Overzicht van de zwerftochten in 2021 die al hebben plaats gevonden.
DIt archief wordt handmatig bijgewerkt en kan af en toe achter lopen.
Het zwerftochtenprogramma kan hier worden bekeken.
Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit.
Al onze activiteiten zijn onder corona-voorbehoud.
---
Met één been in Nederland en met het andere in België, dat is het motto van dit weekend waarin gewandeld wordt over de Kalmthoutse heide en de Brabantse Wal.
Als uitvalsbasis kiezen we voor een kleine boerderij camping op de grens België / Nederland in West-Brabant. Deze is te vinden bij grenspaal nr. 246 op de kruising Bredestraat / Weg naar Wouw. Het is een gezellig terrein met klein keukentje en zitruimte voor als het slecht weer is. Ze hebben er ook een boerderijwinkeltje waar onder andere streekproducten van de Brabantse wal worden verkocht.
Vanuit de camping maken we op zaterdag 25 september een wandeling over de Kalmthoutse heide, bijna geheel op Belgisch grondgebied. Het gebied bestaat voornamelijk uit heide met vennen, zandverstuivingen en dennenbos. We vertrekken vanaf de camping om ca. 09.00 uur. Kamperen van de vrijdagavond voorafgaand aan het weekend is dan ook aanbevolen. Loopafstand van de voorgestelde wandelroute op zaterdag is ongeveer 28 km.
Zondag 26 september blijven we en Nederland en volgen we een deel van de Brabantse Wal. Dit is een glooiend gebied met fraaie vergezichten op het uitgestrekte laagland en de wateren van de Zeeuwse delta. De steilrand zelf is ontstaan door het afschuren van het hogere Brabantse zandland door de Schelde. We vertrekken weer vanuit de camping en komen via Huijbergen weer terug. Loopafstand van de voorgestelde wandelroute zondag is circa 25 km.
Praktisch:
Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.
Inititiefnemers voor aanmelden en inlichtingen: Carla & Rinse.
---
Dagtocht langs forten, gebruik makend van het Liniepontje om twee deels gerestaureerde en opengestelde forten van de Hollandse Waterlinie tussen Muiden en de Biesbosch te bezoeken
Motto: Twee forten: Wachters aan de Lek
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een oude verdedigingslinie waarbij grote stroken weiland onderwater gezet konden worden (inundatie) om de vijand te keren. Deze linie heeft dienst gedaan van 1815 tot ongeveer 1940. Tijdens de tweede wereldoorlog, toen de Duitsers over de onder water gezette gebieden vlogen bleek dat de linie geen zin meer had. Fort Everdingen en Fort Honswijk, aan weerszijde van de Lek zijn goed bereikbaar gemaakt middels een voetveer.
Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst geplaatst, lees verder.
Via de dijken maken we er een rondwandeling van die circa 25 kilometer lang is. We beginnen bij het treinstation in Culemborg om 10.00 uur. Er zijn horeca plaatsen onderweg waar ook nog weer van allerlei verdedigingswerken te zien zijn. Picknicken langs de dijk is natuurlijk ook een optie bij mooi weer.We varen twee keer over met het voetveer en maken onderweg ook nog gebruik van een trekpontje en van twee klompenpade; het lint en liniepad en het Goilberdingerpad. We zullen dus zeker onze tijd wel nodig hebben om de hele wandeling te kunnen maken.
We eindigen weer in Culemborg waar we desgewenst nog wat kunnen eten voordat we terug gaan. Het is ook mogelijk om vlakbij Culemborg te kamperen namelijk op Fort Everdingen! Een leuk alternatief om er een compleet weekend van te maken. S.v.p. aangeven bij aanmelding of je blijft eten zaterdagavond en of je wilt kamperen.
Voor nadere info:
Praktisch
Inititiefnemers voor aanmelden en inlichtingen: Carla & Rinse.
