Zwerftocht Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal | 7 en 8 september 2024

Vorige
Zwerftocht door de fraaie Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal, met kamperen op het mooi gelegen natuurkampeerterrein Twilhaar

Er staan twee tochten op het programma met een lengte van 27 – 29 km.

Op zaterdag starten we na een transfer bij een parkeerplek ten noorden van de Archemerberg tussen Lemele en Ommen. Loopafstand ongeveer 27 km. Details transfer: zie verderop onder ‘praktisch’. De Archemerberg (78 m) en de Lemerlerberg (50 m) maken deel uit van de noordelijke uitloper van de Sallandse Heuvelrug. Vanaf de heidevelden rond de toppen heb je prachtige uitzichten op de verre omgeving. Vandaar steken we door naar het hierboven beschreven Reggedal en nemen uiteindelijk een route tussen Nijverdal en Hellendoorn door terug naar de kampeerplek.

Op zondag is de kampeerplek zowel start- als eindpunt. De route (ongeveer 28,5 km) loopt tegen de klok in en slingert over golvende heidevelden, loopt langs het lanenrijke landgoed De Sprengenberg met de Palthetoren, doet verscheidene ‘bergen’ of ‘belten’ aan met prachtige uitzichtpunten als de Koningsbelt (76 m) en de Holterberg, voert door smeltwaterdalen zoals de Wolfslenke en Diepe Hel, maar leidt ons ook door dichte bossen, opnieuw langs mooie uitzichtpunten nu vanaf de Noetselerberg, en langs de schaapskooi Twilhaar.

 

Het gebied

De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal, die - net als bijv. de Veluwe – ontstaan is in de voorlaatste ijstijd, 200.000 - 150.000 jaar geleden. Tijdens de laatste ijstijd, 100.000 jaar geleden, werden op de restanten en de flanken van de inmiddels sterk geërodeerde stuwwal dikke lagen fijn zand afgezet. Totaal telt het gebied nu nog zo’n 26 ‘bergen’ tussen de 30 en 78 m hoog met daartussen de nodige smeltwaterdalen (slenken). Het gebied ten zuiden van de weg Nijverdal – Zwolle (N35) heeft sinds 2004 de status van Nationaal Park. Centraal in dit park ligt een van de grootste aaneengesloten droge heidevelden van Europa. Daardoor zijn de hoogteverschillen heel goed zichtbaar en dat levert een prachtig, golvend heuvellandschap op. Begin september staat de struikheide vrijwel zeker nog volop in bloei.

De rivier de Regge stroomt grotendeels direct ten oosten van de heuvelrug en mondt bij Ommen uit in de Overijsselse Vecht. De laatste 20 jaar heeft deze rond 1900 gekanaliseerde rivier een ware metamorfose ondergaan, met name ook rond het door ons te belopen traject. Op vele plekken is de Regge nu omgevormd tot een traag meanderende rivier, waarbij oude rivierarmen in ere zijn hersteld. Een deel van het aangrenzende agrarische gebied is omgevormd naar natuurlijk en extensief beheerd nattig grasland met een bergingsfunctie bij hoog water.

 

NB In september 2021 waren we hier met de NKBV-zwerftochten ook, vanwege de heerlijke kampplek en de prachtige natuur komen we hier graag terug.

 

Sallandse Heuvelrug in september 2021, foto Ellen (c)

 

Praktisch

 • Twee dagtochten. Ook alleen deelname aan één of beide dagtocht(en) zonder overnachting(en) ter plekke is mogelijk. Lengte dagtochten: 27 – 29 km.
 • Verzamelen vrijdagavond, tenzij je woont op overzichtelijke reisafstand van de kampeerplek, dan kun je ook zaterdagochtend aanhaken.
 • Kamperen op natuurkampeerterrein Twilhaar, Almeloseweg 3A, 7448 RM in Haarle (ten westen van Nijverdal): https://www.campingtwilhaar.nl. Mooi gelegen terrein middenin het bos met eenvoudig sanitair, warme douche, vuurplaats, enz. Reserveren is op dit terrein niet mogelijk. Maar er is veel ruimte, er is ook een trekkersveld en het is begin van het naseizoen. Een complicatie is dat er voldoende deelnemers moeten zijn met een Natuurkampeerkaart 2024. Bij een eerder verblijf van de Zwerftochten op dit terrein waren er echter voldoende kaarthouders. Kort nadat je je hebt aangemeld ontvang je nadere informatie over dit natuurkampeerterrein (waaronder details m.b.t. de natuurkampeerkaart) en over eventuele andere campings in de buurt.
 • OV: kom je per OV dan is de dichtstbijzijnde OV-halte in principe het treinstation van Nijverdal op een afstand van ongeveer 3,5 km van camping Twilhaar (soms komt een buurtbus wat dichterbij; echter zeer onregelmatig). Misschien loop je die afstand, misschien kun je vervoer regelen via een deelnemer. Assistentie nodig in dit verband: neem dan tijdig contact op met de initiatiefnemer.
 • Starttijd: op beide dagen 08:30 uur (zaterdag = starttijd transfer; zondag = starttijd wandeling vanaf kamp).
 • Op zaterdag is er eerst een transfer nodig naar de startplek ten noorden van de Archemerberg (tussen Lemele en Ommen). Rijafstand kamp – startpunt: 19 km; rijtijd 25 min. Per openbaar vervoer is de route van kamp naar startpunt zeer omslachtig en tijdrovend. Met de gewoonlijk vele beschikbare auto’s – zo leert de ervaring – komen we hier ter plekke wel uit. Verdere details m.b.t. deze transfer ontvang je ruim voor het weekend.
 • Horeca: op dag 1 is er onderweg op verscheidene plekken horecagelegenheid; op dag 2 na ong. 6 km (vanaf 10 uur) en daarna pas weer dichtbij het eindpunt (maar niet op de route zelf). Neem zeker op dag 2 zelf voldoende eten en drinken mee.
 • Avondeten zaterdagavond: in principe zelf koken op de kampeerplaats; ook koken op kampvuur is mogelijk. Wie wil kan ervoor kiezen tegen het einde van de zaterdagwandeling uit te gaan eten in het centrum van Nijverdal of bijv. in Home - Restaurant De Sallandse Berg (vandaar is het nog ongeveer 2 km doorlopen naar ons kamp; in dat geval is laatste stuk geplande looptocht eenvoudig aan te passen; totaal aantal km die dag is dan niet langer).
 • Enkele dagen voor de start van het weekend ontvangen deelnemers een mail met de laatste informatie.
 • GPS-tracks: ja, worden ongeveer een week voor het weekend gemaild.
 • Kopie van de kaarten: nee.

 

Aanmelden en inlichtingen

Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.

Initiatiefnemer: Henk, bij wie inlichtingen zijn te verkrijgen en kan worden aangemeld. Aandachtspunten:

 • S.v.p. aangeven of je een Natuurkampeerkaart 2024 hebt.
 • Of je mee gaat zonder overnachting en zo ja welke dag.
 • Je mobiele nummer in verband met eventualiteiten.