We starten met een algemene uitleg. Aan het slot is een paklijst sneeuwschoenwandelen te vinden.
Op de site van de landelijke NKBV is uitrustingsinformatie te vinden, kijk bij het kenniscentrum naar materiaal en uitrusting, bijvoorbeeld naar:
Een goede uitrusting is onontbeerlijk voor een goed verloop wandelweekend. Handig is het gebruik van een algemene checklist, dan kan je voor vertrek nog even nalopen of je niets vergeten bent. Aandachtspunten zijn onder meer:
Voor algemene vragen over de uitrusting kan je terecht bij de landelijke coördinatoren van de NKBV-zwerftochten of bij de initiatiefnemers van een zwerftocht.
Een goretex jas wordt vaak de hele dag gedragen, terwijl hij eigenlijk bedoeld is om je te beschermen tegen regen en winderige / koude omstandigheden. Buiten deze omstandigheden kan bijv. een shirt, fleece en windstopper een heel goed alternatief zijn. Daarbij houdt je je goretex jas droog (zweetvrij), slijt de jas minder en kan deze tijdens pauzes worden gebruikt als extra isolatielaag.
De muts is een belangrijke regelaar voor je lichaamstemperatuur. Zo'n 80% van je lichaamswarmte gaat verloren via je hoofd. Een muts op betekent dat je een kledinglaag minder nodig hebt. Verder is een muts ook een ideale mogelijkheid inspanningswarmte kwijt te raken door hem af te zetten.
Een fout die veel gemaakt wordt is om na buitensport inspanningen met dezelfde kleding buiten te pauzeren. Verstandig is om wat uit te trekken of droge reservekleding aan te trekken om zo het zweet snel van je lichaam te laten verdampen. Met bezwete kleding aan verlies je veel meer warmte dan zonder. Verder is een te lange pauze onder slechte (koude) weersomstandigheden niet verstandig. Ga je binnen in een warme omgeving pauzeren. Maak dan van de mogelijkheid gebruik zoveel mogelijk kleding uit te trekken en te laten drogen.
Als je de bergen in gaat, is het belangrijk goed thuis te zijn in oriëntatie. Niet alleen blijft het belangrijk om ervaring te hebben met het lezen van papieren kaarten en het gebruik van een kompas. Tegenwoordig zijn digitale hulpmiddelen nuttig en interessant geworden:
Digitale hulpmiddelen; iOS apps en kaarten
Voor uitgebreidere informatie verwijzen we naar gespecialiseerde informatiebronnen. Maar we willen niet nalaten onze eigen ervaringen met oriëntatie apps voor iOS apparaten te melden. Er zijn verschillende handige outdoor-apps, voor iOS zijn dat onder meer Pocket Earth, Gaia GPS, Topo GPS en OsmAnd, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben.
Foto: Carla & Rinse
Het plan is om hier ook paklijsten te plaatsen. Voorlopig is hier alleen beschikbaar:
Op de landelijke NKBV-site is ook een paklijst sneeuwschoenwandelen te vinden.
Voor op- en aanmerkingen, suggesties, enzovoorts, houden we ons aanbevolen. Mail ze naar dit e-mail adres.