De beoogde route
---
Fraaie dagtocht in Gelderland, in de driehoek Gorssel, Eefde en Joppe
Via een smalle laan verlaten we het dorp in zuidelijke richting, volgen een oude, beboste dijk en komen in een gevarieerd halfopen landschap, waar vaak ook ooievaars nestelen. Vervolgens lopen we een stuk over de winterdijk van de IJssel met mooi uitzicht op de rivier en z’n brede uiterwaarden. Via de noordkant van het Twentekanaal bereiken we een aantrekkelijk landgoederengebied ten zuiden ervan met mooie lanen, Huize Den Dam en het statige Huize Voorst. Een goede gluurder kan nog een glimp opvangen van Huize ’t Velde aan de rivier de Berkel. We steken het Twentekanaal weer over en via een graspad langs de Eefder Beek belanden we op de Gorsselse heide met ook enkele vennen. Een hoge voormalige schietbult van Defensie fungeerde in het verleden als kogelvanger bij schietoefeningen en biedt ons nu een mooi uitzicht over een door bossen omzoomd open heideveld. Daarna komen we nog langs het mooi gelegen kasteel Joppe en passeren het parkachtige landgoed Amelte voor we terug zijn bij het startpunt. Flinke delen van de route zijn onverhard. Deze route is 27 kilometer lang
De route kan worden ingekort tot 22 kilometer, waarbij het landgoederengebied ten zuiden van het Twentekanaal vervalt. Via een doorsteek bij het dorp Eefde haak je weer aan bij de langere route onder meer via een verrassend mooi gebiedje langs de Eefder Beek, direct ten noorden van Landgoed Het Haveke. De rest van de route valt samen met de langere route.
Gorsselse Heide
Praktisch
Inititiefnemer voor aanmelden en inlichtingen: Henk.
Kasteel Joppe
Uiterwaarden IJssel
Huize De Voorst
Alle foto's: Henk.
---
Tweedaagse zwerftocht in De Gelderse Poort, het natuurgebied in de omgeving van Lobith, het punt waar de Rijn Nederland binnenstroomt
Nabij Lobith ligt de camping die basis is voor een door Carla & Rinse georganiseerde tweedaagse zwerftocht. Op deze camping kunnen wandelaars op vrijdagavond hun tentjes opzetten. Vanaf de camping worden twee dagtochten gelopen.
Zaterdag maken we gebruik van het Rijnstrangenpad (klompenpad), een mooi struinpad dat door ruig rivierenlandschap gaat. We lopen veelal over grasdijken, maken gebruik van twee trekpontjes, en komen langs een gemaal en oude verdedigingswerken. De totale afstand incl. de aansluiting op het pad is ongeveer 22 kilometer.
Zondag verkennen we de Gelderse Poort verder. De Gelderse Poort is een grens overschrijdend natuurgebied in Nederland en Duitsland. Het is vernoemd naar de plek waar de Rijn zich door een, tijdens de ijstijd gevormde, stuwwal heen werkt en zich begint te splitsen. Dit is in feite het begin van de Rijndelta. Het wordt een dag met meer klimwerk. We beklimmen de Elterberg die wel 82 meter hoog is! We moeten daar dan ook nog de grens voor oversteken want de berg ligt op Duits grondgebied. De afstand zondag is ca. 25 kilometer.
Zondagavond blijven kamperen is ook mogelijk maar geef dit even extra aan bij aanmelden. Voor het eten op zaterdag en zondag wordt niets geregeld. Je kunt zelf eten meenemen voor bij de tent. Horeca onderweg is onzeker. In Lobith is een supermarkt die op zaterdag en zondag geopend is.
Praktisch:
Inititiefnemers voor aanmelden en inlichtingen: Carla & Rinse. Geef door welke nachten je op de camping verblijft en welke dagen je meeloopt.
---
Zomerzwerftocht in de Drents-Friese Wold.
Twee dagen zwerven door de Drents-Friese Wouden gelegen tussen de Drentse plaatsen Vledder en Diever en het Friese Appelscha, het nationale park Drents-Friese Wold.
