Rondwandeling vanuit het dorp Beek met als kern de prachtige natuurwandelroute van Staatsbosbeheer over de stuwwal met 'acht bergen’ ten oosten van Nijmegen
Rondwandeling van 25 km vanuit het dorp Beek met als kern de prachtige natuurwandelroute N70 van Staatsbosbeheer (SBB) over de stuwwal met 'acht bergen’ ten oosten van Nijmegen. Op drie plekken is er een extra lus toegevoegd. Je kunt de tocht dus ook heel eenvoudig inkorten door één of meerdere lussen achterwege te laten. Op weinig plekken in Nederland tref je op korte afstand zo’n landschappelijke variatie aan. Veruit het grootste deel van de route bestaat uit onverharde paden.
De sikkelvormige stuwwal Nijmegen – Mook – Kleef (Duitsland) is een restant van de massieve stuwwal waar ook Montferland, Veluwe en Utrechtse Heuvelrug ooit toebehoorden. Die stuwwal werd gevormd tijdens het Saalien, de voorlaatste ijstijd die eindigde ongeveer 125.000 jaar v. Chr. Pas 30.000 jaar v. Chr. lukte het de Rijn om ten oosten van Nijmegen met een scherpe bocht definitief door te breken naar het westen. Sindsdien zijn de Veluwe plus Montferland enerzijds en de stuwwal bij Nijmegen anderzijds van elkaar gescheiden door de Rijn, die zich ten oosten van Nijmegen opsplitst in Waal en Neder Rijn. De sterke stroming van deze rivieren ondermijnde de stuwwallen en creëerde ook aan de zuidkant steile hellingen. De laaggelegen uiterwaarden van deze rivieren ten zuidoosten van Arnhem vallen - samen met de stuwwal Nijmegen-Groesbeek-Mook - sinds 2006 onder het beheerregiem van het Nationale Landschap Gelderse Poort.
De kern van de tocht bestaat uit de natuurwandelroute N70 van ong. 16 km van SBB, die we tegen de klok in volgen. Tijdens de wandeling doorkruisen we met name de heuvelachtige noordrand van de stuwwal bij Nijmegen met een achttal ‘toppen’ tot 93 m, vaak met mooie uitzichtpunten en steil aflopende smeltwaterdalen. Er wordt dus flink gestegen en gedaald, totaal is er ongeveer 375 m hoogteverschil. Hoogte- en dieptepunten hebben vaak illustere namen als: Duivelsberg, de Elyzeese Velden met z’n glooiende akkers, Hengstdal en Filosofendal. In het noordeliike deel van de stuwwal treffen we mooie oude bossen aan met o.m. hoge beuken, eiken, rododendrons, knotbomen, kastanjebomen en ook enkele bronbeekjes.
Op drie plekken is er een extra lus toegevoegd aan de SBB-route. Om te beginnen het Kops Plateau (Ubbergen) aan de rand van Nijmegen. Op dit hoge plateau bouwden de Romeinen ong. 2000 jaar geleden een commandocentrum, van waaruit campagnes tegen de Germanen werden aangestuurd. Verderop lag een legerkamp voor 12.000 soldaten. Bij de tweede extra lus buigen we bij de hoofdkern van Berg en Dal af naar het zuiden en doorkruisen het noordelijke deel van het Groesbeekse Bos, ook wel ’t Grüske genoemd. Naast bossen zijn er ook diverse open stukken. We lopen hoog en passeren weer diverse uitstulpingen in het landschap w.o. de Galgenberg, de Meiberg en de Vlierenberg. Het Groesbeek Canadian War Cemetary and Memorial ligt 150 m ten zuiden van de route (Groesbeek Canadian War Cemetery | Cemetery Details | CWGC) Deze serene plek telt ruim 2600 graven en is 24 uur per dag toegankelijk. Na ruim 17 km kan er aangelegd worden bij Pannenkoekhuis De Heksendans.
We dalen vandaar af naar een bronbeek in het prachtige Filosofendal, lopen een stukje precies over de grens met Duitsland en klimmen door naar de Duivelsberg met een mooi uitzichtpunt richting de uiterwaarden van de Gelderse Poort. Ook hier is er horeca: Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg (na 20,5 km). Je treft hier veel tamme kastanjebomen, die ooit door de Romeinen in de Lage Landen geïntroduceerd zijn. Nu volgt een stevige afdaling naar de uiterwaarden en het Wylerbergmeer. In de slagschaduw van de stuwwal lopen we door een uithoek van de Ooijpolder naar het eindpunt (= startpunt) van de tocht in Beek.
Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.
Initiatiefnemer voor aanmelden en inlichtingen: Henk.