Zwerfdagtocht over stuwwal Rijk van Nijmegen | 31 augustus 2025

Vorige

Rondwandeling vanuit het dorp Beek met als kern de prachtige natuurwandelroute van Staatsbosbeheer over de stuwwal met 'acht bergen’ ten oosten van Nijmegen

Rondwandeling van 25 km vanuit het dorp Beek met als kern de prachtige natuurwandelroute N70 van Staatsbosbeheer (SBB) over de stuwwal met 'acht bergen’ ten oosten van Nijmegen. Op drie plekken is er een extra lus toegevoegd. Je kunt de tocht dus ook heel eenvoudig inkorten door één of meerdere lussen achterwege te laten. Op weinig plekken in Nederland tref je op korte afstand zo’n landschappelijke variatie aan. Veruit het grootste deel van de route bestaat uit onverharde paden.

 

Het wandelgebied

De sikkelvormige stuwwal Nijmegen – Mook – Kleef (Duitsland) is een restant van de massieve stuwwal waar ook Montferland, Veluwe en Utrechtse Heuvelrug ooit toebehoorden. Die stuwwal werd gevormd tijdens het Saalien, de voorlaatste ijstijd die eindigde ongeveer 125.000 jaar v. Chr. Pas 30.000 jaar v. Chr. lukte het de Rijn om ten oosten van Nijmegen met een scherpe bocht definitief door te breken naar het westen. Sindsdien zijn de Veluwe plus Montferland enerzijds en de stuwwal bij Nijmegen anderzijds van elkaar gescheiden door de Rijn, die zich ten oosten van Nijmegen opsplitst in Waal en Neder Rijn. De sterke stroming van deze rivieren ondermijnde de stuwwallen en creëerde ook aan de zuidkant steile hellingen. De laaggelegen uiterwaarden van deze rivieren ten zuidoosten van Arnhem vallen - samen met de stuwwal Nijmegen-Groesbeek-Mook - sinds 2006 onder het beheerregiem van het Nationale Landschap Gelderse Poort.

 

Wandelvoorstel

De kern van de tocht bestaat uit de natuurwandelroute N70 van ong. 16 km van SBB, die we tegen de klok in volgen. Tijdens de wandeling doorkruisen we met name de heuvelachtige noordrand van de stuwwal bij Nijmegen met een achttal ‘toppen’ tot 93 m, vaak met mooie uitzichtpunten en steil aflopende smeltwaterdalen. Er wordt dus flink gestegen en gedaald, totaal is er ongeveer 375 m hoogteverschil. Hoogte- en dieptepunten hebben vaak illustere namen als: Duivelsberg, de Elyzeese Velden met z’n glooiende akkers, Hengstdal en Filosofendal. In het noordeliike deel van de stuwwal treffen we mooie oude bossen aan met o.m. hoge beuken, eiken, rododendrons, knotbomen, kastanjebomen en ook enkele bronbeekjes.

Op drie plekken is er een extra lus toegevoegd aan de SBB-route. Om te beginnen het Kops Plateau (Ubbergen) aan de rand van Nijmegen. Op dit hoge plateau bouwden de Romeinen ong. 2000 jaar geleden een commandocentrum, van waaruit campagnes tegen de Germanen werden aangestuurd. Verderop lag een legerkamp voor 12.000 soldaten. Bij de tweede extra lus buigen we bij de hoofdkern van Berg en Dal af naar het zuiden en doorkruisen het noordelijke deel van het Groesbeekse Bos, ook wel ’t Grüske genoemd. Naast bossen zijn er ook diverse open stukken. We lopen hoog en passeren weer diverse uitstulpingen in het landschap w.o. de Galgenberg, de Meiberg en de Vlierenberg. Het Groesbeek Canadian War Cemetary and Memorial ligt 150 m ten zuiden van de route (Groesbeek Canadian War Cemetery | Cemetery Details | CWGC) Deze serene plek telt ruim 2600 graven en is 24 uur per dag toegankelijk. Na ruim 17 km kan er aangelegd worden bij Pannenkoekhuis De Heksendans.