Er worden twee dagtochten gemaakt door het nationale park en de omgeving vanaf camping Zonnekamp te Zorgvlied. We verzamelen daar vrijdagavond; degenen die dat willen kunnen ook zaterdagochtend komen maar houd er rekening mee dat we op tijd willen vertrekken.
Algemeen over het park:
Op de grens van zuidwest Drenthe en zuidoost Frieland ligt een natuurpark, het nationaal park Drents-Friese Wold, ter grootte van ruim 6000 hectare. In het park zijn vele wandelmogelijkheden. Het gebied werd in 2000 als nationaal park aangewezen. Lees op deze pagina meer over de herinrichtingsplannen. Op de site van het park is een overzichtskaart (pdf) te vinden.
Praktisch:
Inititiefnemer voor aanmelden en inlichtingen: Gerlof.
---
Dagtocht van Utrecht naar Wijk bij Duurstede langs de Kromme Rijn.
De route wordt in een gidsje beschreven als:
“Vrijwel onafgebroken, van Utrecht tot Wijk bij Duurstede, wandel je langs de Kromme Rijn. Een bocht naar links, een bocht naar rechts, een bruggetje hier, een sluisje daar, poeltjes en welig begroeide oevers”
Dat staat in het gidsje dat er uitgegeven is door VVV Kromme Rijnstreek (Kromme Rijnpad - Recreatie Midden-Nederland, recreatiemiddennederland.nl)
Niet spannend? Dat ligt er aan wat je ervan maakt! Wij beginnen waar de Kromme Rijn uitmondt in de Utrechtse singel; op de Tolsteegsingel bij het Ledige erf. Ter oriëntatie; vlak bij restaurant “De Beren” Utrecht centrum. Parkeerplek zoeken moet je zelf doen (maar misschien beter niet op het beginpunt, maar bijvoorbeeld bij station Bunnik). Er is een treinstation “Station Vaartse Rijn” in de buurt en er rijden bussen… graag ook zelf uitzoeken.
We beginnen graag om 10.00 uur om de hele route van 29 km. te kunnen lopen. We komen door diverse dorpjes maar gaan ervan uit dat het grootste deel van de tocht onverhard zal zijn. Als het mooi weer is gaan we picknicken onderweg. Eindpunt is het centrum van Wijk bij Duurstede waar we dan hopelijk gezellig met elkaar kunnen gaan eten. Dat natuurlijk allemaal afhankelijk van de coronaregels tegen die tijd. Er is snelvervoer per bus die je met een half uur terug brengt naar Utrecht. Bij aanmelden graag doorgeven of je mee uit eten gaat in verband met de reservering.
We houden ons aan de coronaregels, onder meer door in kleine groepjes te lopen.
Illustratie uit de pdf-gids van deze route
Praktisch
Inititiefnemers voor aanmelden en inlichtingen: Carla & Rinse.
---
Dit weekend wandelen we in het gebied van de Strijbeekse Heide. Genieten in de grensstreek met twee dagtochten die tot een weekend te combineren zijn.
Op de eerste dag gaan we door een stuk van de Strijbeekse Heide met vennen naar landgoed Hondsdonk met markante bomen, waterpartijen en (nog bloeiende?) rhododendrons. Vervolgens volgen we het Markdal richting de Goudberg, een bebost paraboolduin dat het Goudbergven of Patersmoer omringt. Het Goudbergven kenmerkt zich door een bijzonder hoogveeneiland met onder meer Lavendelhei, Kleine veenbes en Beenbreek. We doen Belgisch domein de Elsakker aan en steken door naar natuurreservaat de Rooy, waarna we op een ydillische wijze de Gouwbergse loop als grensbeek weer oversteken terug richting camping. In totaal 32 kilometer, eventueel zeven kilometer in te korten door niet door te steken naar de Rooy.
