maar er zijn mogelijkheden om het avondeten zaterdag en/of de lunches (van) ‘buiten de deur’ te nemen. Alles wat je nodig hebt tijdens dit weekend past dus in je dagrugzak! Het overgrote deel van de twee routes is onverhard. Onderweg is er op een aantal punten horeca.

 

Posbank, foto G. Lanting (c), via wikimedia

 

Wandelvoorstel

Zaterdag 8 februari: wandeling van treinstation Velp naar ABK-huis bij Eerbeek (ongeveer 26,5 km)
Starttijd: 09:45 uur. Startpunt is treinstation Velp. Onze eerste bestemming is het imposante Kasteel Biljoen (vanaf 1530), een waterburcht met park in de uiterwaarden van de IJssel. Bij de klim tegen de stuwwal volgen we min of meer de loop van de Beekhuizense beek, een gegraven spreng omzoomd door een mooi oud beukenbos. Via het Herikhuizerveld bereiken we het bekende gebied rond de Posbank, een hoge plek (90 m) met prachtig naar beneden kronkelende smeltwaterdalen. Centraal in het NP ligt de Rheder & Worth-Rederheide met uitgestrekte heidevelden, bossen en een enkel stuifzandgebied. Via deze heide, de Imbosberg, het Eerbeekseveld en het sprengengebied van de Soerensebeek lopen we verder. Verscholen in de bossen treffen we daar de HAL-huisjes, in 1952 gebouwde vakantieonderkomens voor de medewerkers van de toenmalige Holland Amerika Lijn (HAL). Tot slot arriveren we in het NIVON ABK-huis in Hall, net ten oosten van Eerbeek. Voor aankomst in het ABK-huis kun je desgewenst nog wat inkopen doen voor ’s avonds (diner, drank, enz.).

Zondag 9 februari: wandeling van het ABK-huis via diverse hoogtepunten naar station Dieren (27 km)
Na het ontbijt (zelf verzorging) gaan we rond 08:30 uur op pad. Onderweg komen we – zowel letterlijk als figuurlijk – langs vele hoogtepunten van NP de Veluwezoom. Aan de randen van de Veluwezoom vinden we door mensen gegraven bronbeken, die met name werden gebruikt voor de aandrijving van watermolens, voor het maken van papier en/of voor wasserijen. De Beekhuizense beek van de eerste dag was daar een voorbeeld van en deze dag volgen we een deel van de Zilvense Beek. Via smalle paden en kleine bruggetjes slingeren we langs het stromende, heldere water. Het heuvelachtige bos- en heidegebied van de Loenermark was al vanaf de 10e eeuw in gebruik bij de marke van Loenen. Je vindt er onder meer eikenstrubben en jeneverbesstruwelen. Het is ook een toevluchtsoord voor wild. Via de Valenberg (70 m) gaat het richting het gehucht De Imbosch. De bewoners van deze nederzetting kregen destijds in ruil voor bosarbeid huis en land ter beschikking. Via het kerkepad naar Rosendaal lopen we de Rheder- en Worth-Rhederheide op (ander deel dan de dag ervoor). We komen langs de ruïnes van een voormalig Duits radiopeilstation uit WO II en kort daarop bereiken we het hoogste punt van Nederland (Zuid-Limburg daargelaten). Dit punt - Signaal Imbosch - is een voormalige signaalpost van de Rijksdriehoeksmeting. De dag sluiten we af via de lange en kaarsrechte Koningslaan, een prachtige oude beukenlaan door geaccidenteerd terrein en aangelegd door Koning-stadhouder Willem III. Via de Carolinahoeve, de Prins Willemberg en de Carolinaberg bereiken we het eindpunt, treinstation Dieren.

 

 

 

