Let op: overnachting van zaterdag op zondag in de Stayokay, er zijn een beperkt aantal kamers en bedden gereserveerd, de reservering moet ook tijdig definitief worden gemaakt. In verband daarmee is snelle aanmelding gewenst, zie hierna in het praktische deel.
Zaterdag lopen we o.a. het Wieselse Bos in, komen over Landgoed de Ploeg en het aangrenzende Kroondomein. Zondag lopen we vanuit de Stayokay door het Stadspark Berg & Bos en het Soerense Veld. Later lopen we door Paleispark Kroondomein Apeldoorn met een prachtig, gevarieerd bosgebied en verrassende bezienswaardigheden langs onze route.
Zaterdag
We lopen vanaf de parkeerplaats bij Hotel Restaurant de Echoput tegen de klok in, naar de stille bossen van het Kroondomein Het Loo naar Wenum-Wiessel. Het bos bestaat afwisselend uit naald- en loofbos. Sparren, grove dennen en lariksen met onderbegroeiing van bosbessen of vossebessen. maar ook berken, beuken en eiken. Over brede paden slingert de route over licht heuvelachtig terrein. Het landschap is hier verrassend glooiend, getuige ook de fraaie veldnamen als Heesterberg, Brandsmaheuvel en Valkenberg. We komen langs heideveldjes en meer open gedeeltes. Onderweg passeren we een paar keer diepe kuilen gevuld met water; ze hebben op de kaart bijzondere namen als Putkoppel en Koningskuil. Deze kuilen zijn ontstaan door het afgraven van leem voor het maken van bakstenen of aardewerk of voor het verharden van wegen. Met veel geluk maken we een kleine kans om wilde zwijnen of herten tegen te komen.
Onderweg komen we ook over Landgoed de Ploeg. Landgoed de Ploeg ligt in het tweelingdorp Wenum-Wiesel in de gemeente Apeldoorn. Wiesel grenst aan de Kroondomeinen en aan het park van het nabijgelegen Paleis Het Loo. Het landschap hier kenmerkt zich door glooiende weilanden, afgewisseld met heggen, bos, sprengen en beken. In 2001 is Wiesel aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Landgoed de Ploeg bestaat uit een herenhuis, gebouwd in 1911 met daarachter gelegen de stallen, waarvan de oudste tussen 1911 en 1913 gebouwd werden. Alle hoofdgebouwen hebben in 1998 de status van gemeentemonument verkregen. Sinds 2007 is de Ploeg een landgoed met openbare wandelpaden. Op het landgoed heeft de familie de Bruijn sinds de jaren ´60 van de vorige eeuw hun bedrijf. Oorspronkelijk hadden ze een melkveehouderij. Inmiddels fokken ze biologisch vleesvee.
Bijna aangekomen bij Wenum en onze 1e koffiestop van vandaag, passeren we de Wenumse Kopermolen, welke een historische molen is midden in het oude dorp Wenum, dat in de 18e eeuw uiteindelijk omgebouwd werd tot kopermolen en daarmee gelijk de naamgever is van het gelijknamige Klompenpad, waar wij nu een gedeelte van lopen. De molen is met recht historisch te noemen, want de molen werd al vermeld in teksten in 1313. Het meertje waar we langslopen, is speciaal aangelegd in die tijd voor de molen. Het leuke aan de molen is dat hij nog steeds in gebruik is. Lokale boeren gebruiken de molen voor het malen van graan en veevoer. Achter de molen is er ruimte voor een imkerij en vind je wat informatie over bijen. Zeker de moeite waard om even te bekijken, voordat we onze weg vervolgen naar onze 1e koffiestop bij Restaurant Gewoon Gastvrij. We hebben dan ca. 8,5 km gelopen.
Na deze pauze lopen we verder richting Vaassen via het Landgoed Berkenhoeve. Het Landgoed is een complex van bossen, landbouwgronden, verbindende heggen, hagen en singels, dat het bosmassief van het Kroondomein en het Gelders Landschap verbindt met agrarisch meer open gebieden. Dat is ook, waar we komen te lopen en ook over gedeeltes open terrein met heide. Later zullen we langs de rand van het Hoog Soerensche Veld uitkomen. De bossen rond Hoog Soeren zijn anders. Het is een heel gevarieerd landschap, wat er aan bossen en bomen te vinden is. Je loopt hier door hoge beukenbossen, gemengde loofbossen waar voornamelijk eiken staan, door percelen met donkere Douglassparren, die zich openen voor lichte berkenbossen. Geleidelijk aan komen we weer terug bij ons startpunt van vanmorgen, Restaurant de Echoput. We kunnen ter plaatse even kijken of we hier nog even wat gaan drinken of gelijk doorgaan naar de Stayokay, waar we kunnen inchecken en dan daar wat met elkaar iets kunnen drinken op de gezellige dag en rond 18 u aan het warme maaltijdbuffet kunnen gaan beginnen.
