Zaterdag lopen we vanaf Camping De Spochthoorn een afwisselende route door agrarisch gebied, langs boerenerven, landgoederen en langs beken in het prachtige buitengebied van Nijkerk. De sfeer wordt hier bepaald door de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. We houden onze 1e koffiestop (na 6,5 km) bij Landwinkel/Terras De Maaneschijn in Appel. Onderweg pauzeren we nog een keer voor onze lunch ergens in het veld. We komen over de Appelsche Heide en Landgoed Gerven en Hell. De landgoederen Gerven en ook Hell, Volenbeek, Blarinkhorst en Appel waren sinds halverwege de 19 de eeuw in eigendom bij de familie van Haersma de With en Schimmelpenninck. Sinds begin jaren ’90 zijn de landgoederen Gerven en Hell door vererving in eigendom bij A.J.H. Barones van Lynden. Tot het begin van de negentiende eeuw was een groot deel van de boerderijen en bijhorende gronden rond Putten, Voorthuizen en Nijkerk het eigendom van een aantal grote Duitse abdijen en kloosters. In de late Middeleeuwen raakte het eigendom meer versnipperd en kwam in handen van de adel, gegoede burgerij en instellingen.
Landgoed Gerven ligt tussen de plaatsen Putten en Voorthuizen en is een typisch voorbeeld van een kampenlandschap. Aan de zuidzijde grenst het gebied aan het buurtschap Appel en aan de noordzijde aan het buurtschap Huinen. Het gebied heeft een sterk agrarisch karakter en bestaat uit een samenspel van landbouwgronden afgewisseld met singels, bospercelen en heideterreinen. Vanaf de zestiende a zeventiende eeuw is er relatief weinig aan het landschap veranderd. Terwijl rondom Gerven veel van het oude landschap verdween, is hier dat Middeleeuwse landschap nog grotendeels in tact en beleefbaar.
Zondag rijden we eerst met de auto naar Brasserie De Boerderie en lopen we vanaf de parkeerplaats aldaar naar Landgoed Schovenhorst en Klein Veenhuizen, gelegen aan de westzijde van de Veluwe, in de gemeente Putten, met de eeuwenoude bossen van Landgoed Klein Veenhuizen. Het Landgoed heeft een totale oppervlakte van 51 hectare, bestaande uit bossen, singels, houtwallen en enkele agrarische percelen. Het is er zo rustig, dat de stilte van deze plek bijna te 'horen' is. Bij/in de buurt van Brasserie De Schovenhorst bij Putten, waar we onze eerste koffiestop houden, is er een bijzondere uitkijktoren De Bostoren en ook een Botanische tuin.
Om boven op uitkijktoren De Bostoren te komen, moet je een klim maken van 235 treden. Het uitzicht op de top is beslist de moeite waard. Met het bos onder je kijk je uit over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder. Ook in de toren zelf is van alles te beleven; een wand met nestkasten en een ijzingwekkend klimnet. Eenmaal op de top van dit architectonische hoogstandje word je beloond met een prachtig uitzicht. Voor wie van dit uitzicht wil genieten, kost de toegang kost 4,- (contactloze betaling bij de toegangs-draaideur).
De Botanische tuin bestaat uit 5 gedeeltes. De bomencollectie op het Landgoed is ontstaan en ontwikkeld door het pionierswerk van vier generaties beheerders. De stichter van het landgoed, mr. J.H. Schober zocht naar mogelijkheden om de onvruchtbare ‘woeste gronden’ van de Veluwe productief te maken. Hij beproefde verschillende vormen van landgebruik, waaronder de bosbouw. Hij zocht naar boomsoorten, uit andere delen van de wereld, maar met een vergelijkbaar klimaat, die sneller groeiden dan de hier gebruikelijke Grove Den en beter hout zouden kunnen voort brengen. Zie voor meer info via deze link: https://schovenhorst.nl/bomentuin
Ook komen we op onze route langs Boeschoten (Hoge Boeschoterweg), waar we een schaapskooi passeren, welke nu een schuilplaats voor o.a. wandelaars en fietsers is. Boeschoten wordt in 1326 genoemd als een Wildforstergoed van de graaf van Gelre, met een Ricold van Boeschoten als Wildforster. Het gebied Boe (de) schoten zou zijn naam ontlenen aan een of meer schuren (boeden), staande op of bij enkele omheinde percelen (schoten). Boerderij Groot-Boeschoten in het bosgebied Boeschoten bevond zich op 3,5 kilometer ten zuidwesten van Garderen, in de richting van Voorthuizen. Voordat we daar langskomen pauzeren we nog een keer bij Bilderberg Groot Heideborgh in Garderen. Daarna lopen we, met nog zo’n 7 km te gaan, via Boswachterij Garderen en Landgoed Boeschoten weer terug naar ons startpunt Brasserie De Boerderie. Voorstel is om hier nog een biertje e.d. te drinken ter afsluiting van dit gezellige wandelweekend, alvorens weer op huis aan te gaan.
Ga je voor het eerst mee? Lees dan dit. Zoals al onze activiteiten: onder corona-voorbehoud.
Initiatiefneemster voor aanmelden en inlichtingen: Loes