Overnachting

  • Overnachting in het ABK-huis, een NIVON Natuurvriendenhuis, Hallseweg 12, Hall (ten oosten van Eerbeek). Home - ABK Huis (nivon.nl) Een Natuurvriendenhuis is een groot huis middenin de natuur met gezamenlijke ruimtes en wordt beheerd door vrijwilligers. Je overnacht op basis van zelfvoorziening (maaltijden zijn niet beschikbaar en dus niet inbegrepen). We kunnen gebruikmaken van een zaal geschikt voor ongeveer 40 personen, ook andere gasten maken daarvan gebruik. Je kunt daar terecht voor zelf klaargemaakte drankjes, avondeten, ontbijt, enz. Er is een grote volledig geoutilleerde keuken voor alle gasten: je hoeft geen eet-/drink- en kookgerei mee te nemen. Sanitaire voorzieningen deel je met anderen. Er zijn warme douches. Er is veel buitenruimte en een flink terras. Meenemen huisdieren is niet toegestaan.
  • Opmerking: in de periode dat wij in het ABK-huis bivakkeren krijgen met name kamers en voorzieningen op de begane grond een opknapbeurt. Dat deel van het gebouw wordt in die periode niet verhuurd. Wellicht zorgt die opknapbeurt voor beperkt ongemak. Alle centrale voorzieningen die voor ons van belang zijn functioneren echter normaal.
  • Kamperen kan op het Natuurkampeerterrein Het Hallse Hull direct naast het ABK-huis. Voorwaarde: je bent lid van NIVON of in het bezit van de Natuurkampeerkaart (1 kaart is voldoende voor 1 plek met max. 4 personen). Wil je in het kader van dit weekend daar kamperen: regel dit dan zelf via Home - Het Hallse Hull (nivon.nl) Informeer dan meteen ook de initiatiefnemers over je deelname aan het weekend. Zie daarvoor kopje ‘aanmelding’ aan het einde van deze praktische informatie.
  • Kosten incl. toeristenbelasting voor één overnachting in Natuurvriendenhuis bedragen voor niet-Nivonleden € 37,50 p.p. en voor Nivonleden: € 25,50 p.p. (voorwaarde: bij aankomst Nivon-kaart tonen). Je overnacht in een (gedeelde) slaapkamer, voornamelijk 2-persoons. Er zijn ook enkele 3-persoonskamers, waarvoor je je op kunt geven. Er zijn in deze periode geen 1-persoonskamers beschikbaar vanwege de renovatie. Alle prijzen zijn incl. toeristenbelasting € 1,94 p.p.
  • Als het weekend definitief door gaat ontvang je dan meer gedetailleerde informatie met betrekking tot onder meer de outillage van de ABK-keuken, meenemen dan wel huren van dekbedset (dekbedovertrek, onderlaken en kussensloop), en dergelijke.
  • Er is een optie genomen voor een overnachting van maximaal dertig deelnemers. Die optie loopt af op maandag 11 november. Om die optie om te kunnen zetten in een formele reservering is het nodig om voldoende mensen te vinden, die zich uiterlijk vrijdag 8 november a.s. aanmelden en ook meteen na de bevestiging door Henk de betaling doen voor de overnachting. Dan kan het weekend doorgaan. Pas na ontvangst van de betaling is je aanmelding compleet. De initiatiefnemers moeten bij formalisering van de reservering op maandag 11 november direct 30% van het totaalbedrag overmaken. Er geldt het systeem dat wie het eerst komt het eerst maalt. Als er zich meer dan dertig mensen aanmelden, zullen degenen die daarna komen als daar plaats is, kunnen kamperen op het hiervoor genoemde terrein Het Hallse Hull.
  • Rond 15 november a.s. krijgt iedereen die zich heeft aangemeld bericht wat de stand van zaken is met betrekking tot het aantal aanmeldingen en of het weekend definitief door kan gaan. Dat wordt dan ook vermeld op de zwerftochten website. Gaat het weekend door dan is aanmelding nog mogelijk tot en met 29 november. Direct na die datum moeten eventueel niet afgenomen slaapplekken worden teruggegeven aan het ABK-huis.
  • In de periode 29 november- 31 december is er wellicht – maar niet zeker – enige coulance mogelijk voor het geval een deelnemer moet annuleren. Let op: je betaling is bij annulering in principe niet-restitueerbaar. Tot donderdag 7 februari is het echter mogelijk om in geval van annulering zelf een vervanger aan te dragen bij de initiatiefnemers (per mail aan Henk); of iemand van de eventuele reservelijst neemt je plaats in.

 

Overige praktische zaken

  • Tweedaags wandelweekend. Je kunt er echter ook voor kiezen om alleen mee te wandelen (1 of 2 dagen) zonder overnachting. Meld je s.v.p. ook in dat geval aan.
  • Afstand per dag: circa 26-27 km. We lopen in kleine groepjes en in eigen tempo.
  • Beginpunt op zaterdag: treinstation Velp, buiten bij uitgang Stationsplein. Start om 09:45 uur. Eindpunt die dag, tevens overnachtingsplek, is het ABK-huis ten oosten van Eerbeek, een Nivon Natuurvriendenhuis. Zondag lopen we vanaf het ABK-huis naar het eindpunt: treinstation Dieren.
  • Autoreizigers: bij treinstation Velp is een gratis P+R parkeergelegenheid van Q-park met 76 plaatsen. Overigens is er ook bij treinstation Dieren - eindpunt - een gratis P+R (Harderwijkerweg 2, direct ten westen van het station).
  • Horeca onderweg: op beide wandeldagen zijn er onderweg enkele horecagelegenheden, inclusief een gelegenheid voor lunch ongeveer halverwege (op zondag wat omlopen). Details hierover ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek.
  • Je moet sowieso zelf zorgen voor je eigen ontbijt zondagochtend en twee keer lunch (tenzij je onderweg een lunch neemt in een eetgelegenheid).
  • Avondeten op zaterdagavond: naar eigen keuze zelf koken in de goed geoutilleerde keuken, dan wel een andere optie. Op korte loopafstand vanaf het ABK-huis is er geen restaurant dat een groepsreservering accepteert. Deelnemers ontvangen ruim voorafgaand aan het weekend nadere informatie over opties voor het avondeten, waaronder wellicht het laten brengen van maaltijden, een buffet of iets dergelijks door een cateringbedrijf (voor de mensen die zich daarvoor aanmelden), enz.
  • Gpx-tracks: ja. Ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek.
  • Kopie van kaarten: nee.

 

Aanmelding en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefnemers: Willem en Henk. Aanmelden en inlichtingen bij Henk. Geef bij aanmelding s.v.p. ook door: je 06-nummer en of je NIVON-lid bent (dan inclusief je NIVON-lidmaatschapsnummer).

Bij de bevestiging van je aanmelding door Henk zit het verzoek om het verschuldigde bedrag per omgaande over te maken (incl. bankrekeningnummer). Let op: van 19 t/m 27 oktober is Henk op trektocht in de Vogezen en kan dan veelal niet of niet direct reageren. Maar je kunt je ook dan wel aanmelden natuurlijk.