Op de tweede dag is er de optie om op de terugweg, einde middag het biologische wijndomein Dassemus aan te doen. Dit kan nu niet met een grotere groep; groepsrondleiding voor >10 p met proeverij (tegen betaling) is wegens corona niet mogelijk. Kwa timing betekent dit voor evt liefhebbers gezien de lengte van de dagtocht een tijdig vertrek in de ochtend. Bij aanmelding daarom graag aangeven of jou dit leuk lijkt; dan checken we of 't kan.
We steken deze tweede dag direct nat heide en vogelgebied de Bleke Heide in. Doorkruisen boerenland en wat Alphens bos op weg naar Alphen waar we mogelijk bij de kloostertuin een drankje kunnen genieten. De Chaamse Bossen wachten op ons. We maken daar kans op een zwempauze in ’t Zand, een mooie zwemplas, ex zandafgraving. Daar vandaan pakken we een stuk Grenslandpad door de Chaamse Bossen om via kerkepaden en Chaam weer terug te keren. De route is circa 28 kilometer. Voor 't wijndomein is afwijken en zijn extra kilometers nodig.
Kapel domein Elsakker (B). Foto: Saskia (c)
Praktisch
Inititiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Saskia.
---
Dit weekend wordt Twente verkend vanaf een camping in de omgeving van Ootmarsum met twee tochten op het programma, beide met een lengte van ongeveer 25 km.
Op zaterdag maken we een wandeling door het kleinschalige, glooiende heuvellandschap ten noorden en noordwesten van Ootmarsum met z’n bosschages, essen, kampen, houtwallen, heggen en karakteristieke Twentse boerderijen. Een hoogtepunt is het Springendalgebied en het Dal van de Mosbeek bovenop de stuwwal van Ootmarsum met z’n mooie bossen, bronbeken en -vijvers. Verder naar het oosten rond Vasse komen we langs een gebied met oude grafheuvels, enkele watermolens en een voormalige smokkelroute voor paarden. Wie wil kan tijdens het laatste deel van de wandeling aanleggen in het gezellige stadje Ootmarsum. Het oude centrum met z’n vele vakwerkhuizen en monumentale panden is een beschermd dorpsgezicht.
Op zondag maken we een wandeling langs wellicht het mooiste deel van de Dinkel, een charmant, vrij meanderend riviertje in het uiterste oosten van Twente dichtbij de grens met Duitsland. Het start- en eindpunt is in principe de waterradmolen van landgoed Singraven, zo’n 11 km ten zuidoosten van onze kampeerplek. We kunnen deze plek bereiken per auto (zo nodig met elkaar meerijden) of eventueel per gehuurde fiets. Van hieruit volgen we het dal van de Dinkel tot het Lutterzand. Daar heeft het riviertje metershoge, goudgele kliffen uitgevreten in de stuwwal. Via een grotendeels andere route keren we terug naar het startpunt.
Uiteraard onder corona-voorbehoud, wat betekent dat er aanpassingen aan het programma nodig kunnen zijn.
Het is een waterrijk gebied met grote en kleine stroompjes. Foto: Henk
Kamperen
We kamperen op een eenvoudige natuurcamping in de buurt van Ootmarsum met toiletten, eenvoudige wasgelegenheid en twee warme douches. Er is is geen slecht-weer-voorziening. Camping: camping De Witker, Maatmansweg 17, 7662 PR Hezingen, telefoon 0541-680701 (fam. Weersink).
Let er op dat er een niet voor de hand liggende aanrij route naar de camping is, die de initiatiefnemer voor vertrek aan de medewandelaars zal toezenden.
Praktisch
Inlichtingen en aanmelding
Initiatiefnemer: Henk. Graag zo mogelijk vóór 6 mei in verband met het regelen van de camping.
---
Zwerfdagtocht op tijdens het Pinksterweekend van Waardenburg naar Heesselt en terug met hopelijk de meidoorns in bloei
Dank zij het frisse voorjaar kan Pinksteren het moment zijn dat de meidoorns bloeien! Kom ze mee bewonderen. Zwerf langs landgoederen en wilde natte uiterwaarden of juist ouderwetse stroomdalgraslanden vol meidoornhagen.