We dalen vandaar af naar een bronbeek in het prachtige Filosofendal, lopen een stukje precies over de grens met Duitsland en klimmen door naar de Duivelsberg met een mooi uitzichtpunt richting de uiterwaarden van de Gelderse Poort. Ook hier is er horeca: Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg (na 20,5 km). Je treft hier veel tamme kastanjebomen, die ooit door de Romeinen in de Lage Landen geïntroduceerd zijn. Nu volgt een stevige afdaling naar de uiterwaarden en het Wylerbergmeer. In de slagschaduw van de stuwwal lopen we door een uithoek van de Ooijpolder naar het eindpunt (= startpunt) van de tocht in Beek.

 

 

Horecamogelijkheden

  • Bij start- c.q. eindpunt van de tocht: Hotel Spijker, een stijlvol familiehotel op een unieke locatie in Beek. Open v.a. 08.00 uur ’s ochtends.
  • Na ruim 17 km: Pannenkoekhuis De Heksendans, Oude Kleefsebaan 425, 6572 AZ Berg en Dal. Tel. 024 684 16 10.
  • Na 20,5 km: Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Duivelsberg 1, 6572 BE Berg en Dal. Tel. 024 684 1439.

 

Praktisch

  • Dagzwerftocht: rondwandeling.
  • Verzamelen bij startpunt (tevens eindpunt) Hotel-Restaurant ’t Spijker, Rijksstraatweg 191, 6573 CP, Beek-Ubbergen.
  • Loopafstand: ca. 25 km; eenvoudig in te korten. Hoogtemeters: ong. 375 m stijgen en dalen.
  • Eigen vervoer en parkeren: aan de westrand van Beek is er de gratis parkeerplaats 'van Hasseltstraat'. Bereikbaar via de afslag van de Rijksstraatweg Beek tussen de nummers 139 en 147. Dit is de Verbindingsweg. De eerste afslag links brengt je op de P-plaats (altijd open). Loopafstand tot startpunt Hotel ’t Spijker (Rijksstraatweg 191): ong. 550 m.
  • OV: reis naar station Nijmegen. Neem vanaf busstation (perron F) Breng Bus 8 richting Berg en Dal, vertrek 09:25 uur. Uitstappen bushalte De Meerberg, Berg en Dal: 09:43 uur. Vandaar is het nog 1,3 km / 15 minuten lopen via verharde wegen naar het startpunt, deels door een stuk bos; aankomst net voor 10 uur. Er wordt gewacht op reizigers van wie bekend is dat ze met deze bus komen. Neem bij eventuele vertraging van de bus direct contact op met Henk. Terugreis: tegen het einde van de tocht kun je bij de kruising met de N 325 (Nieuwe Rijksweg; dus voor aankomst in bebouwde kom Beek) opstappen bij bushalte Sint Hubertusweg (uurdienst). Met Breng Bus 58 ben je dan in 11 min. bij station Nijmegen. Alternatief: vanaf eindpunt van de tocht in 15 min. doorlopen naar de bushalte De Meerberg, Berg en Dal (omgekeerde route van die op heenweg ’s ochtends). Met die bus ben je in 18 min. bij station Nijmegen (ook uurdienst). Suggestie: huur een OV-fiets bij station Nijmegen voor € 4,65 per dag. Het is slechts 6 km fietsen naar het startpunt van de wandeling. Om een OV-fiets te huren, heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig met daarop een gratis OV-fiets abonnement of NS Flex-abonnement.
  • OV-reizigers: check s.v.p. de dag voor de wandeling of er wellicht werkzaamheden zijn aan het spoor o.i.d.
  • Horeca: zie hierboven.
  • Gpx-track: ja, wordt ongeveer een week voor de wandeling gemaild.
  • Kopie van de kaarten: nee.

 

Aanmelding en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefnemer voor aanmelden en inlichtingen: Henk.