Zwerfdagtocht Driebruggen - 9 november 2024

Vorige

Dagtocht door Driebruggen, Hekendorp en Waarder, landelijk gelegen in het Groene Hart van Zuid-Holland nabij Reeuwijk

Net als de eerder gelopen dagtocht vanuit Lopik kun je hier ook over mooie, verrassende, soms ‘avontuurlijke’ smalle paden komen door dit afwisselende gebied, waar je niet zo snel aan denkt om er een route te gaan lopen.

Het ligt voor de hand dat de naam van het dorp Driebruggen verwijst naar een drietal bruggen. Deze bruggen lagen over de Grote of Dubbele Wiericke. Beide kanalen zijn in de 15e eeuw gegraven en zijn onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. In het dorp Driebruggen zijn veel agrariërs te vinden. Ook vind je er prachtige boerderijen, sommige van deze boerderijen komen uit de 16e eeuw! Voor je verse dagelijkse boodschappen breng je een bezoek aan de slager en de dorpswinkel. Er is veel levendigheid in dit unieke, gelegen dorp.

Hekendorp is een klein, onbekend dorpje in het westelijke deel van de provincie Utrecht in de gemeente Oudewater. Hekendorp ligt aan de Hollandse IJssel en de Dubbele Wiericke, het is een typisch veertiende-eeuws dijkdorpje. Het hart van het dorp wordt gevormd door de Goejanverwellesluis. Deze sluis heeft nog een bijzondere rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Hekendorp is ontstaan aan het einde van de dertiende eeuw nadat de Hollandse IJssel werd afgedamd. Nadat de Enkele en de Dubbele Wiericke gegraven werden halverwege de veertiende eeuw was er sprake van een dorp. Hekendorp was indertijd als heerlijkheid leenhorig aan de Graaf van Holland. Bijzonder element in het dorp is de schandpaal met daarop een beeld van een niet geblinddoekte Vrouwe Justitia.

Waarder is een dorp met zo’n 1700 inwoners. Er wordt al over Waarder gesproken sinds het jaar 1108! Daarom vierde het dorp in 2008 haar 900-jarig bestaan. Tot in de hoge middeleeuwen bestond de regio uit onbewoonbaar moeras en veenwildernis. Tussen 1050 en 1125 werd begonnen met de ontginning. Hierdoor ontstond het kenmerkende polderlandschap zoals dat nu nog steeds bestaat. Waarder is ontstaan rondom een hoger gelegen stuk grond, langs het veenriviertje de Kerverse Wetering. Het dorp beslaat onder de andere de Oosteinderpolder, Westeinderpolder, Korte Waarder en Kerverland. Daarnaast vallen de buurtschappen Oosteinde en Westeinde er voor een groot gedeelte onder. In de jaren zeventig werd het dorp uitgebreid aan de Kosterdijk en een nieuwbouwwijk achter de Molendijk.

De wandeling

Ons startpunt voor de dagtocht is bij Uitspanning Goejanverwelle in Hekendorp, waar ook de bushalte (4 minuten lopen) en voldoende parkeerplaats vlakbij is. We volgen de route over allerhande dijken, smalle weggetjes en graspaden. Op de Nieuwenbroeksedijk (Reeuwijk) is er een Uitkijkpunt Kerfwetering, met uitzicht over de Kerfwetering, gelegen in het oostelijke deel van de plas Gravenkoop. Hierna lopen we door naar ons volgende uitkijkpunt, uitkijktoren De Wierickewachter met een mooi uitzicht over de Enkele Wiericke en de weidse landelijke omgeving er om heen. Via het Wierickepad komen we uit bij onze eerste koffiestop, Restaurant De Custwijc in Driebruggen. Via de Kerkweg en het Wierickepad langs de Dubbele Wiericke verlaten we Driebruggen. We lopen nog even verder langs de Dubbele Wiericke en komen via de Molendijkerdwarsweg en de Molendijk Waarder binnen. We vervolgen onze route naar Hogebrug, waar een Treinspotplek als uitzichtspunt zou moeten zijn langs de Dubbele Wiericke. Vanaf dit punt is het nog enkele kilometers te gaan voordat we weer bij ons startpunt van vanmorgen terug komen. We kunnen hier gaan eten en/of wat drinken. Laat mij even weten bij aanmelding of je na afloop mee gaat eten of alleen wat drinken. Dit i.v.m. reservering van een tafel. Ook of je met het OV komt of met eigen auto.

 

 

Praktisch

  • Zwerfdagtocht
  • Verzamelen: zaterdagmorgen 9.30 u bij Uitspanning Goejanverwelle, Goejanverwelle 29A, Hekendorp (open za 11-22 u)
  • Afstand ca. 25 km
  • Eigen vervoer en parkeren: parkeerplaatsen rondom de Uitspanning Goejanverwelle
  • OV: Reis via Utrecht Centraal. Aankomst: 8.22 u/ Loop naar Bushalte CS Jaarbeurszijde Perron C10/ met Syntus Streekbus 107 richting Gouda via De Meern. Vertrek: 8.29 u. Uitstappen: 9.12 u Bushalte Hekendorp Veer en met ca. 4 minuten lopen ben je bij Goejanverwelle.
  • Horeca: Start-&eindpunt: Uitspanning Goejanverwelle, Goejanverwelle 29A, Hekendorp/Café Restaurant Custwijc, Laageind 1, Driebruggen(open 11 u/na ca 8,5 km)
  • Avonddiner: Laat even weten i.v.m. reservering van een tafel, of je na afloop mee gaat eten of alleen wat mee gaat drinken in Uitspanning Goejanverwelle.
  • Kaartkopie: nee
  • Gpx-track: ja

 

Aanmelding en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Loes