We starten om 9:30 uur in het pittoreske plaatsje Waardenburg, met kasteel Waardenburg. Na het landgoed Neerijnen met kasteeltuin gaan we naar de Waal bij Opijnen met uitzicht op Zaltbommel en de brug. Vervolgens struinen we uiterwaarden-natuur in. Wilde Konik paarden en een kudde koeien struinen samen met ons door natuurlijk grasland met oude slapersdijkjes vol meidoorns. Meestromende geulen en plassen die na het hoog water van de winter achterblijven bieden een thuis voor oeverzwaluwen, visdiefjes, futen en meeuwen. Kijk o.a. op deze site.
De Theetuin bij Heesselt in de uiterwaard mag inmiddels beperkt mensen op haar terras ontvangen en bied een leuke break. We zetten het avontuur nog een klein stukje door richting Varik, voor we een ander pad meer binnen door de uiterwaarden terug nemen. Bijzondere finale is het prachtige stroomdalgrasland op de buitendijkse omhaagde uiterwaard met inlaat van landgoed Neerijnen.
Deze dagtocht is in totaal 25 km. We houden ons aan de corona-regels.
In verband met corona wordt reizen met openbaar veevoer ontraden. We komen terug bij de start. Parkeren kan bij/in buurt van de MacDonalds vlak na de afrit van de snelweg. Er gaat voor hen die geen auto hebben/geen lift kunnen regelen vanuit Zaltbommel ook een bus naar Waardenburg. Eventuele busreizigers komen ca 9.12 aan met bus 47 uit Geldermalsen of 9.17 met bus 248 uit Zaltbommel. Voor ontmoeten met autoreizigers kunnen ze naar de Mac Donalds lopen.
Praktisch
Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.
Inititiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Saskia.
---
Dagtocht langs Maas met leuke dorpjes, kastelen én overvaren met een veerpontje
Op zaterdag 22 mei 2021 lopen we een dagwandeling in het stroomgebied van de Maas in Gelderland, op de grens met Brabant. We verzamelen 10.00 uur op het parkeerterrein van Strandbad Well aan de Bergse Maasdijk nabij Well.
Via de oever van de Bergse Maas lopen we via het gehuchtje Bern naar Nederhemert-Zuid. Hier komen we langs de schans en kasteel Nederhemert en steken de Afgedamde Maas over met een pontje naar Nederhemert-Noord. Langs de Maasdijk en door de landerijen lopen we naar Ammerzoden, waar we langs Kasteel Ammerzoden en kerkruïne (zie onderstaande foto) komen. Verder gaat het langs de uiterwaarden van de Maas naar de parkeerplaats. Langs dit deel van de Maas komen we nog langs de restaurants Het Oude Veerhuis en Het Welse Veerhuis en het Slot van Well.
Uiteraard leven we de corona-regels na.
De kerkruïne van Ammerzoden, foto Carla & Rinse (c)
Praktisch
Inititiefnemers voor aanmelden en inlichtingen: Carla & Rinse.
---
Dit weekend gaan we vanuit een minicamping in Gulpen twee dagwandelingen maken in het Limburgse land, hopelijk in voorjaarstooi. Voor de liefhebbers uit te breiden met de maandag en dinsdag na het weekend (dinsdag is Koningsdag)
Uitvalsbasis van onze wandeltochten is boerderij Camping Berghemmerhof, gelegen op de Gulpenerberg, met mooie vergezichten. Gedurende vier dagen zullen we het schitterende Zuid-Limburgse heuvelland in voorjaarstooi verkennen.
Op zaterdag wandelen we langs het 12e eeuwse kasteel Rijckheyt in Wittem, door wijngaarden en langs de kronkelende Selzerbeek. Halverwege de route passeren we boscafé 't Hijgend Hert, de enige berghut van Nederland. Via het Vijlenerbos, met steile hellingbossen, en langs de Geul wandelen we terug naar de camping.