Zondag
Vandaag gaan we o.a. door het Paleispark Het Loo lopen. We gaan na het ontbijt, vanaf de Stayokay, de route eerst onderlangs lopen door het stadspark Berg & Bos. Park Berg & Bos, eigendom van de gemeente Apeldoorn, is in 1934 aangelegd. Het was een werkverschaffingsproject in de crisisjaren 30. Op die plek lag tot in de 19e eeuw een waterleiding om de fonteinen en waterwerken van Paleis Het Loo van water te voorzien. Bij de bosvijver staat de Stenen Bank, waar Koningin Wilhelmina vroeger nog heeft geschilderd. Het hele park vormt een unieke combinatie van schitterende natuur en cultuur. In Berg&Bos zijn de hoogste bomen ongeveer 30 meter hoog. Vooral de Douglas-sparren halen deze afmetingen. Op deze plek zie je vooral grove dennen, beuken en coniferen. Opvallend is dat veel ingevoerde bomen, exoten genaamd, nooit zo hoog worden als in hun land van herkomst, door andere omstandigheden. Na ca. 5,5 km komen we aan bij onze 1e koffiestop voor vandaag, Restaurant Boutiquehotel No.15. Hierna lopen we ca. 200 m terug om onze route te vervolgen via Molenberg, de Wildernislaan en dan via de parkeerplaats en de Koningslaan het Paleispark Het Loo in te lopen, dat om de Paleistuin gelegen is, welke op zich ook weer apart te bezoeken is.
Let op! Voor de toegang van het Paleispark moeten we 2,50 euro p.p. betalen. Dit is online verkrijgbaar: order.kroondomeinhetloo.nl. Koop deze zelf voorafgaand(!) aan het weekend.
Paleispark Het Loo maakt onderdeel uit van Kroondomein Het Loo. Het Kroondomein is het grootste landgoed van Nederland, gelegen op de Veluwe, in de provincie Gelderland. Het Kroondomein strekt zich uit ten noordwesten van de stad Apeldoorn. In het Aardhuis bij Hoog Soeren, een voormalig jachtchalet van het Koninklijk Huis, is een bezoekerscentrum annex wildpark ingericht. Kroondomein Het Loo beslaat een enorme oppervlakte van circa 10.350 hectare en bestaat uit drie gebieden:
1. Staatsdomein bij Het Loo afdeling Paleispark: het Paleispark inclusief Paleis Het Loo, kasteel Het Oude Loo en de tuinen (650 hectare)
2. Staatsdomein bij Het Loo afdeling Hoog Soeren: circa 3000 hectare. De boswachterij Hoog Soeren valt hiermee samen en al het gebied van Het Loo ten zuiden van de Amersfoortseweg plus de Soerense Heide en een klein aangrenzend stuk bos ten noorden van de Amersfoortseweg vallen hieronder.
3. Het eigenlijke Kroondomein: circa 6700 hectare. Dit bestaat uit de boswachterij Uddel en de boswachterij Gortel.
Staatsdomein bij Het Loo afdeling Hoog Soeren en het eigenlijke Kroondomein Het Loo (oftewel de drie boswachterijen Hoog Soeren, Uddel en Gortel) worden tezamen aangeduid als de Koninklijke Houtvesterij met een gezamenlijke oppervlakte van bijna 9700 hectare. Het landgoed bevindt zich hoofdzakelijk in de gemeente Apeldoorn maar deels ook in de gemeenten Nunspeet en Epe. Voor een doeltreffend beheer en om onnodige versnippering van het gebied te voorkomen, wordt Kroondomein Het Loo als eenheid beheerd. Aan het hoofd staat dezelfde rentmeester, die door de Kroondrager(nu: Koning Willem Alexander) is benoemd voor het eigenlijke Kroondomein.
In het Paleispark Het Loo is verrassend veel te zien langs de route: Voorbeelden zijn: het Wilhelminadal; het westelijk deel van het Paleispark, een bosgebied met kleine heidevelden, is in de negentiende eeuw aangekocht. Vanaf een uitzichtpunt, de Grovestinsbank, zie je het Wilhelminadal, een oud smeltwaterdal. De helling is begroeid met rododendrons, die in mei prachtig bloeien. Koningin Wilhelmina schilderde graag op deze plek. De Duddel: het letterlijk en figuurlijke oer-echte bosreservaat. Dit bos is meer dan 200 jaar geleden op natuurlijke wijze ontstaan. Het gebied wordt ook wel het 'vergeten bosje' genoemd.