Op zondag gaat onze route via graspaadjes en holle wegen langs de Gulp naar Slenaken. Onderweg komen we door Noorbeek, wat wel het meest traditierijke dorp van Zuid-Limburg wordt genoemd. Het dorpsplein (d’r Pley), met een stokoude plataan, het 13e eeuwse terpkerkje en de devotiekapel van de patrones H. Brigida, is nog hetzelfde als 350 jaar geleden. De terugweg voert via het plateau van Margraten.
Maandag dalen we af naar kasteel Neubourg, dat we vanaf de camping al zien liggen. Via het Gerendal, bekend om zijn uniek grote bloemenrijkdom, lopen we naar Oud-Valkenburg. Dit plaatsje heeft een rijksbeschermd gezicht met onder andere twee kastelen (Kasteel Schaloen en Kasteel Genhoesa, Johannes de Doperkerk en de 300 jaar oude Schaloensmolen. Via Ramsdaal en de Eyserbeek keren we terug naar de camping.
Tijdens onze laatste wandeling ontdekken we het Savelsbos, dat op een steile helling boven de Maas ligt. In het bos staan nog vele oude woudreuzen en staat daslook waarschijnlijk volop in bloei. Ook vind je hier een aantal oude groeves, waar 4000 jaar geleden al kalsteen en vuursteen werd gedolven. Ook passeren we een aantal hoogstamboomgaarden. Via het kasteel van Mheer keren we terug naar het beginpunt van deze wandeling.
Praktisch
Meer informatie en aanmelden bij initiatiefnemer Maarten.
---
De lente proeven op haar allermooist: dat kan in de duinen van Oostvoorne, één van de zeldzame duingebieden in Nederland zonder drinkwaterwinning. Mede hierdoor is er een erg rijke en gevarieerde flora en fauna. Tapijten van bloeiend daslook onder de bomen, velden vol ontluikende gele sleutelbloemen en narcissen in de duinvalleitjes en slootkanten vol sneeuwklokjes.
Weekend met twee dagtochten.
Zaterdag maken we een langere dagtocht, afwisselend langs het strand en door de duinen tot vlak bij de Haringvlietdam (ca 30 km) waarin we veel afwisselend moois proeven: oude (deels verdwenen) landgoederen vol majestueuze beukenlanen en stinzeplanten, jonge en oudere duinen, strand, het weidse Brede Water, het sprookjesbos bij het Quackjeswater met de lepellaarskolonie en de intieme Tenellaplas. Bij goede wind is het een spectaculair gezicht de kitesurfers op het Oostvoornse strand te zien.
Tegen de avond kunnen er rond de kampeerplek reeën of watervleermuizen gespot worden, of wat verder op het strand de zonsondergang afgewacht.
Zondag maken we een kortere tocht (ca 20 km), waarbij we o.a. t Groene Strand met diverse vogelkijkschermen aandoen, het landgoed Mildenburg en ook de oude burcht ruïne van Oostvoorne. Het bijzondere duurzame Aan Zee (zie foto), strandcafé, met door haar zelf opgewekte elektriciteit, houtkachel en eigen waterzuivering met helofytenfilter verwacht ons voor de koffie.
Dagtochtgangers die willen aansluiten kunnen contact zoeken met de initiatiefnemer, maar moeten op tijd (= (te) vroeg voor OV) aanwezig zijn bij het Parkeerterrein van het bezoekerscentrum bij de Tenellaplas.
Samenvatting
Inlichtingen en aanmelding
Let op: wegens de beperkte aantal kampeermogelijkheid is tijdig opgeven gewenst en vol = vol (voor het kamperen).
Initiatiefnemer: Saskia, aanmelding per e-mail saskia.onnink@gmail.com
---
Paaszwerftocht vanuit Altweerderheide in Limburg met wandelingen in de Laurabossen, naar Swartbroek en langs de Tungelroyse beek
Er wordt gekampeerd op de camping De Deyel te Altweerderheide, vanuit die locatie worden dagtochten gelopen.
De planning is om zaterdag naar het westen te gaan; de Laurabossen en langs de ijzeren man terug. Zondag wandelen we naar het oosten; eerst langs de Tungelrooysche beek naar Swartbroek en noordelijk terug naar de camping. Maandag gaat het naar het zuiden: langs de Nederlands-Belgische grens en via de Tungelrooysche beek terug naar de camping.
Let er op dat we ons aan de corona-regels houden.
Praktisch
Meer informatie en aanmelden bij initiatiefnemers Carla & Rinse, per mail.
---
De Loenermark is het mooie deel van de Veluwe waar deze zwerftocht plaats vindt. Op zaterdag wordt een wandeling van ongeveer 26 kilometer gemaakt vanuit Loenen.
Uiteraard wordt rekening gehouden met de dan geldende corona-regels, zoals lopen in kleine groepjes en afstand houden. Degenen die er interesse voor hebben kunnen er een weekend van maken en ook op zondag aan de wandel.
Zaterdag lopen we deze beauty van een dagtocht (26 km) met de zwerftochtgangers. We zoeken na de start direct de Vrijenbergerspreng op en lopen stroomopwaarts langs de steeds indrukwekkender diep liggende (gegraven) beek. De grote en de kleine Loener waterval moeten het verval een beetje “begeleiden”. De grote Loener waterval heeft een verval van 15 meter en is de hoogste waterval van Nederland.
Een stuw benedenstrooms van de kleine Loener waterval geeft ons de mogelijkheid langs het Loener ereveld te lopen en zo de Loenermark in te kruisen. Een wildspotschuilhut, een grafheuvel van 4000 jaar oud, een fantastisch mooi gelegen schaapskooi met uitzicht, gevarieerd bos en heidevelden op een licht heuvelachtig terrein, de Zilverense heide met de bijzondere IJKBASIS Loenermark ( basis voor het Rijksdriehoeksmeetnet en dus alle kaarten van NL), zgn Hessenwegen (17e eeuwse handelswegen richting Duitsland buiten de steden om, omdat Duitse karren te breed waren voor de Nederlandse stadswegen):we gaan het allemaal zien. Op de terugweg lopen we een stukjevan het Loener enken klompenpad met kleinschalige bolle akkers, ooit met plaggen en schapenmest vruchtbaar gemaakt. We doen hier aan de rand van Loenen nog een mooie heemtuin aan voor we uiteindelijk bij de Groote Modderkolk de auto terugvinden.
Bijzonder is dat de Loenermark van de dorpelingen van Loenen was, ten behoeve van hout, plaggen en heidegrond voor de schapen. Gemeenschappelijk bezit tot 1932, toen de dorpelingen zijn uitgekocht door de gemeente Apeldoorn na een decennia durende juridische strijd. De gemeente Apeldoorn is daarna begonnen met werkelozen inzet voor herbebossing van de heide. Het oudere bos dat er was van voor de herbebossing is nog te vinden in het gebied langs de Droefakkers (bij de Schaapskooi).
Die schaapskooi is ook een verhaal waard, omdat zo’n beetje de laatste zelfstandige nomadisch rondtrekkende schapenherder van Nederland, Willem Koestapel, toen zijn gezondheid het permanente buitenleven niet meer toeliet, in Loenen huisvesting kreeg en daar in 1961 overleed op 86-jarige leeftijd. Pas in 2016 is het traditionele zelfstandig rondtrekken met traditionele schapenrassen erkend als immaterieel erfgoed.
Op zondag kan een route van circa 26 km gelopen worden die het Loenens enken klompenpad in gewone richting neemt en combineert met een nadere verkenning van diverse sprengen en Landgoed ter Horst. Een gpx-track is beschikbaar.
Zaterdag starten we vanaf een Parkeerplek P2 en P3 bij bezoekerscentrum/ zorgboerderij de Grote Modderkolk, Vrijenbergweg 24B, 7371 AA Loenen. P1 en het erf en het Tuinpad zijn afgesloten om de bewoners van de zorgboerderij geen extra risico’s te laten lopen. In verband met corona wordt reizen met het openbaar vervoer ontraden. We komen terug bij de start P2 / P3. Bij het nabij de start gelegen gelegenheid Loenense Brug (zie info hierna) kan gebruik worden gemaakt van sanitair en kan koffie en thee worden gezet.