Fort Wiesel: in het Paleispark zijn in het westelijk deel drie aarden forten te vinden: Fort Wiesel, Fort Frederik Hendrik en Fort Java. In 1854 en 1855 heeft koning Willem III deze drie forten laten aanleggen, mogelijk als werkverschaffing. Paraplu: Een met riet gedekt parapluvormig dak op één staander. Dit is één van de vele plekken, waar de familie en hun gasten konden verpozen tijdens de wandelingen in het park met een mooi uitzicht op de parapluspreng. Theepaviljoen: Dit theepaviljoen was oorspronkelijk een schiettent. In 1854 liet koning Willem III het huisje verplaatsen naar de Hoge Veldvijver en inrichten als badhuis. Nadat hij later een nieuw badhuis aan de Hoge Veldvijver (tegenwoordige Beeldenvijver) had laten bouwen, werd dit oude badhuis omgebouwd tot theepaviljoen. Botenhuis: Het Botenhuis dateert uit 1880 en fungeerde als opslag van de bootjes die werden gebruikt op de veldvijvers. Het gebouw heeft tegenwoordig geen functie meer, maar wordt wel onderhouden. Badtent: de Badtent was het paviljoen dat koning Willem III gebruikte ter verblijf en om zich te verkleden. Het midden negentiende-eeuwse gebouwtje had tot 1856 in het park als schiettent gediend, totdat de koning besloot het naar de rand van de grote vijver over te brengen. Gedenkzuil: Deze zuil is een huwelijksgeschenk aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Paardenkerkhof: Het Paardenkerkhof ligt ongeveer 500 meter ten oosten van het Jagershof, naast de schietbaan. Op dit kerkhof liggen niet alleen paarden begraven, maar ook huisdieren van de Oranjes. (Forellen-)vijver: door het graven van sprengen was het mogelijk om water een prominente rol in het Paleispark te laten vervullen. Daardoor werd, in dit overigens droge gebied, de aanleg van vijvers en fonteinen mogelijk gemaakt. In 1820 werden de aanwezige viskweekvijvers onder romantische architectuur gebracht. Dit zijn de Hoge/Bovenste en Lage/Benedenste Veldvijver, waar wij bijna op het eind van de route door het Paleispark oversteken. De verderop gelegen Forellenvijver stamt uit omstreeks 1900. De Forellenvijver werd onder Koning Willem I in 1820 voorzien van huisjes en bruggetjes. In deze vijver werd vis gekweekt voor de bewoners van het paleis. Sinds enkele jaren zwemmen er weer forellen in de vijver.
Dit alles is nog maar een kleine opsomming en zijn voorbeelden, wat er allemaal te zien is. Het Paleispark lijkt daardoor heel bijzonder te zijn om dat te bezoeken. Op het einde van de route door het Paleispark, is onze 2e pauzeplek, Restaurant Prins Hendrikgarage (na 21,5 km). We kunnen ook kiezen om door te lopen naar restaurant De Boschvijver, welke ca. 3 km verderop gelegen op onze route is en waar we ons afsluitend biertje kunnen nemen. Met daarna nog ca. 1 km te gaan zijn we weer terug bij de Stayokay, ons eindpunt voor vandaag en eveneens dit gevarieerde wandelweekend.
Foto Peter V (c)
Overnachting / avondeten / ontbijt
Net als vorig jaar heeft de initiatiefneemster voor dit weekend kamers gereserveerd in een prachtige, midden in het groen gelegen Stayokay, waar we van zaterdagavond op zondagmorgen zullen verblijven. Meld je je zo spoedig mogelijk aan in verband met een beperkt aantal kamers en slaapplaatsen! Er is plaats voor maximaal 16 personen. Nadat er zestien aanmeldingen zijn, is aanmelding niet meer mogelijk. Na aanmelding krijgt iedereen een mailtje van de initiatiefneemster met de betalingsdetails. Prijs voor de overnachting is: 35,- p.p.p.n., inclusief toeristenbelasting en ontbijt. De warme maaltijd, die we ‘s avonds in de Stayokay eten, is een warm buffet. Prijs 18,- p.p. en ter plaatse af te rekenen in het hostel. Drankjes zijn hierbij niet inbegrepen. Maaltijden zijn van: 18-19.30 u. Ontbijt van: 7.30-10 u.
Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.
Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Loes.
Laat bij je aanmelding even weten of je met het openbaar vervoer komt of met eigen auto. Handig voor als het openbaar vervoer dan uitvalt en we even nader moeten gaan afstemmen, wie er evt. naar het station wil gaan om OV-ers op te halen.
Als je je voor het eerst aanmeldt voor de zwerftochten, laat even kort weten wat je wandelervaring is en of je bekend bent met gebruik van de gpx-tracks voor wandelroutes en deze toegestuurd wilt krijgen.