OV-reizigers: bushalte Loenen Leeuwenbergweg uitstappen, en langs de Beekbergerweg even naar het Noorden: eerste pad links is de terugkeerroute op het klompenpad) en ertegenover naar rechts is terug richting de Groote Modderkolk: volg het klompenpad terug over ca 1,2 km.
Tweedaagse
Overnachten is mogelijk op diverse plekken in de buurt, maar wel moet worden nagegaan wat de mogelijkheden zijn. De minicamping van de De Loenense Brug | minicamping omgeving Klarenbeek / Loenen / Apeldoorn is open. Op deze locatie zijn ook twee gastenkamers en tiny houses te huur (wie dat wil moet dat zelf regelen). De kampeerders worden met elkaar in contact gebracht voor afstemming.
Inlichtingen en aanmelding
Initiatiefneemster: Saskia, aanmelding per e-mail saskia.onnink@gmail.com
---
Fraaie dagtocht door de Amsterdamse Waterleidingduinen
We starten vanaf een bushalte in Noordwijk en wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen tot aan uitgang Zandvoortse Laan; via een andere route gaan we weer terug naar Noordwijk voor degenen die met de auto zijn gekomen. Mensen die het openbaar vervoer nemen kunnen anders eindigen.
De route gaat eerst door het duin van Noordwijk, langs het uitzichtpunt Kachelduin en het strand vanaf de Duindamseslag naar de Langevelder Slag. Daarna lopen we de Waterleidingduinen in. Dit prachtige beschermd natuurgebied biedt naast de mogelijkheid te struinen ook damherten, vossen en reuzegrote vissen. Via het IJzeren Mannenvlak, de Tweelingbergen en de Bosjes van Leen Poes lopen we naar het grote meer in het Renbaanveld, waar een aalscholverkolonie al jarenlang nestelt en de bomen kaal poept. Vandaar kunnen degenen die korter willen wandelen naar de uitgang Zandvoortselaan lopen, bus 80 naar Haarlem/Amsterdam nemen en naar treinstation Heemstede gaan. De grote ronde gaat via de oostkant van het park, rondt de oostkant van de golfbaan, en komt weer terug in Noordwijk. Hier gaan de OV-ers met de bus naar Leiden en vervolgens met de trein terug naar hun bestemming. En degenen die met de auto kwamen, vinden hier hun auto terug.
Afstand lange versie circa 30 kilometer, kortere variant circa 17 kilometer.
Praktisch:
Aanmelding en inlichtingen: initiatiefneemster Marie-José.
---
Winterwandelweekend in Brabant.
Winterwandelen in de Brabantse Kempen vanuit Bladel.
In verband met de corona-maatregelen is dit geen rugzaktrekking maar worden twee dagtochten gelopen, waaraan naar wens kan worden deelgenomen (aan beide wandelingen of één van de twee).
Er worden geen overnachtingen geregeld dus degenen die mee willen moeten zelf onderdak uitzoeken. De initiatiefnemers logeren in een stacaravan op de camping de karpermolen: http://www.dekarpermolen.nl/. Deze is volgens de site in de winter open, als je er gebruik van wilt maken moet je echter ZELF contact op nemen met de beheerders. De initiatiefnemers regelen dit niet!
Voor beide dagen worden de gpx-tracks toegestuurd en kan iedereen deze in kleine groepjes lopen. Alles natuurlijk conform de coronaregels die te zijner tijd gelden.
Praktisch:
Aanmelden en inlichtingen: bij initiatiefnemers Rinse & Carla, aanmelding per e-mail. Geef bij aanmelden s.v.p. aan welke dag/dagen je mee loopt. Geef ook je mobiele nummer op voor eventueel contact voor/tijdens de wandelingen.
---